Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Doanald ducks livsmønster Stridsemne i Helsingfors

Doanald ducks livsmønster Stridsemne i Helsingfors

Svar på kritikk av Doanald Ducks livsmønster i artikkel.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Tegneserie

"Donald Ducks livsmønster stridsemne Helsingfors" er en artikkel hentet fra AP. Den omhandler det faktum at myndighetene i Helsingfors har bestemt å ikke fornye Donald Duckabonnementene i byens biblioteker. Den offisielle forklaringen på dette vedtaket er at Disneyfigurens "karakteristiske livsmønster" bidrar til gradvis morals forfall hos finske barn.

 

Synspunktene som legges til grunn for besluttningen er flere. Det mest tungtveiende går på at det er viktig å vurdere nøye hva offentlige midler skal brukes til. i et møte i bystyret i den finske hovedstaden hevdet Matti Holopainen, leder for ungdomskomiteen, at Donald Duckabonnementene i byens biblioteker måtte sies opp for at de offentlige midlene skulle kunne brukes til andre abonnementer eller bokinnkjøp som kommer samfunnet til gode.

 

Donald Duck kan knapt sies å heve det allmenne kunnskapsnivået i Finland. Spørsmålet er bare om hans gjøren og laden har så stor innvirkning på finsk samfunnsutvikling som vi senere skal se at politikere i Helsingfors mener. Selvsagt er det en mulighet for at Donald Ducks innvirkning over lang tid kan påvirke noen - det er allment kjent at vi underbevisst oppfatter signaler. Et viktig spørsmål er hvor stor kontroll politikerne skal ha over befolkningens lesevaner. Det kan sies å være en form for sensur når politikerne ikke tar inn blader etter etterspørsel, men etter hva de mener er "trygt" lesestoff. Samtidig er det en kjensgjerning at politikerne er folkevalgte og dermed gitt ansvar for offentlige instanser, derunder bibliotek. Hva dette ansvaret går ut på, kan derimot også diskuteres - mennesker har behov for adspredelse i hverdagen. Og Donald Ducks useriøse livsmønster vil neppe bli en mal for dem. For hvor stor innflytelse kan man egentlig tillegge fra en tegneserie?

 

Videre bør det nevnes at selv om bibliotekene ikke abonnerer på Donald-blader, eksisterer det ikke noe forbud mot at innbyggerne selv kan kjøpe dem. Dessuten mener Holopainen at bibliotekbrukerne er generelt for gamle til å lese Donald Duck-tegneserier. Biblioteket skal være et informasjons- og kunnskapssenter som kan øke kunnskap blant befolkningen. Donald Duck kan jo også være en "lokkedue" for at mange skal komme til biblioteket, og mens de er der lese "Illustrert vitenskap" f. eks. Kanskje kan tegneseriebladet vekke leseglede blant de ung, ved at de først begynner å se på fargerike bilder, overdrivelser, komikk osv. for så å gå over til å lese mer seriøse historier.

 

Holopainen rakker ned på Donald Ducks umoralske livsførsel, m. h. t. hans forhold til Dolly - et 50 år langt kapittel som ikke har ført til ekteskap. Man mener da at dette er ansvarsløst og påvirker folks holdning til ekteskap, men hvem er egentlig moralens voktere?

 

Holopainen hevder at kjernefamilien ikke har noen plass i Andeby. Det sies ikke direkte, men mellom linjene ser man at mangelen på konstruksjon av mor - far - barn i denne tegneserien kan være medvirkende årsak til at den tradisjonelle familiestrukturen ar i ferd med å gå i oppløsning. Hvorvidt dette faktisk er riktig, er muligens å trekke analogien mellom vårtsamfunn og fiksjonsverdenen i Donald Duck-bladene for langt. Noen vil ha det til at tendensen i tegneseriebaldet gjør at det blir alenefamilier, stefamilier osv.

 

Hovedårsaken til at Donald Duck er bannlyst i Helsingfors’ biblioteker skal være at Andebys beboere går rundt veldig lettkledde.

 

Etter min mening burde biblioteker fortsatt abonnere på Donald Duck. Selv liker jeg donald tegneserier meget bra og har alltid gjort det. Argumentene i denne saken mener jeg er nikså usakelige. Innbyggerne i Andeby er jo dyr. Kler du på hunden din når du skal ut og gåtur for at naboene ikke skal snakke om deg?

 

Hvis man skulle sluttet å abonnere på Donald Duck og begynne å abonnere på tidsskrift for vitenskap og lignende tar man jo den offentlige støtten fra barna og gir den til voksne. Noen av de offentlige midlene bør jo brukes på barn også, synes jeg. Matti Holopainen har delvis rett i at de som oppsøker biblioteket er gamle nok til å ha andre interesser enn disney-figurens liv, men de barna som kommer, må jo også ha et tilbud. Jeg tviler sterkt på at Donald og Dolly påvirker voksne til ikke å inngå ekteskap. Sannsynligvis legger ingen opp livet etternoen dyr i en tegneserie. Dessuten vil jeg si det er en tradisjon med Donald Duck, han har jo tross alt vært tegneseriefigur i 50 år, men det er jo bare min mening.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil