Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Argentina: Økonomi og fakta

Argentina: Økonomi og fakta

Oppgave om Argentinas økonomi og fakta om landet.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.12.2005

Hvordan er Argentinas økonomi i dag?

Etter den store krisen som sluttet i 2002 har Argentina klart å få i gang jordbruket igjen og tjener store penger på det. I følge en dansk kilde så importerte danskene, for det meste jordbruksvarer, for nesten 2 milliarder danske kroner. Turismen har også kommet i gang, og den er en stor inntekskilde. I 2005 regner man med at Argentina vil ha en økonomisk vekst på 5,5%.

 

Kirchner som vil sitte som president frem til 2007 har også jobber hardt for å kvitte seg med korrupsjonen. Noe han har klart veldig bra.

 

I den store krisen fra 1999- 2002 falt BNP med 20 prosent. I 2003 og 2004 har den økt igjen med 8 prosent hvert år.

 

I de senere årene har også industrien blitt bygget opp igjen, og de har klart å trekke til seg utenlandske investorer. Den offisielle arbeidsløsheten ligger nå på ca. 13%, men man regner med at beskjeftigelsen vil øke i 2005. En annen ting som har hjulpet til å bedre økonomien og levestandarden var en løsning på energikrisen. Alt som skulle til var et statlig organ som styrte det.

 

Siden pesoen slapp dollaren i 2002 har den klart å stabilisere på et jevnt nivå. Argentinas økonomi er ventet å styrkes ytterligere i løpet av de neste par årene.

 

Hvordan er Argentinas politikk?

Argentina har nå et demokrati der man har en president og en visepresident. Grunnloven gir presidenten omfattende makt siden han både er statsleder og regjeringssjef, og han peker blant annet selv ut sine ministre. Presidenten har også mulighet til å utstede nye lover på egen hånd dersom dette er nødvendig, i tillegg har han omfattende vetorett. Presidenten og visepresidenten sitter i perioder på 4 år.

 

I dag er det Nestor Carlos Kirchner som er president. Kirchner kom egentlig til makten ved ren og skjær flaks, da en annen president kandidat trakk seg. Men Kirchner har klart seg veldig bra. Han har ikke et spesielt politisk program som han følger, men han prioriterer en økonomisk og sosial oppbygging av landet. Presidenten reagerer for på oppståtte kriser, noe som gjør det lettere å behandle dem. Særlig har han arbeidet med kriminaliteten som har sunket drastisk de siste årene. Dessuten har han folket i ryggen, og han sees på som en god politisk leder som vil gjøre alt for at Argentina skal reise seg igjen.

 

Har Argetina noen økonomisk støtte og i hvilken form? Og syntes vi det er en riktig måte å hjelpe på?

Argentina har ikke lenger noen økonomisk støtte ved hjelp av penger. De har tidligere fått lån som har hopet seg, men i dag klarer de seg uten nye lån. I dag har de bare et nært samarbeid med det internasjonale pengefondet og verdensbanken for å sikre at de ikke smeller på en ny økonomisk krise.

Vi syntes at noen burde gått inn å hjulpet Argentina mye før, istedenfor å gitt dem nye lån hele tiden. De klarte ikke behandle pengene, og bruke dem på de riktige tingene. Derfor burde man heller satt inn personer som kunne hjelpe til for å få økonomien på rett bane igjen.

 

http://www.um.dk/da/menu/Udenrigspolitik/LandeOgRegioner/
Latinamerika/Landefakta/LandefaktaArgentina.htm

http://no.wikipedia.org/wiki/Argentina

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil