Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Røykeloven - en lov på papiret?

Røykeloven - en lov på papiret?

Røykeloven - en lov kun på papiret?

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Tobakk


Tykk luft trykker over hodene, barna skriker, gamle damer og menn sitter og gisper etter luft bortgjemt i en krok, ute på "luftetur" fra gamlehjemmet. Dette var vanlig på norske kafeer før den etter hvert så omtalte Røykeloven trådte i kraft. Da skulle alt bli så mye bedre, sa politikerne og smilte fra øre til øre, trolig ute på stemmefiske. Familier med små barn kunne igjen gå på kafe’ uten å risikere å bli rammet av mystiske sykdommer som denne folkekjære røyken kan medføre.

 

Men hva om en eller annen uoppmerksom person skulle være så uheldig å fyre opp en røyk på galt sted til gal tid? Hva da? Skal "onkel Politi" taue den røykesugne inn på nærmeste politistasjon og kaste vedkommende på glattcelle? Nei, det kan, eller vil, ikke politikerne svare på. Håndheving av loven er det noe som heter. Er det noen som har tenkt på det? Ikke politikerne ihvertfall, de er ute på stemmefiske.

 


Ja, ja, bedre tider skulle det bli. Sitte på kafe’ uten å risikere å bli gasset i hjel. Men hva har skjedd? Veldig lite. Det holder ikke med røyking forbudt skilt så lenge de ikke blir overholdt. Eierne klager over at kundene flykter fra kafeen deres. Men hvor skal de gå? De kan jo ikke gå til noen annen plass for der er det jo akkurat likt. Eller er det det? Gammel vane vond og vende var det en eller annen gluping som sa engang. Og det stemmer jo det. Det er for eksempel ikke mer en tretti år siden nordmenn fant ut at det gikk an å spise noe annet enn kjøttkaker i brun saus.

 

Over alt hvor man går ser man at det står en eller annen gammel mann som har "glemt" å slukke røyken sin midt inne i den røykfrie sonen. Og han blir stående helt til en ansvarsbevisst person går bort for å si i fra. Det er sikkert ikke slik det er ment at det skal være. Kafeeierne, smarte som de er, fant til slutt ut at de skulle bygge en egen liten kafe’ for de røykesugne. Overalt ser man nå at det er bygget små "drivhus" som røykerne sitter og "gasser" seg i. Og hva skjer? Jo, de som setter seg utenfor disse såkalte "drivhusa" føler seg stengt utenfor fellesskapet. En sosial opplevelse som det å gå på kafe’ egentlig skal være, er nå blitt til et " å være eller ikke være" for enkelte mennesker. Som regel er det alltid en som er røyker og da blir det til at alle ikke-røykerne også setter seg i røykesonen fordi de synes synd på røykeren. Dette kan da ikke være noen ansvarlig politikk. Tenk på de som vil sitte og slappe av uten å bekymre seg over at noen fyrer opp en røyk hvis de sitter på feil sted. Det er en hel del "makt" som ligger i en røyk ser det ut til. Bevisst eller ubevisst, kan man spørre seg.

 

Nei, de burde kanskje havne i glattcelle de som utnytter denne ellers så svake Røykeloven på en så utspekulert måte. Tvangsavvenningskurs er kanskje tingen, da hadde vi sluppet alle de problemene som røyken fører med seg. Men politikerne?..De er fortsatt på stemmefiske.

 

Røyk er usunt! Det er alle enige om. Vel, ikke alle da. Gamle inngrodde besteforeldre fastholder fremdeles på prinsippene sine om at røyk ikke er usunt. Man skal hale og dra lenge før man til slutt får ut av dem at; - jo den røyken er kanskje ikke akkurat sunn..men! Alltid et -men. Allikevel, man skal ha holdt på lenge for å få et såpass innrømmende utsagn fra dem. Og hva er vel verre enn gamle, innrøykte besteforeldre som konstant har sneipen hengende i munnviken? Og på toppen av det hele ikke vil innrømme at røyk er usunt?

 

Røykeloven er en god tanke den. Hadde den bare blitt håndhevet på en skikkelig måte. Men som sagt, politikerne er ute på stemmefiske, og da er det ikke så lett for dem å vedta lover som rammer en fjerdedel, om ikke mer, av Norges befolkning. Stakkars politikerne. Livet er ikke lett. Det hadde blitt en kort periode for den politikeren som hadde fremmet et slikt lovforslag. Det ligger makt i røyken.

 

Enten eller! Hva vil man? Det er det politikerne må spørre seg selv om. Ta hensynet til flertallet av befolkningen eller beskytte de "stakkars" røykerne? Røykeloven er kommet for å bli. Og slik som den preger dagens Norge er ikke akseptabel. Det nytter ikke å få gjennomført en slik lov hvis man ikke er mer konsekvent i håndhevelsen av den. Røykerne kan derfor klage så mye de vil, men de har det jo egentlig ganske så bra sammenliknet med oss andre.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil