Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Et lite jubileum"

"Et lite jubileum"

Skrevet som norskstil; en tolkning av novellen "Et lite jubileum".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.11.2005
Tema
Ulykker

Hele handlingen foregår over et kort tidsrom i en bil. En mann har dratt ut på tur for å feire at han har hatt bilen i 5 år, og at den snart har kjørt 100 000 km. Han kjører bortover en motorvei og følger nøye med på kilometertelleren så han får med seg at den glir over til 100 000 km. Siden han ikke ser på veien, går det galt. Han krasjer.

 

Novellen er skrevet i 3. person, men likevel blir det fortalt hva mannen tenker og føler. Mye tankereferering gjør at personen virker mer spennende og levende. Gjennom hele novellen er det tilbakeblikk på livet hans, for at vi skal bli kjent med han. Han tenker mye på familien sin, og episoder som har skjedd med dem. Man får vite ganske tidlig at han er på tur for å se at kilometertelleren skal passere 100 000. Dette er en form for frampek.

 

Teksten er delt inn i to deler. Den første delen er når mannen sitter i bilen og kjører. Her er det mye tekst, men lite som faktisk skjer. Den neste delen beskriver vendepunktet i novellen. Mannen ble så opptatt av instrumentpanelet at han krasja. Man kan lese mellom linjene at mannen er drept.

 

Hovedpersonen i denne teksten er føreren av bilen. Han er en familiefar med kone og tenåringsbarn. Han har en del problemer hjemme. Kona hans er vanskelig og barna er masete å ha med å gjøre. Han må alltid innrette seg etter de andre og føler seg nok litt utstøtt i familien.

 

Jeg synes det virker som mannen bruker bilen som en måte å flykte fra problemene sine. På motorveien kan han glemme tid og sted, og bare være seg selv. Han slipper mas fra verken kone eller barn. Jeg tror han føler en slags makt når han kjører bil. Sammen med familien blir kanskje han meninger overhørt og ignorert, men i bilen har hann full styring. Der sier ingen imot han, og alt han vil at skal skje, skjer.

 

Han er også ganske stolt av bilen sin ovenfor vennene. Det virker som det er viktig for han at de for eksempel kan si ”Du har holdt bilen godt”, eller at han kan si til dem ”Ja, vogna har gått vel ett hundre tusen”. Dette tror jeg er fordi siden bilkjøring er noe av det han kan best, er det viktig for han at det er noe han kan skryte av. På denne måten kan han vise at han også duger til noe. I teksten kommer det nemlig fram at han ikke har så gode skolekunnskaper, er en dårlig far (i forhold til hans egen far) og at han har et lite vellykket ekteskap. Med disse negative sidene som drar han ned, er det godt å kunne skryte av bilferdighetene sine.

 

Miljøet spiller egentlig ganske liten rolle i denne novellen. I og med hele handlingen foregår i en bil, kan man nesten ikke si at det er noe konkret miljø. Derimot førerens sosiale miljø, spiller en stor rolle. Hadde ikke mannen vært en familiefar, med de problemene det medbringer, eller hatt en vennegjeng hvor status var viktig, ville han aldri ha havnet i den situasjonen han er i.

 

Det er egentlig ikke lagt noe særlig vekt på å skildre miljøet konkret. Tankene til mannen er heller formulert sånn at man skjønner hvilken sosial situasjon han befinner seg i.

 

Jeg tror temaet i novellen er det materialistiske samfunnet som har utviklet seg i vår tid. Mannen i historien har litt problemer med det sosiale, og det har oppstått noen vanskeligheter med dem han er glad i. Derfor er det lettere for han å knytte seg til en ting som ikke gir noen form for negativ respons. Han overfører den kjærligheten han har til sine nærmeste, til bilen. Denne ”besettelsen” driver ham rett i døden.

 

I følge min mening er novellen ment som en advarsel til samfunnet, hvor det blir beskrevet hvordan materielle ting kan ødelegge oss. Man må huske hva som faktisk er viktig i livet, og lære å sette pris på det.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil