Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Intervju med Gunvor og Walter

Intervju med Gunvor og Walter

Om krigens dager.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål


1. Hvordan reagerte folk første gangen flyalarmen gikk? Hvor oppholdt folk seg?
Man ble jo redd og søkte skjul i kjellere, for bomberom var ikke sprengt ut. Senere fikk vi Berta Kanalen som Andersgrotta er en del av.

 

2. Hva gjorde folk når flyalarmen gikk?
Når flyalarmen gikk, så måtte de som var tatt ut til Sivilforsvaret møte med Brannvesenet, for eventuelt å være med på å slukke en brann eller hjelpe til hvis et hus var truffet av en bombe.

 

3. Hvor bodde dere under krigen?
De fleste eide hus, eller de hadde en leilighet i Kirkenes som de måtte ta vare på, så derfor bodde det mange i byen. Mange søkte også tilflukt hos venner og bekjente utenfor byen. Kirkenes var et viktig sted på grunn av sin produksjon av jernmalm, som ble eksportert til utlandet, og det ble derfor viktig for tyskerne å få stanset driften.

 

4. Hvordan fikk dere tak i mat og klær?
Når krigen brøt ut ute i Europa ble det innført varerasjonering, og vi fikk utdelt rasjoneringskort som vi måtte bruke når vi skulle kjøpe noe varer. Det ble jo etter hvert stor økning av folkemengden, på grunn av alle soldatene som var her. Og det var vel under slike forhold svarte børsen startet. De som hadde penger kunne få kjøp nesten hva de ville. På rasjoneringskortene fikk vi de varene som var kommet hit. Mange ganger ble båtene som skulle hit senket, og da var det ingenting å få. For noen familier var det tungt når de var mange voksne, da strakk ikke rasjonene til. Med klær til de yngste var det vankelig, så det var sjelden de fikk et nytt klesplagg. Her måtte de som var kyndig, snu og vende på stoffet når de skulle fornye garderoben.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil