Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kort om sukker

Kort om sukker

Hva er sukker? Og hva kan det brukes til?

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.11.2005


Sukker er noe vi alle vet om. Det finnes både i godteri og som terninger og korn osv… det kan føre til fedme hvis man ikke kommer ut og forbrenner sukkeret. Sukker brukes som en felles betegnelse for karbohydratmolekyler som rørsukker (sukrose), melkesukker (laktose), druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose). Når man måler blodsukkeret, måler vi innholdet av glukose i blodet.

 

Sukker er et karbohydrat og gir cirka 4 kalorier (17 kj) pr gram.
Man finner sukkeret i sukkerrør og sukkerroer. Sukkerroer finnes stort sett overalt i Danmark. Sukkerrør finnes ned mot Afrika.

Sukker er et naturlig karbohydrat, som dannes i større eller mindre mengder i alle grønne planter. ”Ingrediensene” er vann, sol og karbondioksid. I planter lagres sukkeret i form av lange kjeder der sukkeret hektes på hverandre. Kjedene heter stivelse, og er plantenes opplagsnæring og den viktigste kilden til energi i vårt kosthold.


I maten vi spiser forekommer sukkeret naturlig – eller som tilsatt hvit sukker. Når vi spiser mat med stivelse i, som brød eller rotgrønnsaker og poteter, må kroppen klippe fra hverandre kjedene, for det er bare de enkle sukkermolekyler som kan tas opp i tarmen.
”Saksene” som klipper opp kjedene, er fordøyelsesenzymene våre.
Sukker fra frukt, melk eller i form av hvit sukker trenger ikke enzymatisk behandling, men tas direkte opp i tarmen.

 

Både de naturlige enkle sukkerartene og de oppklippede stivelseskjedene gir den riktige typen næring til hjernecellene våre. Vi trenger egentlig ikke sukker i kosten våres i det hele tatt.
Naturlige sukkerarter er for eksempel fruktose som man finner i frukt og bær, druesukker som også finnes i frukt og bær, og laktose som finnes i melk og mange melkeprodukter.
Sukker utvinnes av enten rørsukker eller sukkerroer. Sukker fra sukkerrør: Saft fra sukkerrør tilsettes kjemikalier for å klarne og skille ut uønskede stoffer. Saften siles og kokes til sukkeret begynner å utkrystallisere seg. Sukker fra sukkerroer utvinnes på lignende måte. Sukkeret fra sukkerroer som krystalliserer seg ved inndamping kalles råsukker.

Det finnes sukkersyke eller diabetes som det også heter. Det er en kronisk sykdom som er beroende på mangel av insulin. Denne sykdommen er ikke smittsom men arvelig eller kan komme helt av seg. Hvis man spiser for mye søtt kan dette på føre diabetes. Hos eldre mennesker kan man merke at man har diabetes på følgene måte: tretthet, slapphet, avmagring og økt vannlating.

Men heldigvis i dag har man et godt utvalg av medisiner!

I Norge regner man med at 1 % av befolkningen eller flere har denne sykdommen.


I verden bruker flere tusen fabrikker sukker til produksjon av mat, brus, godteri og lignende. Coca-Cola company er en av de som bruker aller mest sukker, de bruker det til brusen de produserer.

Brynild som ligger her i Fredrikstad bruker flere tonn vert år til godteriet de lager. Godteri er godt ja. Men du verden så usunt det er, hadde de fjernet sukkeret eller karbohydrat som det også heter, hadde det vert litt mer sunt… menn da ville det ikke være så veldig god smak på godteriet. Når man titter bak på en brus flaske eller sjokolade ser man som regel ordet: Næringsinnhold det er som regel mest karbohydrat, og en liten smule energi. Det er null prosent protein i godteri. Men det er noe godteri/sjokolade det er proteiner i for eksempel sportssjokolade, det er den type sjokolade menn og kvinner som er i sporten som spiser. De trenger: energi, sukker og litt proteiner. Da får de nok energi når de skal ut å løpe eller lignende.

Det er kanskje mange av dere som lurer på om hvit eller brunt sukker er sunnest. Det viser seg å være begge deler, brunt er bare litte bitte gran sunnere en hvit sukker, så hvit og brunt sukker er like usunt. Det brune kan man tro er det sunneste, fordi den er ”grov”/raffinert og den kan minne om den brune fargen mann finner på det grove brødet.

Hos nordmenn øker sukkerinntaket mer og mer for hvert år.

I 1993 fikk 13-åringer 12 % av energien fra sukker. I 2000 hadde dette økt hele 18 prosent!!

Omsetningen av brus er mer en tidoblet siden 1950-åra, det sier noe om forbruket av sukker for barn og ungdom.

I 2002 ble det omsatt 91 l pr. innbygger! Dette er veldig dårlige tall, det betyr at vi har alt for høyt sukkerinntak.

Noe av det aller verste er at omsetningen på sjokolade og sukkervarer har økt fra ca. 4 kg til 13 kg pr person pr år i perioden 1960-1996 og det har ligget på dette nivået siden.

 

Høyt sukkerforbruk kan få konsekvenser. Det er helseskadelig og kan føre til sykdommer og dårlige tenner. Barn skal være veldig forsiktig med hva de spiser Hvis man spiser ”riktig” får man gode tenner, men spiser man bare søte ting og lignende får man dårlige tenner og må kanskje bore i tennene få fylling i hulla, og boring gjør veldig vondt!

Når man varmer opp sukker i stekepanna blir det en slaga karamell, den er bare av sukker og er veldig usunn. Karameller er noe av det søteste av godteri, det består nesten bare av aromaer og sukker.

Under er det en tabell for hvor mye sukker du får i deg pr dag ca:

 

Alder og kjønn

Sukkermengd

Barn 1-3 år

30 gram

Barn 4-6 år

40 gram

Barn 7-10 år

50 gram

Gutter 11-14 år

60 gram

Menn over 15 år

70 gram

Jenter 11-14 år

50 gram

Kvinner over 15 år

55 gram

Tabellen viser at en gutt mellom 11-14 år får i seg ca. 40 kg pr. år. Det vil si at en mann over 15 år får i seg ca. 50-60 kg sukker. En jente mellom 11-14 år får i seg ca. 40 kg pr. år.

En kvinne vil da få i seg ca. 40-55 kg pr år.

Disse tallene viser at menn/gutter får i seg mer sukker en kvinner/jenter. Når du leser dette tror jeg at du begynner å tenke på hva du spiser.

Tilbake til brus igjen, det inneholder ca 11 gram karbohydrater pr 100 ml i Coca- cola, hvis du synes det er lite så kan jeg fortelle deg at det inneholder ca 20 sukkerbiter i hele colaen!

Så 11 gram karbohydrater pr 100 ml er egentlig ganske mye. Og det vil si at brus er veldig usunt.

Det er sukker i alt vi spiser hver dag, da er det kanskje ikke så rart at vi får i oss ca 50 kg pr år. Nesten alt vi drikker er tilsatt sukker unntatt sukkerfrie drinker og vann. Men nå har det begynt å komme sukkerfritt, men er det egentlig sukkerfritt? Svaret er egentlig nei, fordi det er fortsatt tilsatt karbohydrat. Så når det sies at det er sukkerfritt så er det fortsatt noen få gram karbohydrat i godteriet.


Diabetes, hjerte og karsykdommer og kreft
er sykdommer som man kan få hvis man for mye sukker i kroppen. Ifølge Verdens Helse-organisasjon, forårsaker dette 60 prosent av alle dødsfall i hele verden!

Det vil si at det er 40 prosent som dør naturlig eller av en annen type sykdom. Hvis man spiser mye frukt kan det redusere risikoen for disse sykdommene. Nye tall viser at bare 89 prosent av gutter i 4. klasse spiser frokost hver dag og de guttene som går i 8. klasse, er det bare 79 prosent som spiser frokost hver dag.

Hos jentene i 4. klasse er det faktisk dårlig med frokost hver dag der er det bare 88 prosent som spiser frokosten.

Jentene i 8. klasse er det 73 prosent som spiser frokost hver dag.

Det er viktig med frokost, hvis man ikke spiser den får man dårlig konsentrasjon og har høyere innhold av fett og sukker i kroppen.

Etter tallene å dømme så er det jentene som er dårligst til å spise frokost.


Sukker blir ikke bare brukt til sjokolade og godteri. Amerikanske forskere har nå funnet ut hvordan man skal tynne ut hydrogenet ut av sukkeret. Glukose er en form for sukker som blir varmet opp til 200 gr. C. Når det kjøres på en platinabasert katalysator skilles hydrogenet fra CO2. Dette kan bli fremtidens drivstoff på biler! Tenk deg at slikkeri driver bilen din. Sukker kan være nyttig til noe uten at det lager hull i tennene.


Det er en stor forskjell på vanlig lettmelk som vi kjøper i butikken og morsmelk. I lett melken er det ganske lite sukker, men i morsmelk er det ganske mye sukker, sukkeret er av form laktose. Grunnen til at det er mye sukker i morsmelk er at barnet skal få en stor hjerne når den blir eldre. Det var egentlig de tidligere mennesker som begynte å kappe sukkerrør og sukkerroer.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil