Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Argentina

Argentina

Her kan du finne noen fakta om Argentina.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.10.2005


Fakta:

- Verdensdel: Sør-Amerika

- Gjennomsnittlig levealder: 75,5 år

- Arial: 2.766.889 km2

- Befolkning: 37 milioner.

- Hovedstas: Buenos Aires

- Relgion: Katolsk (92%, officielle religion), men også protestantiske, evangeliske, jødiske og muslimske minoriteter

- Nasjonaldag: 15. mai (Revolutionen 1810)

- Mynt: Peso à 100 centavos

- Ressurser: Dyrkbar mark, bly, sink, tinn, kopper, jern, magnesium, petroleum, uran.

- Arbeidsløse 22 -25%

- BNP pr. innbygger 7490 dollar ( 1999)

 

Folket/folkeslag

Størstedelen av den argentinske befolkningen er etterkommere av Europeske emigranter, spesielt fra Italia og Spania, hvor mange folk ankom i perioden 1870-1950. Blandt dem Latinamerikas største jødiske samfunn. I offisielle oppgjørelser Øbestår den opprindelige befolkningen på 447.300 mennesker fordelt på 15 folk og 3 blandingsgrupper.

 


To store befolkningsgrupper ble boende i starten på det 16. århundrede, det område som er Argentina i dag: Patagonerne og Andinerne. I den første gruppen fantes folkeslagene tehuelches, rehuelches, rampas, matacos og guaycurúes. Disse var både jegere og nomadiske samllerfolk. Patagonerne fantes både i syd, de mellomste deler, og i nord. Andinerne bestod av følgende folkeslag: Rehuenches antiguos, rehuelches algarroberos, huerpes, diaguitas, capayanes, omahuacas og patamas. Kontakten med inkaerne hadde medført en perfektionering av deres landbruk, herunder anvendelsen av terrasser og kunstvanding. De holdt lamaer som husdyr og handlede i vest og nordvest. Som følge av de spanske erobringstogter i det 17. og 18. århundrede emigrerede araucan folket fra Chile de sentrale og sydvestlige dele av det nåverende Argentina med en etterfølgende «araucanisering» (mapuche) av befolkningen i denne regionen.

 

<bilde>

Tango er svært populært i Argentina. Spesielt i Buenos Aires.

 

Regering/poletikk

Presidentstyre. Néstor Kirchner ble utpeket som president i Mai 2003. Den lovgivende Forsamling (Congreso Nacional) er et tokammersystem bestående av deputeretkammeret (med 257 medlemmer) og senatet (med 72). Hver provins og hovedstadsområdet har 3 plasser i senatet. Ut fra en undersøkelse fikk landet spørsmål om politiske rettigheter, ble resulatatet "BRA" .

 

Økonomi:

Generelt er det en allsidig industri som er den viktigste næringsgrenen økonomisk. BNP pr innb: USD 10 000 Industri Matforedling, motorkjøretøyer, forbruksvarer, tekstiler, kjemikalier og petrokjemikalier, trykking, stål Eksportvarer: Matolje, drivstoff og energi, kornblanding, foor, motorkjøretøyer Importvarer: Maskiner og utstyr, motorkjøretøyer, kjemikalier, metaller, plastikk.

 

På 1920 -tallet var Argentina mellom det 6- 8 rikeste landet i verden, men bare 2003 når Argentina var inne i økonomisk krise som kunne få folk til å spørre seg selv om det ikke er noe veldig galt med den nyliberalistiske økonomiske modellen som Argentina har følgt de siste 10 til 12 årene.

 

Nobelpris vinneren Finn Kydland sier at Argentina burde gjennvinne tillitten i det internasjonale markedet og minske skillen mellom fattige og rike. Argentinas økonomi går for tiden på høy gir. Samtidig sliter landet med ettervirkningene av den økonomiske nedturen som i 1999 og som nådde bunnen i 2001, da landet innstilte alle betalinger. 15 milioner av innbyggerne lever på 38 milioner under fattigdomsgrensen. Argntina tilsvarer en inntekt 230 dollar (knapt 1500 kroner) i måneden for en familie på fire personer.

 

Miljø/klima/natur:

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Argentina ville vi trenge 1.4 jordkloder. Argentina er et veldig ressursrikt land. Alt fra vann og jord til gass og olje. Agrentina er blitt kjent for bl.a jordbruk.

 

Naturen i landet er en attraksjon alene. Her kan du oppleve alt fra ørken, fantastiske fossefall til nydelige strender og et rikt dyreliv. I tillegg har du hovedstaden Buenos Aires - en fantastisk by full av kultur og gammel historie. I Buenos Aires er gjennomsnittstemperaturen på ca. 18 grader, og årlige nedbør.

 

Pampas, de vide gress-slettene som utgjør opplandet til Buenos Aires, er kjerneområdet i landet.Gran Chaco ligger i det sumpige krattområdet i nord. I Argentina har vi jo også de berømte andersfjellene i vest og Patagonia som brer seg ut i sør, såe vi kan si at klimaet er veldig variert. Det er alt fra varmt og fuktig i nord til kaldt i sør og på de høyeste fjellområdene.

 

Helse og mathygene:

etter latinamerikansk målestokk er helseforholdene bra, men standaren på offentlige sykehus er dårlig. Vann på flaske anbefales selv om det er trygdt i de større byene. Ellers kan du spise trygdt.

 

Argentinas historie:

Området som nå er Argentina var reativt lite befolket frem til det ble kolonisert. I 1580 etablerte Spania en permanent koloni ved Bouenoa Aires. I 1776 interete Spania Agrentina tettere inn i sitt kolonirike ved å etablere en permanent koloni ved Buenos Aires. Dette gjorde Buenos Aires til en viktig havnby. Det spanske koloniherredømmet fortsatte frem til juli 1816, da ble landet selvstendig.

 

Helt frem til 2.verdenskrig hadde Agrentina interne motsetninger. Mot setningene var til dels mellom konservative og liberale politikere, og mellom politikere og militære. Mellom 1956- 1955 var Juan Peròn president. Han ble president igjen i 1973 men døde året senere, og ble etterfulgt av sin3. kone osm ble styrtet av militærjuntaen i 1976. Militærdiktaturet ble kraftig svekket etter nederlaget i falkendskrigen i 1982. Etter valget som var i 1983 har Argentina alltid vært et demokrati, men i 2001 opplevde landet en økonomisk kollaps.

 

<bilde>

 

Flagget:

Agrentinas flagg ble innført i 1812, og i 1818 ble solen i midten lagt til.

 

<bilde>

 

Flagget har tre like brede horisontale striper, to lys blå og en hvit i midten.

 

<bilde>

 

Flagget med solen er "det offisielle sermoniflagget", og den uten solen kalles "det ornamentale flagget". Begge versjoner flaggene regnes som likeverdige nasjonalflagg.

 

Etter regler fra 1979 er flagget proporsjoner 9:14, og størrelsen som skal brukes på offentlige stenger er 90 cm x 140 cm. Stripene er da 30 cm hver. Det finnes også flagg med proporsjonene 1:2 og 2:3 i bruk, men disse kan ikke brukes i offisielle sammenhenger. Det finnes ingen offisiell farge; blåfargen beskrives bare som himmelblå. Emblemet kalles Maisolen (spansk Sol de Mayo). Det er hentet fra den første agentinske mynten, som ble slått i 1813.

 

Flaggets dag er siden 1938 den 20 juni. (Dagen er offentlig høytidsdag.)

 

Historie:

flagget ble Ifølge legenden innført av general Manuel Belgrano. Han la merke til Underslaget ved Rosario at begge sider brukte de spanske fargene, rødt og gult, og han lagde derfor et nytt flagg under Mairevolulusjonen i 1810. Han sendte et brev til " den første junta" for å fortelle om flagget, men juntaen svarte han ikke måtte kjempe under dette flagget for det ville provosere for mye. Men svaret kom for sent, og flagget var allerede i bruk på slagmarken. På en kirken viet til st. Nicholas av Bari i 1812 ble flagget for første gang heist i Buenos Aires.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil