Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Utdypende om Leonardo da Vinci.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.11.2005


Fødested i Anchiano (Italia)

Leonardo da Vinci ble født 15. april 1452. Leonardo var sannsynligvis født i det farmhuset, på bildet nedenfor, i Anchiano, som lå 3 km borte fra Vinci. Familien til Leonardo levde på den plassen fra 13. århundre.

 

<bilde>

 

Faren til Leonardo da Vinci, Ser Piero, var 25 år gammel offentlig notarius når Leonardo ble født. Det samme året da Leonardo ble født giftet Sert Piero seg med sin første kone. Han giftet seg ikke med moren til Leonardo fordi hun antakelig var datter av en bonde. Moren til Leonardo het Catarina. Hennes fornavn er alt vi vet i dag.

 

<bilde>

 

<bilde>


 

Dette er døpefonten i Vinci hvor Leonardo ble døpt. Leonardo ble døpt av presten Piero da Bartolomeo til navnet Lionardo og ikke Leonardo. Kapellet er inne i den vidunderlige kirken i Vinci. Kirken og ved siden av slottet i Vinci utgjør konturen ved den nydelige byen. Leonardo bodde sannsynligvis i Anchiano i fem år før han bosatte i Vinci.

 

Barndommen i Vinci

Vinci er en liten by, plassert på en fot av ”Monte Albano”, på det mest vidunderlige stedet i Italia. I 1457 flyttet Leonardo til bestefaren fra Anchiano til Vinci. Siden var han et medlem av hans far familie.

 

<bilde>
Ser Piero og hans første kone hadde ikke barn. Kanskje det var grunnen til at Leonardo var så samordnet med med hans far familie. Her kan du se deres våpenskjold.

 

<bilde>

 

Leonardo gikk på skole i Vinci. Vasari sa at lærerne var bekymret over alle spørsmålene og tvilen til Leonardo. På skolen lærte Leonardo å skrive, lese og regne. Han var også undervist i geometri og latinsk. Senere prøvde Leonardo forbedre sin kunnskap i latinsk, fordi han trodde at han ikke hadde lært nok latinsk på skolen. Kanskje dette er grunnen til hvorfor Leonardo gjorde hans referat på italiensk. Leonardo bodde i Vinci til 1466. I en alder av 14 flyttet Leonardo til Florence hvor han begynte en lærlingtid i verkstedet til Verrocchio.

 

<bilde>

 

Lærlingtid

Leonardo begynte en lærlingtid i et verkstedet til Andrea del Verrocchio 1466. Verrocchio var på den tiden den mest mangfoldige og begavet maleren i Florenze. Han var skulptør, kunstmaler, gullsmed også videre. Det er ingen tvil om at Verrocchio hadde sterk innflytelse på Leonardo. Verrocchio var fasinert av tegningene til den unge Leonardo, så han gav han en plass i hans verkstedet. Leonardo arbeidet på verkstedet til Verrocchio med noen andre berømte malere som Botticelli, Perugino og Lorenzo di Credi. Dette bilde av Lorenzo di Credi viser Verrocchio.

 

<bilde>

 

 

Han startet sin lærlingtid med blandingen av farger og malte da enkle deler av malerier. Det er ingen verk gjort av Leonardo som er kjent mellom 1466 og 1472, men Leonardo lærte seg selv å male med oljefarger på den tiden. Den kunst treningen ble utviklet av nederlandske kunstnere. Bildet viser Florenze på den tiden.

 

<bilde>

 

I juni 1472 ble skrevet opp i den engelske adelskalenderen av malere fra Florenze. Med medlemskapet i ” Malerne av Florenze” sluttet læretiden til Leonardo. Bildet viser et utklipp av boken hvor Leonardo var skrevet opp med hans medfødte navn Lionardo. Leonardo forlot ikke verkstedet i Verrocchio på slutten av hans lærlingtid.

 

<bilde>

 

Første verkene

Først kjente og daterte verket til Leonardo da Vinci var en håndtegnet tegning av Arnovalley. Leonardo tegnet det 5. August 1473 Bildet nedenfor viser denne tegningen. Det viser den geniale, oppfinnsomme tankegangen til Leonardo, fordi han tegnet landskapet på en måte som kunne vært virkelig. Ingen andre hadde gjort det slikt før.

 

<bilde>

 

I 1476 lagde Leonardo og Verrocchio ”Dåp av Kristus”. Tegningen var bestilling fra Andrea del Verrocchio fra klosteret S. Salvi. Leonardo malte engelen høyre og landskapet. Forskjellen mellom de to kunstnerne er synlig ved englene.

 

<bilde>

 

Det er blitt antatt at Leonardo hadde sitt eget verksted mellom 1476 og 1478, ettersom han fikk to bestillinger i løpet av den tiden. Bildet viser en skisse fra 1478. Du kan se en undom, som ser ut til å være beslektet med Leonardo-engelen fra ”Dåp av Kristus”. Noe som også er synlig er noen elementer som har med kroppslig arbeid å gjøre. Konklusjonen er at Leonardo tegnet tekniske tegninger av tekniske objekter, som for eksempel fly, allerede så tidlig.

 

<bilde>

 

<bilde>
Anklagen

En bemerkelsesverdige begivenheten skjedde 8. april 1476. På den tiden var det vanlig å legge anonyme beskyldninger i en treboks (kalt tamburo), som var satt opp på framsiden av Palazzo Vecchio (bildet). 8. april ble Leonardo og fire andre anklaget. Den anonyme personen hadde anklaget Leonardo for å ha hatt et homoseksuelt kjærlighetsforhold med Jacopo Saltarelli, som var modell. Prosedyren endte med at alle deltakerne ble frifunnet fra anklagene. Historien er en antydning av det antatte homoseksualiteten til Leonardo.

 

Første periode i Florence

Leonardo da Vinci lagde den venstre/venstre tegningen i 1478. Det bemerkelsesverdige er skjønnheten av jomfruen og det oppmerksomme ansiktsutrykket til barnet, som ser på blomsten. Denne madonnategningen er en av to, som Leonardo malte på denne tiden. Den andre, en madonna med en katt, fins ikke, men en skisse fra Leonardo eksisterer i det Britiske Museet.

 

<bilde>
<bilde>
Omkring 1480/1481 lagde Leonardo den lille ”Forkynnelse”, som nå er Louvre. Det er en nydelig liten tegning med en dyp og tåkete bakgrunn, også blomstene i forgrunnen var et typisk verk av Leonardo da Vinci. Ved siden av denne ”Forkynnelsen” eksisterer det en annen, som er i Florenze. ”Forkynnelsen” fra Florenze er vanligvis tillagt til Leonardo, men de mest vitenskapelige faktaene indikerer, at det er fra Lorenzo di Credi, som jobbet med Leonardo på verkstedet i Andrea del Verrocchio.

 

<bilde>

 

Invitasjon til Franskrike


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil