Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rasisme

Rasisme

Om rasisme, hvorfor det oppstår.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.10.2005
Tema
Rasisme
Hva er rasisme?

 

Rasisme er når noen grupper eller personer mener at de er mer verdt enn andre. De ser ned på dem og føler seg overlegne. Dette er en beskrivelse av rasisme, men jeg føler at rasisme er noe mer. Det er et samfunnsproblem, det handler ikke bare om en rase. En rasist er for meg en som mangler toleranse og evnen til å sette seg inn i andres situasjon. Rasistene mangler kunnskap og hater derfor alle som ikke er som han selv (altså perfekt). Han liker ikke mennesker som snakker et språk han ikke forstår, han ler av mennesker som han andre religioner enn han, men verst er hans vemmelse når han ser noen med ”feil” hudfarge.

 

Det er mange eksempler på at erting, mobbing, overgrep, mord og krig har skjedd pga hudfarge, tro, språk, religion, politikk osv.

 

Som vi vet har det vært masse drap i historien pga rasisme. Ta for eks 2. verdenskrig der 6. mill. jøder ble drept, men enda er det rasisme i verden og Norge. Som veldig mange husker ble Benjamin, kun 16, år drept pga hudfarge.

 

På de fleste skoler er det noen barn med utenlands opprinnelse. Mange av de blir mobba bare fordi de er utenlands. Også mange innvandrere får ikke jobb. Det er veldig vanskelig for dem.

 

Noen norske personer vil helst ikke bo ved siden av et asylmottak. Folk er usikre og fordi de er annerledes og media har gitt dem et inntrykk av at meste parten av kriminaliteten i Norge begås av innvandrere. Men det er ikke sant. For i følge nyheter på radio er det bare 1% av kriminaliteten i Norge begås av innvandrere.

 

Alle som sier at de er i mot rasisme er jo selvfølgelig det, men man er kan være veldig skeptiske til folk med annen hudfarge. Uten at man tenker over det. Hvis for eks. en hvit jente begynner i en klasse. Da vil nesten alle jentene bli kjent med henne og sånt, men hvis en svart jente hadde begynt hadde kanskje ikke så mange ville blitt kjent med henne. Det er jo ikke i alle klasser det er sånn, men noen ganger er det sånn. Man er litt skeptiske. Det er jo naturlig å være skeptiske til mennesker som er annerledes. Folk ville jo vært skeptiske på deg hvis du bare kom inn i India.

 

Jeg mener at årsaken til rasisme er at vi mennesker har veldig lett for å ta avstand fra folk som vi ikke kjenner og som er annerledes. Men alle er jo litt forskjellig er vi ikke? Det som er viktig i et samfunn er å ha toleranse. Å kunne tåle at andre er annerledes. Annen hudfarge, religion og kultur. Vi må respektere dem. For eks. i Norge er det viktig at vi nordmenn får kunnskap som innvandreres hverdag. Vi må prøve å forstå hva disse menneskene har vært igjennom. Kanskje de har sett noen nære i familien blitt skutt i filler og drept. Slik setter jo selvfølgelig spor. Er det noen ganger rart at innvandrere reagerer som de gjør? Selvfølgelig skal de følge norske lover, men det vi må være forsiktige med er å dømme folk og si du har gjort det og det, bare fordi han var homofil, sigøyner eller fra Iran.

 

Men innvandrere må også få kunnskap om norsk språk, norsk kultur og det norske samfunnet, slik at de ikke blir utenfor minoritetsgrupper, men en naturlig del av det norske samfunnet.

 

I praksis vil det si at mennesker fra forskjellige folkegrupper må omgås mer til daglig. Da kan skepsisen forsvinne. Vi lærer å kjenne personen under hudfargen og da finner vi ut at vi kanskje ikke er så forskjellig allikevel?

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil