Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Herman" av Lars Saabye Christensen

"Herman" av Lars Saabye Christensen

Bokomtale av boka "Herman".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.11.2005
Tema
Herman


Jeg har lest boken Herman, som er skrevet av den norske forfatteren Lars Saabye Christensen.

Boken handler om en gutt som heter Herman, som plutselig begynner å miste håret.

Hovedpersonen i boken heter Herman Fulkt som bor i Bygdø Alle i Oslo. Herman er ikke mer enn 11 år, da han plutselig en dag går til frisøren ”Tjukken” for å klippe seg. Da oppdager de at Herman har begynt å miste håret og kan ha en hårsykdom.

 

Han må til legen for å ta mange prøver, og de finner ut at sykdommen kanskje kan skyldes stress. Da sier plutselig Herman at han har gått og vært nervøs for å bli med far opp i heisekrana. Far blir litt skuffet, men prøver å skjule det for Herman. Så går de til ”Tjukken” for å finne en parykk som passer. Han skal få en parykk med ekte hår. Den tar det litt tid før han får, så i mellomtiden får han låne en som klør, og som han ikke er spesielt begeistret for. Derfor bruker han i stede lue.

 


Herman er normal høy, har hår som rekker han til ørene og er ikke den av guttene i klassen som gjør mest ugang. Han oppfører seg ofte ganske merkelig, og når han prater begynner han med ”Man har ikke…”.

I Oslo bor Herman sammen med faren og moren sin. Faren er kranfører, og gleder seg veldig til den dagen Herman skal bli med opp i kran, noe Herman ikke har så veldig lyst til og gruer seg for. Moren jobber i en kolonial og prøver så godt hun kan å hjelpe Herman. De har ikke så veldig god råd, men klarer seg bra.

 

Faren til Herman følger alltid Herman ett lite stykke av veien til skolen, og de går ofte på kino sammen.

Herman er egentlig litt flink på skolen, men lærerne er redd for at han ikke kan og overser han som oftest. Gymtimene er noe Herman ikke liker. Læreren de har i gym vet at han ikke er like god som de andre guttene, og tvinger Herman til å gjøre ting som han vet Herman ikke klarer. Gymlæreren som de kaller ”Egget” sier at hvis han nekter å gjøre det han sier må han gå til jentene. Det er noe Herman ikke vil.

 

Herman kommer ofte for sent til skolen, og læreren Tønne blir sint på han hver gang, og tror ikke på unnskyldningene til Herman. Helt til den dagen moren til Herman har ringt til skolen og pratet med rektoren om hårsykdommen hans. Da blir plutselig alle voksne snille mot han. Det irriterer Herman.

Herman liker å gå på skøyter, fiske ål, gå i Frogner parken, besøke bestefar og sitte ved elva.

 

En av de beste vennene Herman har er bestefaren. Han ligger i en stor hvit seng med nesten skallet hode. Han forteller gamle historier og prøver å lære Herman om viktige ting i livet. Herman er sikker på at siden bestefar er skallet og venter på å dø, kommer også Herman til å dø den dagen han ikke har flere hårstrå igjen på hodet. Derfor er han veldig engstelig og redd.

 

Panten er en av naboene til Herman, og er en alkoholisert svensk mann. Han har skilpadde, som heter Tiden. Panten ber ofte Herman pante tomme ølflasker for ham. Men han finner alltid en unnskyldning for ikke å gå. Herman tilbringer en del tid hos Panten, helt til han en dag får for mye alkohol og sendes på avrusing. Herman kjøper også øl for Panten en gang. Da stjeler han to av flaskene, fordi han tror det hjelper så man ikke mister håret. Dette ender med at Herman kommer full hjem og med øl i håret.

Ruby er en av jentene i klassen. Hun har rødt hår, og Herman like det. Hun følger ofte etter Herman, og de prater noen ganger sammen.

Guttene i klassen, som mobber Herman, liker han ikke. De finner på masse slemme ting og er aldri snille mot Herman.

 

Drømmene hans handler ofte om at han sender de personene, som ikke er snille mot han langt bort, så han slipper å møte dem.

 

En stund prøvde Herman å holde det hemmelig for de andre på skolen at han mistet håret, før de dro av han luen. Da oppdaget de at han hadde ”måne”, og begynte å erte han for det.

 

Noen av guttene i klassen han, Karsten, Glenn og Bjørnar, driver til stadig og plager han, og får han med på rampestreker. Han klarer å knuse en rute på skolen. Men til en forandring tar guttene på seg skylden for det når rektor oppdager rampestreken.

På julaften dro Herman for å besøke bestefar, men han fant ham død i sengen. Dette tok Herman ganske tungt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil