Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Framstilling og påvisning av hydrogen

Framstilling og påvisning av hydrogen

Rapport fra forsøk hvor hydrogen skulle fremstilles ved hjelp av at sink og saltsyre skulle reagere med hverandre. (Kjemi, grunnkurs)

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.11.2005

Hensikt: I dette forsøket skulle vi framstille grunnstoffet hydrogen ved hjelp av at sink og saltsyre skulle reagere med hverandre. Vi skulle og så bevise at vi hadde klart å fremstille gassen ved å tenne på den.

 

sink + saltsyre --> sinkklorid + hydrogen

 

Utstyr: Sink, 10% saltsyre løsning, Reagensglass, Glasskar, Gummikork, glassrør, gummislanger, fyrstikker og vernebriller.

 

Hva vi gjorde: Vi fant først fram alt utstyret og tok på oss vernebriller, vi fyllte glasskaret og to reagensrør med vann. De to reagens rørene satte vi opp ned i glasskaret. I det tredje reagensrøret fikk vi noen sinkbiter, over de så helte vi litt saltsyre løsning. Blandinga ser ut som vann med klumper i. Vi satte på gummikorka med slangene og tok den inn i det ene reagensglasset. Vi fylte nå reagensglassene med hydrogen gassen.

 

Tegning:

(red.anm: tegning mangler)

 

Hydrogen gassen hadde ingen farge, så for å bevise at vi hadde framstilt hydrogen så måtte vi tenne på den med en fyrstikk. Da kom det et lite smell eller rettere sagt et bjeff. Dette er en knallgass.

 

Etter at vi hadde påvist hydrogen i det første reagensglasset så tok vi opp det andre glasset med hydrogen gass, de satte vi nå sammen og snudde på det. Vi tok de fra hverandre igjen og tente på det glasset som vi ikkje tente på første gangen. Denne gangen kom det et litt større smell/bjeff.

 

Tegning:

(red.anm: tegning mangler)

 

Tenne på Hydrogen:

2H2 (g) + O2 (g) --> 2H2O

 

Resultat:

Zn   +   2hcl   -->    H2(g)   +    2nCl2

Sink     saltsyre                            sinkklorid

                  

                        

I dette forsøket lærte vi at framstilling av hydrogen er ganske lett, og at hydrogen er en gass som er uten lukt, smak og farge. Det vil si at vi måtte tenne på den for å finne ut om vi hadde klart å fremstile gassen.

Det hadde vi og det kom en liten bjeffe lyd. Bjeffelyden ble større da vi satte rørene sammen og snudde på de.

 

 Konklusjon:

Syre + Uedelt metall --> H2(g)

 

Vi påviser den ved å antenne den, smeller det så er det hydrogen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil