Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvordan lage hydrogengass

Hvordan lage hydrogengass

En rapport om hvordan man lager hydrogengass.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.06.2005

Hensikt:

Vi ville se om det ble dannet hydrogengass, når vi blandet saltsyre ( HCE ) og sink.

 

Utstyrsliste:

Stativ,

Tre reagenglass,

Glassrør og gummislange,

Glasskål,

15% saltsyre,

sinkbiter,

fyrstikker,

Vernebriller.

 

Figur:

 

(figur mangler)

 

 

Eksperimentelt:

Vi satt sammen utstyret slik som på tegningen. Vi fylte glasskåla halvfull med vann. Vi fylte det ene reagensglasset helt fullt med vann, så holdt vi tommelen foran åpningen mens vi snudde det opp ned i glasskåla. Når åpningen til reagensglasset var under vann, kunne vi ta vekk tomlene. Læreren hjalp oss med å legge i noen sinkbiter i det andre reagensglasset og helle på saltsyre til ca. 1/3 av glasset var fylt. Vi måtte undersøke om glassrøret og gummislangen var åpen, før vi satt korken i reagensglasset. Vi lot gassen boble i vannet i glasskåla i ca 1 minutt. ( Når vi skulle se om vi fant ut noe om hydrogengass, måtte vi være sikre på at det var den gassen vi samlet opp. Så derfor lot vi det boble så lenge at all lufta i reagensglasset og glassrøret og gummislangen var drevet ut.) Vi samlet hydrogengassen i det vannfylte reagensglasset og så etter om gassen hadde noen farge. Så tok vi slangen ut av glasskåla og luktet og ”smakte” på gassen og noterte oss resultater. Så løftet vi opp reagensglasset. Fordi hydrogengass er lettere enn luft, måtte vi holde glasset med bunnen opp, slik at hydrogengassen ikke forsvant. Så tente vi en fyrstikk og holdt den under reagensglasset med hydrogen. Vi så etter om vi kunne se en svak flamme i røråpningen. (Hydrogengass er brennbar. Den har en flamme som nesten er usynlig blå. Dersom man observerer nøye, kan man kanskje klare og se at gassen brenner, men det er over på et øyeblikk.) Så fylte vi reagensglasset med hydrogengass på nytt. Så løftet vi det opp og satt et annet reagensglass under, åpning mot åpning. Deretter holdt vi dem tett sammen og snudde dem slik at det nederste med luft kom øverst. Så satt vi en brennende fyrstikk bort til åpningen på det øverste glasset. Hva skjedde? ( Det ble dannet knallgass.)

 

Resultat/Konklusjon:

Hydrogen reagerer med oksygenet i lufta og danner knallgass. Saltsyre og sink danner hydrogengass. ( H2.)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil