Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tobakk

Tobakk

Stilen inneholder en god del fakta om tobakk og hva som får folk til å starte. Fikk kommentar at det burde vært en rødere tråd gjennom stilen og større fokus på hvorfor folk starter.

Karakter: 5

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.06.2005
Tema
Tobakk

Skader tobakk medfører:

Hvis du en gang prøver tobakk, vil ikke kroppen merke det så veldig. Lungene kan få et lite ”sjokk”, men det blir ingen varige skader. Hvis du begynner å røyke fast og mange røyk om dagen øker fort risikoen for at du kan få kreft, hjerte, karsykdommer, hjerteinfarkt, tjære i lungene og du får dårligere kondis.

 

Det dør årlig 7500 mennesker, som antakeligvis har dødd på grunn av røyking. Røykinga til folk gjør slik at de bruker 6500 senger, som er helt unødvendig. Røykerne kan få lett hoste og bli tungpustet, de får nedsatt smak og luktesans. Og det kan bli vanskeligere for kvinner å få barn. Faren for å få sykdom øker jo tidligere du begynner. Noen ungdommer stopper å vokse når de røyker.

 

Røyker man mange sigaretter, jo større er faren for å få kreft. Når man røyker bryter man ned lungens eget forsvar, og da får en røyker lettere lungesykdommer, enn en ikke-røyker. Immunforsvaret til røykerne blir svekket og de får oftere bronkitt, forkjølelse og influensa.

 

Grunnen til at folk starter:

Blant ungdommen på min alder er det ofte gruppepress uten at de selv merker det. En i gjengen kan ha prøvd det, og videre få med seg alle de andre. Den ene personen kan bare si at det er kult og få de andre til å prøve det, er det lederen i gjengen så er det nesten bare å knipse i fingeren så er resten med. Når noen er på fest er det fort at kanskje noen eldre gutter spør om de vil prøve, og da gjør man fort alt for å kapre den gutten! Det er stort sett gruppepress alt handler om i når du er ung og prøver ut nye ting.

 

Nå i 2005 er det veldig teit å starte… så de voksne tror jeg nok det er mest røykekutt som står for tur;)

 

Tobakk – før og nå:

Tobakk ble før røyket i pipe og som sigar, den er tygget som skråtobakk, og brukt som snus. Nå i dag er det vanligst med sigaretter. Pipe og sigar er det som regel de som er ”litt oppi åra” som bruker. Før var det flest menn som brukte tobakk, men nå i dag er det ca. like mange kvinner som menn. I Norge røyker hver tredje person tobakk.

 

Avhengigheten:

Tobakk er veldig vanedannende. Kroppen får etter hvert som man røyker behov for nikotinet. Røykerne blir da fysisk avhengig. Spør du en eldre kvinne eller mann hender det ofte at de svarer at det er kos å drikke kaffe og røyke. Da ”koser” de seg på sin måte. På en måte er tobakk litt likt narkotika når det gjelder avhengigheten. De som prøver å slutte klarer det kanskje i ett år og da sprekker 80 % av dem.

 

Generell fakta:

Tobakksrøyken inneholder 4000 forskjellige stoffer, og veldig mange av dem er skadelige. På veien ned til lungene skader tobakken de cellene den kommer i kontakt med. Mange av stoffene kommer også videre i blodet og fraktes rundt i kroppen og til andre organer.

 

Noen av stoffene røykerne får med seg:

Nikotin er en gift som finnes i tobakksplanter. Stoffet fordamper når tobakken varmes opp.

 

Tjære er en blanding av stoffer som lages når tobakken brenner.

 

Gassen karbondioksid lages også når tobakken brenner.

 

 

TIL SLUTT...

 

- røykerne har ikke bare seg selv å passe på. Det går også utover de passive røykerne.

   

- alle toppidrettsutøvere frarådes eller nektes å røyke, så de ikke skal pådra seg unødvendige sykdommer og kondisen svekket.

 

- DET ER BARE TEIT Å RØYKE.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil