Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fotballsportena

Fotballsportena

Om fotballsporten.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Fotball


Fotballsporten har i en eller form eksistert i årtusener. Det finnes bevis for at både mayaene i Sør-Amerika og de gamle egypterne spilte en fotball-lignende idrett. Men det var engelskmennene som lagde offisielle regler for idretten og gjorde den populær blant folk på 1800-tallet. Og med tiden har sporten økt både i utøvere og i tilskuere.

 

I dagens samfunn betyr fotballen veldig mye for enkelte. Man kan si at de lever og ånder for idretten, enten de spiller selv eller bare er tilskuere. Jeg er personlig veldig intressert i alt som rører seg innen fotball. Min interesse skyldes at jeg selv spiller fotball, og jeg synes at noe av det morsomste som finnes er å se på en god fotball-kamp. Men jeg er ikke slik en fanatisk tilhenger at jeg er villig til å gjøre hva som helst for mitt lag. Det finnes flere grunner for at fotballen har et slikt tak på folk:

  • Den enkleste grunnen til at fotball er så populært er at det er en enkel idrett der reglene er enkle å forstå, og banen er enkel og grei.
  • Helte-dannelse er et annet moment. Folk for et avbrekk fra hverdagen ved å danne seg helter som de synes det er enkelt å identifisere seg med. Det kan være spillere som kommer fra deres egen hjemby eller spillere som de lenge har hatt sansen for.
  • Oppstyret rundt Ole Gunnar Solskjær den siste tiden har vært helt enorm. Han er "gutten" fra Norge som har fått oppleve drømmen som fotball-spiller: Å spille for et av verdens (ikke beste) storklubber, Manchester United. Man har i lange tider hørt "eventyr-historier" om spillere som har kommet seg ut av fattigdommen med sine fotball-egenskaper. Eksemplene er mange, men spesielt i Brasil har vi hørt om utallige eksempler fra slummen om de som har fått oppfylt drømmen. Dette er jo drømmen for de fleste unge fotball-spillere, og at nordmenn reiser utenlands i hopetall gjør at heltene blir mange. Det at de fleste fotball-spillere kommer fra et "vanlig hjem", gjør sporten bare mer populær.
  • Det de fleste tilhengere ser som det viktigste, ved siden av fotballen, er en tilhørighet til en gruppe av likesinnede. Mange har fotball-kamper som ukas høydepunkt, og sammen med gjengen går de til arenaen eller til sofakroken for å bivåne sine helter.
  • Grunnen til at det er så morsomt å spille fotball er for det første det å vinne og det gode sosiale miljøet som vanligvis er på et fotball-lag. Du kommer inn i et miljø der det eneste som betyr noe er dine fotball-egenskaper. Man drar på fotball-turneringer i både inn og utland, og dette er også en viktig grunn til å spille fotball. Det som jeg synes er morsomst med fotball er fortsatt å score mål. Den følelsen når ballen suser inn i nettet er ubeskrivelig.

     

    Hver eneste dag blir det skrevet side opp og side ned om fotball både i riksaviser og de litt mer lokale. Folk kommer med sine synspunkter i leserinnlegg, om Drillo’s valg av spillere til landskamper, og mer lokale saker om opprustning av fotball-anlegg o.l . Det var vel bare under EU-avstemningen for to år siden det ble skrevet like mange leserinnlegg som det blir til daglig om fotball. Ingenting kan komme opp mot den populariteten fotballen har.

     

    Bråk og problemer har fulgt i fotballens fotspor fra sportens fødsel. Selv for 100 år siden sloss tilskuere seg i mellom under fotballkamper i England. I 20-årene ble en dommer skutt av en spiller etter en kamp i Toscana i Italia. Men det var 1980-årene som fortjent fikk tilnavnet "fotballens mørke tidsalder". Tragediene på Heysel stadion i Brüssel, Hillsborough i Sheffield samt budskapet om organisert djevelskap og terror på og rundt banene, særlig i England, skremte folket bort fra deres egen idrett. Men troen på en voldsfri fotball var som et "fata morgana". Noen tåler ikke tap, og reagerer deretter. De lar sitt sinne over tap og nederlag gå utover andre, og eksemplene er mange:

  • Under fotball-VM i USA for to år siden var Colombias høyre-back, Andreas Escobar, så uheldig å sette ballen i eget nett og dette var en av grunnene til at Colombia ikke kom til sluttspillet. Da Escobar kom hjem til Colombia etter VM ble han på åpen gate skutt og drept, av en fanatisk tilhenger.
  • I januar 1995 ble to supportere ofre for den råe volden som kan skje på stadioner. Den ene het Vincenzo Spagnolo, og ble bare 24 år gammel. Han ble stukket ned og drept av en Milan-supporter før kampen mellom Genoa og Milan. Den andre var den 22 år gamle franskmannen Douadi Atou, som ble skutt i forbindelse med opptøyer omkring kampen Paris Berbers og Drancy.
  • For ett år siden spilte England privatlandskamp i Dublin mot Irland. Da Irland etter 25 minutter tok ledelsen, startet bråket. Engelske tilhengere, som sto på en tribune over de irske, begynte å kaste deler av tribunen ned på irene. Kampen ble straks avbrutt. Heldigvis ble ingen sterkt skadd, men de engelske tilhengerne viste seg fra sin verste side. Man stilte da spørsmål om England kunne avholde EM i 1996, men de fikk heldigvis det, og de fikk ingen problemer verken med de engelske hooligans, eller andre supportere.
  • I Norge har man i den siste hatt problemer med at tilhengere hetser spillere på motstanderens lag.

     

    Det har i den senere tid blitt gjort mye for å bedre forholdene på banene i England, og resten av Europa for den saks skyld. Med tettere vakthold, videokameraer som registrerer alt både innenfor og utenfor stadionmurene og generelt bedre komfort for tilskuerne, har man fått slutt på mye av bråket som vanligvis oppstod på engelske baner. Nå er det meningen at hele familien skal kunne hygge seg på stadion uten å tenke på å bli truffet av en tom ølflaske eller en kjettingstump.

     

    Man kan bare håpe at man i fremtiden slipper å oppleve at folk blir utsatt for vold under fotballkamper. Det ville vært flott hvis man bare kunne konsentrert seg om kampen, og ikke å skade andre. Selv om det er blitt gjort mye tror jeg dessverre ikke at det er nok for å stoppe volden. Fotballen er jo en sport som stadig får nye tilhengere, og det er synd sporten skal bli ødelagt av noen som bare vil lage bråk.

  • Legg inn din oppgave!

    Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

    Last opp stil