Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den svarte fuglen

Den svarte fuglen

Dette er en litt annerledes norskstil om frykt.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.06.2005

Livet er en gnist av lys i midt i det eneløse mørket. Vi skifter mellom å elske og hate, mellom å ha det gøy og vondt, mellom å tro og frykte, for det får oss til å føle oss i live. Trofaste venner og den du elsker gir oss den grunnen vi har fo r å leve. Får oss til å drømme, synge og tro. Men til slutt blir vi nødt til å gi fra oss alt det vi har, og synke tilbake til det endeløse mørket. For alt liv består av mer enn glede. Alt liv kjemper en kamp de aldri vil vinne, en kamp mot frykten for mørket. Enda lyser gnisten, enda har menneskene håp i sine hjerter, men enda ser du ikke det som gjemmer seg i mørket. Enda vil du ikke sove, enda frykter du dine tanker. Din redsel som kommer krypende. Når du er der. Er helt alene. I mørket. Hva er i mørket? Hva er jeg redd for? Er ikke mørket bare en mangel på lys? Det er bare det vi tenker på. Hav er i mørket? Hva er det som er så farlig? Alle naive tanker om gjennferd og sinte sjeler, strømmer gjennom hode ditt. Du hører ting som ikke eksisterer.Som umulig kan vere der. Ting du ikke tør dele med noen.

 

Sannheten er at nesten alle har det sånn. Alle kjemper vi. Men gåsehud og frysninger på ryggen, og naive tanker om uvirkelige ting har overtaket. Eller er det uvirkelig? Er det sant at sinte sjeler vandrer i mørket. Går igjen for å lete. Lete etter svar. Leter etter det bortkomne. Det kan være sin livs kjærlighet. Et lensesskrik om sin kjære. Det kan være for å hvne seg på den som drog doolken, så livet tok slutt. Det kan være mye. Men vi tenker på det. Tenker på overnaturlige som umulig. Nei det gjør vi ikke. Men vi liker å late som. Late som om vi ike er redde. For det er nettopp det vi er. Redde. Men hva er vi egentli redd for? Hva tror vi er der? Gjennferd? Men hva kan de gjøre oss? De lever jo i sin egen tid. Om og om igjen det samme. Eller?

 

Er mørket bare en mangel på lys? Ja det er det. Eller nei. I mørket kan jo de gjemme seg. Hvem som helst. Det er en skremmende tanke. En tanke som kommer igjen, og igjen. Hva er i mørket? Du frykter det verste. Du har sett for mye på film. Du er bare naiv. Tror du. Det er det du liker å tro. Men er det sånn? Er det fordi du er påvirket av media? Skylder du på media? Er det deres feil at du er mørkeredd? Det har vært sånn lenge.. at folk har fryktet mørket. Så ikke skyld på media. Men tør du sitte alene i mørket å fundere på slike spørsmål? Tør du det? Har du tenkt på det før. Om du tør det, så er du tøff. Da beundrer jeg ditt mot.

 

Det er mange som kjemper. Kjemper mot frykter for mørket. Drømmer om en tid uten frykt. En fredlig tid. Uten redsel. En tid uten besøk av din uvenn. Din verste fiende. En fiende som aldri dør. Aldri blir borte. Noe som er der. Det er der. Du vet hva jeg snakker om. Den svarte fuglen som er i oss alle. Den svarte fuglen i din sjel. Den som plager deg. Den gir deg aldri fred. Får deg stiv av skrekk. Den som gir deg gåsehud. Den som får deg til å høre ting. Ting du gjemmer bort. Prøver å glemme. Ser ting. Ting du sier ikke er.

 

Se rundt deg på dine venner og dine fiender. De har det alle sånn som deg. De stenger det inne akkurat som du gjør. Stenger frykten inne. Sier ikke hva de har opplevd. Hva de har sett. Forteller det ikke til noen. Det er ikke bare deg. Deg som er naiv. Deg som hører det.ser det. Ting som har skjedd i fortiden ting som har skjedd. Noen som drømmer å bli kvitt den svarte fugl. Aldri slutt å drøm. Det er fortsatt lysglimt midt i alt mørket. Et håp. Livet består av mer enn glede. Livet består også av frykt. Bare alle hadde prøvd å slippe frykten ut av sine sinn, så kanskje den hadde flydd sin veg. Kanskje den svarte fugl ville flydd sin veg. Funnet seg et annet hjem en våre såre sjeler. Aldri slutt å drøm.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil