Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den fjerde statsmakt, kar 5 Gk

Den fjerde statsmakt, kar 5 Gk

Om media.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000


I vårt samfunn i dag har vi tre utøvende statsmakter. Disse er: påtalemakten, lovgivende og den dømmende makt. De til sammen kalles ofte også treenigheten. Men i våre dager begynner mange nå å snakke om en fjerde makt: Pressen! Pressen er der som en overhengende makt som ingen slipper unna. Alt som virker litt mistenkelig eller rart slås opp i aviser, eller vises på tv. Noen mener dette er bra, andre ikke. Avisene er med på å stille spørsmål om saker og ting som vedtas, dette gjør at politikerne tenker seg om en gang til, og kanskje legger frem saken på en annen, kanskje bedre, måte. Mediene har bedre tid og mulighet til å grave i arkiver og slikt enn politikere. Dette hjelper også politikerne i jobben deres. Pressen, spesielt avisene, får god kritikk for jobben de har gjort i den siste tiden. Dette sa en stortingsrepresentant til Aftenposen nå nylig. En ting som folk flest ikke liker med aviser og andre medier er deres trang til å henge ut enkeltpersoner. I de fleste tilfeller går det greit, men avisenes karakterbøker bidrar til å utvikle et snevert idealbilde av toppolitikere. Et eksempel av slik karaktersetting fikk vi da administrasjonsministeren fra 93 Oddny Aleksandersen fikk terningkast 1 av diverse løssalgsaviser. Etter en uttalelse om et visst pensjonistoppgjør, fikk hun råd av en avis om å begynne og oppføre seg som en politiker, eller søke avskjed snarest. Aleksandersen sier at det var helt feil å dømme slik. Hun sier at man ikke kan stole på disse bedømmelsene når man ikke vet hvilke kriterier de har lagt vekt på hos hver enkelt politiker.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil