Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rasisme - en evig kamp

Rasisme - en evig kamp

Kort fortalt om rasisme.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.09.2005
Tema
Rasisme

Norge har blitt mer og mer flerkulturelt. Og når det er så mange forskjellige type mennesker og religioner i et samfunn, kan det oppstå rasisme.

 

I en lang tid har rasisme vært en del av samfunnet. Da Hitler kom til makta i Tyskland på 1930-tallet fikk rasismen stor fremgang. Og på 1950-tallet skulle de mørkhudete i USA forandre på forskjellsbehandlingen mellom det hvite og de mørke. Men hvem blir egentlig utsatt for rasisme? Når det blandes så mye kulturer kan det oppstå fremmedfrykt. Flere enn de som innrømmer det, har en form for fremmedfrykt. Er det en type rasisme?

 

Etter borgerkrigen i USA i 1866, ble de mørkhudete frigjort som slaver. Men likevel var det fortsatt en stor kontrast mellom de mørke og de hvite som førte til rasisme. Martin Luther King jr. og Rosa Parks var to raseopptøyere som sammen kjempet om at hvite og mørke skulle få de samme rettighetene. Og dette oppnådde de i ca. 1937. Men det er fortsatt mye rasisme i USA i dag.

 

Alle kan bli utsatt for rasisme. Men den mest utsatte gruppen er mørkhudete. Da vi for noen år siden leste om drapet på Benjamin Hermansen, ble hele Norge rystet. Å drepe noen på grunnlag av hudfarge er helt feil! Små minoritetsgrupper som samer, aborginere og indianere er også utsatt. Religionssamfunn er også sterkt utsatt. Som jøder, hinduister og den islamske religion. Eller man kan bli utsatt rett og slett fordi man kommer fra et annet land.

 

Mange forklarer dagens rasisme med fremmedfrykt. At noen er redd eller engstelig for en annen kultur eller livsform kan i seg selv ikke kalles rasisme. Men hvis de gjør noe med det, som å utestenge en person eller gruppe fordi de er engstelige for den livsformen den eller de personene lever, blir det rasisme. FN forklarer rasisme med disse ord: ”holdning eller handling som fører til diskriminering eller utelukkelse av en person eller gruppe på grunnlag av rase, etnisk bakgrunn eller hudfarge”.

 

Det finnes mange rasistiske grupper. Den mest kjente gruppa er ”Ku Klux Klan”. De jobber for å få et hvit og kristent samfunn. De hater så å si alle som ikke er som dem, hvite og kristne. Spesielt mørkhudete får smake på Ku Klux Klans hat. En kontrast til rasismegruppe Ku Klux Klan er den antirasistiske gruppe SOS rasisme. De jobber for å utrydde rasisme. De mener at alle mennesker er forskjellige, men ska ikke av den grunn behandles forkjellig.

 

Rasisme vi nok aldri ta helt slutt. Selv om det finnes organisasjoner som kjemper den evige kampen mot rasisme, vil det alltid være noen som motarbeider de, som rasismegruppa ”Ku Klux Klan”. Derfor er rasisme en evig kamp.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil