Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ungdom og alkohol

Ungdom og alkohol

Om ungdom og alkohol.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Alkohol


I dag er rusmiddelbruk et stort samfunsproblem. Bruken er størst blant eldre, men er også meget utbredt blant ungdom. Av en eller annen grunn er tallet på unge brukere stadig økende, flere og flere tar til å drikke eller ruse seg på annen måte. Hvorfor begynner folk med å drikke i tidlig alder? Dette er et spørsmål mange spør seg når de ser en full guttunge I rennesteinen eller en hærskare av tidligere så friske ungdommer sjangle nedover en sidegate.

 

Svaret er det kanskje ingen som kan gi oss, men jeg har en liten mistanke om at det hele er styrt av lysten på noe nytt, noe spennende, noe som får dem til å virke mer selvsikre. Det å bli sett på som en av gutta er veldig viktig for mange, dette prøver de og oppnå ved blant annet å ruse seg.

 

Det kan ofte være et problem for unge mennesker, det at de ikke tør velge selv. Det kan nesten sammenlignes med å være syk, man vil gjerne bli frisk og helt uten plager, mens viruset i kroppen heller vil påføre deg uutholdelig smerte og febermareritt. Alkohol blir et mareritt for mange, og det er synd ikke flere tør eller vil si nei.

 

Tenk deg at du er 15 år og en helt vanlig gutt. du har aldri vært på fest før, men nå er du invitert på en. Alle de andre drikker og prøver å presse deg. Siden du ikke vil være "bleik " tar du imot en øl, som senere blir til mange, og etter titalls fester og flere måneder er du kanskje omgjort til en drukkenbolt og en erfaren rødsprit kjenner. Det er selvsagt ikke alle som ender opp som fylliker eller narkomane, men sjansen er der, tross alt.

 

I århundrer har rusen styrt manges liv, de vanligste måtene å ruse seg på er alkohol og tobakk, men det er mange andre måter også: narkotika og pillebruk tar mange liv hvert år. Vi er vel alle som en enige om at det må settes en stopper for denne missbruken. Det er flere måter å løse disse problemene på, men i manges øyne er det umulig stoppe bruken av alkohol og rus generellt. Noen tror at vi må fortsette å leve med angsten og usikkerheten rundt alkoholisme og rus-dødsfall, men jeg tror at vi ved å stå sammen kan redusere bruken til det minimale.

 

Holdningskampanjer er veldig viktig i denne sammenheng, AN er et godt eksempel på dette. Videre er det utrolig viktig at ungdommen og folk ellers får selvtillit og føler at de blir verdsatt av andre. Et annet viktig moment i kampen mot alkohol er at ungdommen blir motivert til å bruke fritiden til noe meningsfullt. Ungdom bør engasjere seg innen sunne aktiviteter som feks. idrett, speidern eller andre hobbyer. Det viktigste er å ha noe å være opptatt av, ikke drive gatelangs. Mange ungdommer søker til såkalte belastede miljøer fordi de ikke har tilhørighet andre steder. Når du er ung er det viktig å ha et sted du føler deg velkommen.

 

Det at en ikke har tro på seg selv, og kanskje tar til rusen for å søke trøst, er svært trist. Hvis du i dette tilfelle ikke klarer å heve deg over alkoholen, kan du være fortapt i din egen avgrensede fantasiverden som rusen og rus-halusinasjonene skaper.

 

Vi bør hjelpe de som enda har en sjanse til å komme unna alkoholen, det er vikigere å hjelpe de unge enn innbarka fylliker. Disse kan hjelpes ved å få dem til å forstå at et liv uten alkohol er et bedre liv enn et med. Dette er sikkkert ikke lett, men vi må forsøke.

 • Man trenger ikke røyke eller drikke på fest for å ha det gøy, snarere tvert imot.
 • Det lønner seg aldri å ruse seg, hvem vil vel ansette et menneske som har sittet i fyllearresten utallige ganger, og som har flere prikker på rullebladet sitt?
 • De fleste som begynner å drikke i ung alder, får kanskje heller ingen skikkelig utdannelse, slik at jobbmulighetene blir begrenset.
 • Alkohol er skadelig og går ut over både kropp og sjel. Det er vel bedre med en sunn sjel i et sunt legeme?

   

  Selv om alkoholstatistikken peker oppover, får vi håpe at ungdommen tar til vettet, og reduserer eller aller helst slutter å drikke alkohol.

 • Legg inn din oppgave!

  Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

  Last opp stil