Hva er genteknologi?
Genteknologi er en teknologi som gjør det mulig å isolere, modifisere, studere, karakterisere, manipulere arvestoffet DNA og å ta det opp i andre levende celler. Genetiske metoder gjør det mulig å overføre genetisk informasjon mellom organismer. Dette er også mulig mellom forskjellige arter. Genteknologien har åpner for mange muligheter, og har vært hjelpsom på områder innen medisin, jordbruk og teknologi
Hva er en genmodifisert organsime (GMO)?
Med GMO menes enhver levende organisme som har fått sitt arvestoff endret ved hjelp av genteknologi. Genteknologi gjør det mulig å sette arvestoff sammen på nye måter og overføre DNA mellom organismer.
Genmodifisering kan bestå i at en organisme får ekstra gener, at gener blir forandret eller at deler av eller hele gener fjernes.
Hvordan lager man GMO?
Når man genmodifiserer en organisme utarbeider man et lite sirkulært DNA-molekyl, et plasmid, som inneholder de genene som skal settes inn i organsimer. Detter arbeidet foregår i laboratoriet. DNA fra kildeorganismen blir ”klippet opp” med biologiske sakser (restriksjonsenzymer) og ”limt sammen” med et annet DNA med enzymet ligase. Det finnes en stor mengde slike molekylære verktøy tilgjengelige i genteknologien, og de fleste av de stammer fra bakterier og virus. DNA-biter som kombineres på nye måter ved hjelp av genteknologi kalles gjerne rekombiant DNA.