Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Havet

Havet

Havet handler om en dame som mistet mannen sin i militæret.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.12.2005

Hun sitter der hver dag. En gammel dame, rundt 60 årene. Hun har på seg en lang, lyseblå kjole, med filler i armene, slitt og møllspist nede i enden. Den går opp til knærne når hun sitter, hun har på seg solbrune strømper og sorte sandaler. De er slitte og ferdige.

 

Hun sitter og venter på sin avdøde mann som ble drept i krigen for 40 år siden. Hun sitter på en stor stein som er delt i to. Den ene delen sitter hun på, og den andre delen ligger ved siden av, og der har hun et bilde av sin døde elsker. På bilde var han høy, mørk og slank, med en slags Hitler bart. Han hadde på seg en grønn dress med 10 forskjellige medaljer på, han hadde tydeligvis vunnet noe, men hva? Han verken smilte eller ga et tegn på vennlighet, han var helt alvorlig, han så streng ut.

 

En tåre triller nedover skinnet hennes, hun puster inn og sukker et tungt sukk føre hun tar og reiser seg opp. Da sklir den lyseblåe kjolen hennes nedover beina og ned til leggene, hun bøyer seg med den skrøpelige ryggen sin og plukker opp bilde og holder det inn mot brystet sitt og sier. ”Jeg vil alltid elske deg Rolf, jeg sitter og venter her på denne steinen som vi ble enige om. Du må komme snart, barnet vårt trenger deg.” Men innerst inne vet hun at den eneste sønnen hennes er død. Han døde av en slåsskamp om penger og narkotika.

 

Hun bøyer seg enda en gang og tar opp en liten stein og kaster den på det store, blå havet, snur seg og går. Hun snur seg ikke tilbake etter en siste sjekk, nei da. Bare går videre, hun tørker tårene sine vekk med en liten sår finger som har vert igjennom masse sorg. Sønn og mann. Hun tusler av gårde inn i en mørkelagt sti, og forvinner bak en stor busk.

”Hun kommer tilbake i morgen”

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil