Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fotball

Fotball

Kåseri om fotball.

Karakter: 6 (heldagsprøve, 2SA)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.11.2005
Tema
Fotball


”Profesjonell” fotball er en underlig ting… Det er en av de mest populære sportene i verden, og jeg kan ikke for mitt bare liv forstå hvorfor. Det er jo ikke akkurat noe spesielt med det, jeg mener;

 

20 voksne mennesker jager ei rund lærkule rundt på en gressbane mens de sparker hverandre ned, prøver å kle av hverandre, og diverse andre merksnodigheter. Og i hver ende av banen står det i tillegg enda en mann (eller dame?) og passer på et garn som henger i noen stenger. Og dette prøver de andre å få sparket lærkula inn i?

 

Og som ikke dette var nok, så løper det en fjott i svart rundt på banen med fløyte og overser all sparking av andre spillere, all den ufrivillige strippinga, ja til og med ett og annet drapsforsøk. Men når en eller annen dott som hadde ballen later som om han faller, og slår det lille vettet han hadde igjen ut av seg, når noen tar den fra ham. Ja DA våkner denne lille svartkledde tingen kalt dommer, og deler ut røde og gule kort i hytt og gevær, mens han gir ballen til det andre laget. Han virker egentlig mer som en talentspeider for Hollywood, som belønner de beste skuespillerne og straffer de som ikke gjorde noen ting.


 

”Nå kan det vel ikke være flere idioter i shorts igjen på gressmatta?”, spør du sikkert nå. Beklager å skuffe deg, men ute på hver av langsidene står det faktisk to som veiver med flagg i tide og utide. Spesielt når ett lag har klar bane til det andre lagets garn, eller mål da om du vil. Min teori er at de tok en feil sving ved forrige 17. mai og aldri fant tilbake til toget, men nok om det.

 

Og nå BURDE jeg egentlig være ferdig, men man kan da ikke glemme de to små illsinte hagegnomene som står heeeelt ute på den ene side og skjeller ut det andre laget, sitt lag, de andre trenerne, dommerne, publikum, ja… faktisk verden generelt, når det ikke går som de vil. Og når det går bra så holder de bare kjeft og står og ser på som om de prøver å nekte den skalldyrsmiddagen fra i går å si sin mening. Og de er visst aldri fornøyd. Hvis de taper så griner de (og banner litt). Og hvis de vinner? Joda, de griner da også, bare litt mer.

 

Og som om ikke alt dette var nok så greier ikke folk bli enige om hva som faktisk er fotball heller. I Amerika heter den sporten som alle fornuftige mennesker kaller fotball, ”soccer”. Mens fotball, eller ”football” om du vil, ikke en gang spilles med bena. De som spiller her er så store at King kong ville vært stolt av å ha dem i familien. Og dette foregår på ei ENDA større gressmatte, med et stort rektangel i hver ende av banen som er malt med ett eller annet symbol. Og over disse er det en merkelig sammensetning av stenger (en går ned i bakken, denne er det en liten bue i, så selv om toppen er litt over banen så står den i bakken i enden av banen, og stengene festet i denne ser ut som en U med flat bunn). Dette målområdet er det spillerne prøver å få ballen inn i. Eller, når de en sjelden gang bruker beina, å få den mellom de to pinnene som står opp i lufta. Du husker U’en? Åja, og spillerne her prøver faktisk så godt de kan å ta livet av hverandre.

 

Men nok om amerikanere og deres merkelige vaner, det vil kreve mer tid en noen av oss har til å gå skikkelig gjennom dem. Og enda lengre tid vil det ta og forstå dem. Det er faktisk noen jeg har glemt å nevne i forbindelse med normal fotball. Nei, ikke de flere tusen som faktisk betaler for å se på dette. Men de som får betalt for å sitte og snakke gjennom hele fotballkampen:

Kommentatorene. De snakker og de snakker og de snakker, hele kampen til endes. Og 70 % av tida snakker de ikke om kampen en gang. Og en del ganger ikke om fotball heller. Av og til prøver de seg faktisk med en vits som er så tørr at en ørken ville vært misunnelig. Men, men… de gjør jo bare jobben sin da, tross alt. Hvis noen vil betale dem for å snakke i 90 minutter pluss tilleggstid og eventuelle ekstraomganger så må de da få lov til det, men kan ikke jeg få slippe å høre på alt? Noen ganger er de verre enn en talkshowvert med munndiaré.

 

Nei, nå får det være nok klaging… som jeg allerede har sagt; fotball er underlig.

 

Men likevel er det faktisk blitt en av de mest populære sportene som finnes. Hvorfor må du ikke spørre meg om… 22 hagegnomer i shorts som jager hverandre, og ei rund lærkule, rundt på ei gressmatte virker jo ikke spesielt underholdende…

 

Fotball er underlig, men som Start-supporter kan jeg med hånda på hjertet si at;

”Vi li’er det!”


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil