Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Religion i samfunnet.

Religion i samfunnet.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Kristendom

Denne lille teksten skrev jeg juletentamen 1996 da jeg gikk i 9. klasse på Bugården Ungdomsskole i Sandefjord. Den fikk karakteren M+.

 

Religion er et tema som det ofte er konflikter i, og aldri ser det ut til å ta slutt. Dette fordi samfunnet forandrer seg raskt. Bibelen kan tolkes på mange måter, noe som gjør at folk har forskjellige meninger og tanker om sin tro. Noen tror fullt og fast på Bibelen og prøver å følge den etter punkt og prikke. Andre bruker den bare som en veileding og følger den bare der de selv vil.

 

Dette har ofte vist seg da Det Norske Kirkesamfunnet skal ta avgjørelser som står klart i Bibelen, men som strider mot etikken i samfunnet. Et eksempel på dette er homofili. Skal homofile kunne bruke kirken som andre folk? I Bibelen går det klart frem at homofili ikke skal godtas, og at det er en synd. Da de stillte spørsmålet på Holmgang, som er et diskusjonsprogram på TV2, mente 60% av befolkningen at homofile ikke burde ha adgang til kirken. Mange av innringerne hadde nok Bibelen i bakhodet.

 

Før i tiden visste ikke folk så mye om homofili, og de som var det selv torde ofte ikke å gå ut med det. I den senere tid er homofili blitt mye mer akseptert da undersøkelser viser at oppimot 1 av 12 mener er til en viss grad homofile. Da Bibelen sier noe annet strider dette mot etikken i samfunnet. Og i nesten alle tilfeller er det kirken, med Bibelen på sin side, som må bøye seg. Er det riktig at kirkens normer og regler skal forandres etter samfunnets holdninger? Bibelen er jo skrevet av Gud gjennom menneskene, og alt som står i den skal være Guds sine egne ord. Har ikke Gud rett? Hvorfor forandrer vi på Bibelen da? Ja, vi har forandret på Bibelen. Vi har bl.a. fjernet det ene av de to Thomas evangeliene, fordi det som stod der ikke var akseptabelt. Var det ikke Gud ord som stod der? Hvordan kan vi da vite at resten av Bibelen er Guds ord, og at vi skal gjøre det som står der?

 

Forandringer i Bibelen skjer til stadighet, og eksemplene er mange. Her er et utdrag fra bibelen 1930: "Luk.14.26: Om nogen kommer til mig og ikke hater sin far og mor og hustru og barn og brødre og søstre, ja endog sitt eget liv, han kan ikke være min disippel." Dette kan jo høres jo veldig grotesk og dramatisk ut. Derfor ble de senere forandret på til følgene: "Luk.14.26: Om noen kommer til meg, må han sette dette høyere enn far og mor, hustru og barn, brødre og søstre, ja, sitt eget liv. Ellers kan han ikke være min disippel." Dette hørtes på langt nær så groteskt ut, og faktisk det som står der er nesten ikke det samme. Dette er et godt eksempel på at Bibelen og kristendommen tilpasser seg samfunnet. Jeg skjønner ikke at Bibelen er så viktig for kristne, for ingen følger den likevel. Man tolker den i hytt og pine, og de "kristne" er 100% overbevist om at man følger Guds moral når man tolker. Men det de egentlig gjør er å følge sin egen moral. Et annet eksempel på konflikt mellom kirke og stat er om vi skal ha kvinner som biskoper og prester. På dette området sier også Bibelen motsatt av det samfunnet mener og utvikler seg til. I følge Bibelen skal kvinner underkaste seg mannen, hun er mindre verdt, og slaveri skal kunne tillates. Kvinnene skal bare være hjemme å lage mat og stelle unger. Det står til og med: "Kvinnen har fått bred rumpe og store pupper, for at hun skal sitte i ro og amme unger." Dette mente også Martin Luther og dette kommer også fram i de 95 punktene hans. Så bare siden 1517, da kristendommen delte seg i to deler, den katolske og den protestantiske delen, har kirken og Bibelen gjennomgått en hel del med forandringer.

 

At kirken ikke forholder seg til Bibelen burde kirken selv gjøre noe med. Enten burde de innse selv at de bare har den som en veiledende bok, og ikke setter den så høyt som nå, eller så burde de følge den bedre. Kanskje ikke så lett da det i Bibelen står at skilsmisser og utroskap ikke skal forekomme og ikke-troende skal drepes. Det står til og med at "Du skal ikke la din sæd falle til grunn." Altså er onani ulovlig. Noe som faktisk 90% av befolkningen gjør. Det er da man kan lure på hvorfor dette med homofili i kirken er så viktig, da det blir brutt mange hundre andre ting som står like klart i Bibelen. Jeg tror at det er svært få kristne som er overbevist over at Bibelen er Gud ord, dermed kan vi vel ikke kalle dem for "kristne"?

 

Kirken blir jo også, i hvert fall til en viss grad, presset av staten til å godta nye ting. En måte å løse dette problemet på er å skille kirke og stat, slik at kirken kan gjøre slik den selv vil og ikke trosse Bibelen mer enn den allerede har gjort. Sverige har valgt å gjøre dette, og omstiller seg sakte mot et selvstendig kirkesamfunn. Omstillingen regnes for å være ferdig innen år 2000.

 

Vitenskap og Bibelen strider ofte mot hverandre, og ofte er det vitenskapen som seirer. Paven skrev faktisk ikke under på at jorda ikke var solsystemets midtpunkt før i 1993. Dette er kanskje et av grunnene til at Bibelen blir tolket annerledes nå, enn det den ble gjort for 100 år siden. Mange troende forklarer ting på en lettvint måte, mens forskere ikke vil slenge seg ut på dypt vann og vil derfor ha beviser for at ting er som de er. Dette kan vi også se på en annen måte: "To personer står utenfor ei stengt dør. Der er Viten Skapsmann og Fru Tro. Begge vil gjerne finne ut hva som er innenfor døra, men ingen av dem har nøkkelen. Viten banker på døra, lytter på ekko, titter inn gjennom nøkkelhullet, måler og beregner. Så sier han: "Ut fra det jeg er i stand til å undersøke og måle, mener jeg det er mest sannsynlig at "det og det" er bak døra. Men jeg innrømmer at jeg ikke vet dette med full sikkerhet."

 

Fru Tro står med armene i kors og ser på ham med et uutgrunnelig smil, og svarer: "Nåvel. Du innrømmer altså at du ikke vet helt sikkert hva som er bak døra. Du har jo ikke vært der. Jeg har heller ikke vært der. Jeg har ikke en gang foretatt målinger. Derfor kan jeg ikke ta teoriene dine alvorlig. Jeg har imidlertid hørt noen eldgamle rykter om at et ørkenfolk langt, langt borte, en gang for lenge siden, foretok noen gjetninger om hva som er innenfor døra. Altså må disse gjetningene være riktige, og derfor VET JEG hva som er bak døra!"

 

Viten presset på for å få begrunnelser for denne bombastiske påstanden, men da svarte Fru Tro: "Nåvel. Du kan ikke bevise noe. Jeg kan ikke bevise noe. Min teori er mer absurd enn din. Og fordi den er mer absurd, tror jeg på den!" Viten og Fru Tro har diskutert dette før. I forfjor ble som oftest Fru Tro illsint, grep en fyrstikkeske og prøvde å bruke Viten som grillbål. Nå til dags har hun som oftest gitt opp denne taktikken. Når Viten ikke umiddelbart går med på Fru Tros påstander, prøver Fru Tro ofte å stappe et eller annet i munnen på Viten. Går ikke dette, kaster Fru Tro seg ned på marka og hyler: "Jeg blir forfulgt! Jeg blir forfulgt! Alle er så slemme med meg!"

 

I verden er det mange religioner. Bare i USA finnes det over 250 forskjellige. Stort sett er religionene ganske like. Noen utpeker seg spesielt som for eksempel en religion i Japan hvor man skal se det morsomme i alt. Noen ganger er det bare små detaljer som skiller religionene fra hverandre. Islam som har Muhammed som sin grunnlegger tok utgangspunkt i kristendommen og jødedommen og dannet islam. Dette er et godt eksempel på at religioner bygger på hverandre.

 

Jeg personlig får meg ikke til å tro på en gammel bok som ble skrevet for nesten 2000 år siden, men synes at religion er et interessant tema. Riktignok står det i Bibelen at den som tror uten å måtte ha noen form for beviser skal bli tatt ekstra godt imot i himmelen, men det holder dessverre ikke. Jeg må oppleve noe selv for å kunne få meg til å tro på noe som bare som står i en bok, og som for meg virker ganske langt vekke. Jeg personlig har ikke noe overs for verken kristendommen eller andre religioner, og akkurat derfor stod jeg til borgerlig konfirmasjon i 8. klasse. Jeg møtte ganske stor motstand hjemmefra, spesielt hos besteforeldre. Det virker som eldre mennesker tar religion mer alvorlig enn yngre. Det tror jeg ikke kommer av alderen, men heller mer av generasjonen de vokste opp i. Mange syntes også at det er unødvendig å konfirmere seg hvis man ikke skal stå i kirken. Der tar de skammelig feil. Det er like unødvendig å stå i kirken som borgerlig.

 

Konfirmasjon er en seremoni som er blitt funnet på i den senere tid. Det står ingenting i Bibelen om konfirmasjon. Jeg synes også at stat og kirke skal splittes slik at kirken følger Bibelen og ikke samfunnet og staten. Et spørsmål jeg ofte stiller meg er: Gud skapte jorda, men hvem skapte Gud? Svaret stod plutselig klart for meg her om dagen da jeg så tusener av mannfolk i Thunderdome hallen i USA: Menneskene som tror på ham.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil