Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mauritius - République de Maurice

Mauritius - République de Maurice

Oppgave om Mauritius, fakta, historie, osv.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.09.2005


Det bor ca 1,2 millioner mennesker på øya, som er ca på størrelse med Vestfold fylke (1 860 km²). Det betyr at det er omtrent 588 mennesker per km². Ca. 41,6% av befolkningen bor i byer og forventet levealder er ca 71,6 år (75,8 år for kvinner og 68,4 år for menn).

 

<bilde>
Det er 52 % hinduisme, 28 % Kristendom og 16 % islam på mauritius. Det er omtrent 15 etniske grupper der, som har røtter fra Afrika, Asia og Europa Det offentlige språket er engelsk, men det er nesten et språk innen hver av de etniske gruppene, så det snakkes mye forskjellig der, bla fransk. Fjernsyn og radio firmaene har strenge regler om hvilke språk de skal ha. I enkelte områder der det er flere av en etnisk bakgrunn må de sende på det språket osv.

 

Ca. 19 barn av 1000 levendefødte dør før de har fylt 1 år. 95% av barna på Mauritius går på skole, ca 10% av de statlige utgiftene går til skole, så det er forholdsvis ganske bra utdanningsmuligheter. Ca 94% av alle unge på øya har gode lese og skrive kunnskaper.


 

<bilde>

Klimaet ligger på 25-30 grader mesteparten av året, dette er veldig bra etter norsk målestokk. Det er en tropisk øy, med mye flott natur, dyreliv og mange strender. Det er en vulkanisk øy.

 

Hovedstaden i landet er Port Louis. Det er en havne by, og er sentral i øyas eksport og import industri. Det er Mauritius’ største by og har 135 371 innbyggere. Turistnæringen på øya er også viktig. Citadellet, som er et senter, ligger nær havnen. Andre byer i landet er Curepipe, Rose Hill, Quatre Bornes og Vacoas.

 

 

<bilde>
 
<bilde>

Presidenten i Mauritius, sir Anerood Jugnauth og statsministeren Paul Bérenger.

 

 

Riksvåpen:

Dette er riksvåpenet til Mauritius

 

<bilde>

 

 

Befolkningspyramide:

Her er en befolkningspyramide for Mauritius i år 2000. Den vannrette linjen regnes i tusener og den loddrette i aldersgrupper.

 

<bilde>

 

<bilde>

Mauritius er kjent for sin kultur med den utfordrene sega dansen, der damene har på seg lange fargerike skjørt.

 

<bilde>

Øya er også kjent for sine lange hvite strender og det tyrkisblåe vannet. Mauritius ligger utenfor verdens største korallrev!

 

 

Historien:

<bilde>
De første europeerne som oppdaget øya, var portugisere på 1600-tallet. I 1598 kom Hollenderne til øya og kalte den Mauritius etter prins Maurice av Nassau. De forlot øya i 1710 så derfor var Mauritius ubebodd da den ble kolonisert av Frankrike for ca 300 år siden, på 1715 tallet. Øya ble befolket av innvandrere fra flere verdensdeler. Først kom franske koloniembetsmenn og adelsmenn som hadde fått tildelt jord i den nyopprettede kolonien, de kalte øya Ile de France. De hadde med seg noen tusen slaver de hadde kjøpt i Øst-Afrika og på Madagaskar. Allerede i 1770 hadde Mauritius et fler etnisk samfunn med europeere, afrikanere, mulatter og noen indere som var kommet som kjøpmenn. I mellomtiden lagde de en kai som de kalte Port Louis, etter kongen dems Louis XV, denne ble etterhvert hovedstaden på øya. Derfra kunne de eksportere bla sukker, tekstiler og te med andre land.

 

Dette var helt til britene kom i 1810 og okkuperte øya. De fleste franskmennene og de med annen bakgrunn fikk være på øya fortsatt og de fikk ha sin egen livsstil, religion lover osv. I 1835 importerte britene slaver til mauritius. De var hovedsakelig fra Madagaskar, Senegal og Mosambique. De fikk også indiske mennesker til å jobbe på sukker plantasjer o.l. Inderne slo seg godt tilrette på øya sammen med de andre indiske folkene og idag er det flest hinduer der(hinduer stammer fra india).

 

Etterhvert fikk mauriterne utdannings muligheter. Dette var for at de skulle klare handelen med andre land selv.

 

Mauritius ble et uavhengig land 12. mars 1968. Det var da et land basert på det parlamentiske systemet i England. Mange trodde det ville bryte ut en borger krig der. På 1960-tallet var det gatekamper mellom hinduer, muslimer og kreoler (kristne) i hovedstaden Port-Louis; mennesker ble drept, og det ble satt fyr på templer, kirker og moskéer. Men etter 15 år med uenigheter klarte mauriterne å opprette et unikt samarbeid i samfunnet. De fikk også økonomisk støtte fra andre land. Tjue år etter; 12. mars, 1992, fikk øya republikk som styreform. Landets første statsminister var Sr. Ramgoolan.

 

 

Kart over Mauritius:

Øya ligger i Det Indiske Hav, noen hundre kilometer fra Madagaskar og er en del av øykjeden Maskarenene.

 

<bilde>
 

 

 

Bilder - Mauritius

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil