Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Doping i idretten

Doping i idretten

En tekst om doping og hva doping gjør.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.11.2005
Tema
Doping

Doping midler er et samleord for stoffer som er antatt å kunne øke prestasjonsevnen å på en unaturlig måte. Hovedtypene er stimulerende midler, anabole steroider og bloddoping.

Litt mer om de tre hovedpunktene:

 • Stimulerende midler: den gjør sånn at man ikke bryr seg om signalene fra kroppen når belastningsgrensen er nådd. Midlene reduserer trøttheten. Og den kan føre til skader og til og med død.
 • Anabole steroider: Anabole steroider brukes til å få større og raskere muskelvekst, og at man tåler større treningsdoser. Men disse stoffene har også alvorlige bivirkninger. Som for eksempel på jenter kan føre til økt hårvekst, dypere stemme, og unaturlig utvikling av kjønnsorganene. Og guttene får større bryster og kjønnsorganene kan bli endret eller ødelagt. Risikoen for hjerte og karsykdommer øker ved anabole steroider og det er større fare for å få hjerteinfarkt og slag. Personer som bruker steroider blir ofte svært aggressive.
 • Bloddoping: Bloddoping øker antall røde blodceller, det betyr at transportkapasiteten for oksygen blir større. Da blir kondisjonen bedre på kort sikt.

Det er tre hovedgrunner til å holde seg unna fra doping:

 • Doping virker nedbrytende på kropp og sinn.
 • Doping er juks
 • Doping er ulovlig.

Den norske dopinglista

Den norske dopinglista er basert på de virkestoffene og metodene som er angitt på WADs dopingliste.

Dopinglista er en oversikt over legemidler som inneholder de forbutte virkestoffene som står på den internasjonale lista, som selges i Norge. Her kan utøverne sjekke om de må søke om dispensasjon for nødvendige legemidler. ADN kan gi dispensasjon.

 

Dersom ADN avslører brudd på NIFs straffebestemmelser om doping, kan ADNs påtalenemnd starte en sak ovenfor NIFs domsorgan. En dopingdømt utøver kan bli utestengt fra både trening og konkuranser som er organisert

NIF.

 

Utøverens ansvar

Det er alltid utøvers ansvar å påse at ethvert legemiddel kontrolleres før bruk. Utøver må kontrollere om noen av de innholdsstoffene rammes av dopingbestemmelsen. Dette gjelder enten legemiddelet er kjøpt med eller uten resept fra lege, i det utenfor Norge. Det advares generelt om kjøp av legemidler i utlandet. Utøver kan utestenges fra idretten når de har får i seg midler som inneholder forbutte stoffer.

 

Bare litt fakta om doping

 • Doping er ulovlig av to hovedgrunner fordi det gir konkuransefortinn og fordi det er helseskadelig.
 • Fair play er uttrykk for den rettferdige konkurransen – en konkuranse på like vilkår uten juks!
 • Alle som er medlemmer i et norsk idrettslag kan bli dopingtestet!
 • Morfin virker smertestillende og hostedempende og finnes i noen hostesafter. Morfin står på dopinglista.
 • Smertestillende medikamenter demper opplevelsen av smerte og kan la en idrettsutøver presse seg selv for hardt.
 • Noen sportsdrikker og energidrikker inneholder forbutte stoffer. Noen inneholder koffein som gjør at man holder seg våken lenger.
 • Et optimalt kosthold fremmer helse og idrettsprestasjoner.
 • Kunnskap om sammenhengen mellom kosthold, helse, restitusjon  og prestasjon er nødvendig og forstå for kostholdets betydning.
 • Det er viktig med et balansert kosthold.
 • Det er mulig og oppnå gode resultater uten juks sett dine egne og prøv selv hvor bra du klarer..

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil