Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Harry Potter og De Vises Stein" av J. K. Rowling

"Harry Potter og De Vises Stein" av J. K. Rowling

Et bokreferat fra boken "Harry potter og de vises stein".

Karakter: 5

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.11.2005

Boken jeg har lest heter Harry Potter og De Vises Stein. Dette er den første boken i en serie på foreløpig seks bøker.

 

Boken er skrevet av J.K. Rowling som kommer fra England. Den ble utgitt i England i 1997 og i Norge i 2000. Det er en eventyrroman. Jeg synes det er en kjempebra bok.

 

Forfatteren var en nyskilt dame som hadde dårlig med penger, da hun begynte å skrive denne boken. Det først forlaget som hun spurte om ville gi ut boken sa nei, samme gjorde det andre, men til slutt ville det tredje forlaget gi boken ut. Det ble en kjempebok og den er oversatt til mange forskjellige språk. Det er mange millioner som leser boken. Både barn og voksne.

 

Boken handler om en gutt som heter Harry Potter. Foreldrene hans er magiske. De sloss med en berømt, slem trollmann som heter Voldemort og de dør. Da han skal drepe Harry som bare er et spedbarn, greier han det ikke. Voldemort forsvinner i mange år. Harry må bo hos tanten og onkelen sin. Han får ikke vite at foreldrene er magiske. Onkelen sier de døde i en bilulykke.

 

Når han blir 12 år kommer det mange tusen brev til Harry. Der står det at han har kommet inn på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Onkelen og tanten leser brevene og gir de ikke til Harry. Til slutt kommer det en stor man som heter Gygrid og sier at han har kommet inn på skolen og at Harry er en trollmann. Han forteller om foreldrene hans også.

 

Når Harry har gått flere måneder på Galtvort, så vender den fryktelige Voldemort tilbake. Nesten alle foretrekker å kalle Voldemort “han du vet” eller “hvis navnet må være unevnt”, fordi han er en så ond trollmann. Voldemort vil stjele De Vises Stein for å gjøre seg udødelig. Harry får tak i De Vises Stein og Voldemort forsvinner når han prøver å ta steinen fra Harry.

 

Boken slutter med at han vinner huspokalen og at han drar hjem til onkelen sin i sommer ferien, så dra han tilbake til neste år.

 

Harry Potter er 12 år, tynn og går i de gamle klærne til fetteren sin som er alt for store. Håret er svart og kort. Han har mørke øyer og bruker briller. Harry har et arr i pannen som ser ut som et lyn. Det fikk han da Voldemort prøvde og drepe han. Han får to venner på Galtvort, Hermine og Ronny. Hermine er kjempeflink på skolen og har langt bustete hår. Ronny har kort, rødt hår. Han er nesten like flink på skolen som Harry.

 

Boken handler om en gutt som ikke har det så bra uten foreldre, men så plutselig får han vite at han kan lære seg å bruke magi. Da blir han kjempeglad og det er mye spennende som skjer på skolen Galtvort. Vi kan ikke lære så mye av å lese denne boken, men du kan lære at det ikke er bra å behandle noen slik onkelen og tanten gjør mot Harry. De skal fortelle hva som har skjedd med foreldrene og ikke lyve om det. Temaet er at det god alltid vinner over det onde.

 

Jeg synes denne boken er kjempe bra, fordi den er lang og spennende. Det som er fint er at det kommer stadig flere bøker. Bøkene går fra 1. klasse til 7. klasse. Den er også artig å lese. Jeg synes ikke at det er noe ved denne boken som er dårlig eller uinteressant. Detter er en bok som er verdt å lese. En kjempegod bok.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil