Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jules Verne (1863-1905)

Jules Verne (1863-1905)

Oppgave om den franske forfatteren Jules Verne og enkelte av bøkene hans.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.12.2005


Biografiske opplysninger:

Jules Verne vokste opp i et strengt, religiøst og et moralsk hjem. Dette kan sees i bøkene hans. Barndom hjemmet til Verne lå på en øy i elva Loire.

 

I 1848 ble Jules Verne sendt til Paris for å lese juss, etter farens ordre. Verne hadde en utrolig arbeids evne, og han leste det meste han kom over av vitenskapelig litteratur og han leste mye av favorittforfatterne sine: Poe, Walter Scott og Dumas, samtidig som han passet studiene sine. I 1857 giftet han seg med en ung enke som het Honorine, Verne fikk to ban med henne. Parets sin omgangs krets var unge intellektuelle som var svært opptatt med teknologiens muligheter. Det var forlaget Hetzel som oppdaget Verne.

 

Hetzel startet magasinet: ” Magasin d’ èducation et de rècrèation” det ble startet i år 1863. I det magasinet kom de fleste romanene til Jules Verne ut som føljetonger, det var før de ble trykket i bokform.

 


Allerede fra studie dagene hadde Verne skrevet små noveller og teaterstykker noen var også blitt oppført, i 1863 gjorde Verne en stor suksess med boka ”Fem uker i ballong”. Fra da av ”giftet” han seg med sitt eget forfatter verk. Jules Verne fortsatte å skrive til han døde i år 1905.

 

Jules Verne flyttet med familien til Critoy ved elven Somme i år 1866, der kjøpte han seg en fiske båt der han innredet seg et arbeids rom. Da faren hans døde, flyttet Jules Verne og familien til Amiens der han kjøpte ny båt og et nytt hus.

 

Jules Verne reiste ikke mye i virkeligheten, men han rakk å besøke Norge og Sverige. Han besøkte også USA og Skottland mens han levde.

 

Alle reisene Jules Verne har gjort i bøkene har han gjort hjemme på en globus. Romanene hans er veldig populære og de er oversatt på mer enn 30 språk i 42 land. Flere av filmene er filmatisert.

 

Verkene til Jules Verne:

Fem uker i ballong kom ut i år 1863, det var den boka han ”slo igjennom” med.

Reisen til jordens indre kom ut i år 1864.

Kaptein Grants barn jobbet han med fra år 1867 til år 1868.

En verdensomsegling under havet kom ut i år 1864.

Jorden rundt på 80 dager kom ut i år 1872 – 1873.

Den hemmelighetsfulle Ø kom ut i år 1874 – 1875.

Czarens kureer kom ut i år 1876.

 

Bokomtaler:

 

Reisen til jordens indre, 1864:

Dette er Jules Verne sin første ”science fiction” roman. Denne romanen handler om professor Lidenbrock som er i Hamburg han finner et gammelt eksemplar av Snorre’ s Heimskringla fra rundt 1200-tallet og inni bøkene finner han en pergamentbitt i koder mede runer fra 1600-tallet. Når han knekker koden finner han en vei inn til jordens indre. Den farefulle turen inn til jordens indre startet på Island. Han går via en vulkan som heter Snaeffelsjökull og han ender etter en underjordisk flåteseilas på toppen av Strombolis lavastrømmene i Italia.

 

Kaptein Grants barn, 1867-1868

Dette er en historie om det skoltske ekteparet, lord og lady Glenarvan, de er barna til den skipbrudne kaptein Grant og den distré geografiprofessoren Paganel. Paganel legger ut på en ekspedisjon for å finne den skipsbrudne kapteinen. Bakgrunnen til at han dro ut var at det kom en mystisk melding i en flaskepost i magen på en hai. De søker i Patagonia de måtte klatre i Andelsfjellene og de møtte en oversvømmelse i Pampassletten. De møtte også på det indiske Osean i et opprør og de strander tilslutt på New Zealand og ved et lykke treff finner de den skipbruddene kapteinen i live på en liten øy i stille havet.

 

Fem uker i ballong, 1863:

Den boka handler om Dr. Ferguson og vennene hans som gjennomfører en ballong reise i den gang ukjente Afrika. De befinner seg rundt Zanzibar og Senegal. Ballongen kommer seg til endemålet. Romanen blir avsluttet med en dramatisk sluttreise over elva Senegal der innfødte sender et pileregn mot ballongen.

 

En verdensomsegling under havet, 1864:

I denne boka møter vi på kaptein Nemo, han er en tidligere indisk prins. Romanens hovet personer er: professor Aronnax og vennene hans. I året 1866 blir en mektig, dyrelignene gjennstand oppdaget i havet. En ekspedisjon med professor Pierre Aronnax i spissen drar ut for å finne ut hva løsningen på mysteriet kan være. Etter tre ganske kraftige sammen støt med uhyret blir professor Arronax og vennene hans slenft på sjøen og lander på uhyret, der blir de reddet av den hemmelighetsfulle kaptein Nemo og mannskape på undervanns båten Nautilus. Professor Aronnax får se ting han aldri hadde kommet til å se noen gang. De får bl.a. se den sunkne Atlantis. De drar også under syd polens is og der setter de seg fast, men de kommer unna i siste liten. Verne har beskrevet ubåten mange år før den aller første kom og han har også beskrevet dykkerdrakten med oksygentanker som holder i mange timer når kaptein Nemo tar med seg professor Aronnax og vennene hans på turer under vann. De blir på en måte holdt som fanger på Nautilus, kaptein Nemo sier at de som kommer om bord på Nautilus får ikke forlate den. De er 8måneder ombord på Nautilus. Jules Verne har lagt flukten til den fryktede malstrømmen mellom Værøy og Lofoten i Norge. Jules verne har gjennom hele boka tegnet et etsende bilde av den gåtefulle kapteinen, frihetskjemperen og einstøingen som har vendt samfunnet ryggen, men er uforsonlig i sitt hat til sitt folks fiender,- den britiske kolonimakten.

 

Jorden rundt på 80 dager, 1872-1873:

Denne romanen handler om den britiske pedanten Phileas Fogg og hans livlige parisiske tjener. Passepartout, han må pga. et vedde mål greie å reise jorden rundt på 80 dager. I tillegg til dette mistenkes mr. Fogg for å ha stjålet 20.000 pund og han får den sta bulldogen mr. Fogg i helene.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil