Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Pearl Harbour og D-dagen

Pearl Harbour og D-dagen

En oppgave om Pearl Harbour og D-dagen. Kort og grei oppsummering av hva som skjedde der.

Karakter: 5

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.06.2005


Pearl Harbour

Tidspunkt: Søndag 7. Desember 1941 klokken 07.55.

Sted: Pearl Harbour, USA

 

Dette er tidspunktet da de to første bølgene med japanske fly letter fra noen hangarskip. De har begynt deres dødelige angrep mot Pearl Harbour, USA’s marine- og flybase. På to timer ble nesten hele Pearl Harbour ødelagt. Det vil si: 5 krigskip ble senket, 16 ble kraftig skadet og 188 fly var ødelagt. Angrepene drepte under 100 japanere, men det var 2403 amerikanere som døde og 1178 ble hardt skadet.

 

Pearl Harbour var egentlig en reparasjons og kullstasjon, men i 1887 inngikk den amerikanske regjeringen en avtale med regjeringen på Hawaii. Den gikk ut på at amerikanerne skulle få retten til å ha skip og fly der.

 

De japanske styrkene bestod av 6 hangarskip og 423 fly. Admiral Nagumo var kommandør av styrkene. 180 kilometer nord for Oahu var Nagumo’s hangarskip lokalisert. Klokken 06.00 lettet den første angrepsstyrken bestående av 183 fly.


 

Klokken 07.02 oppdaget to radaroperatører de japanske flyene. De sa ifra til en offiser, som avviste det. Han sa at det var amerikanske B-17 som var ventet fra vestkysten.

 

Den andre angrepsstyrken bestående av 163 japanske fly lettet fra hangarskipene klokken 07.14.

 

På Pearl Harbour var ikke mannskapene i høy beredskap. De høyere offiserene hadde konkludert med, at det ikke var grunn til å tro at et angrep var på vei. Dette var basert på tilgjengelig (feil) informasjon. Flyene stod derfor tett i tett, vinge til vinge på ”parkeringsplassene”. Antiluftskytskanonene var ubemannet og all ammunisjonen var låst ned, som i fredstid. Det var ingen torpedonett til å beskytte flåten, og siden det var søndag morgen, var de fleste døsige og holdt seg i ro.

 

Klokken 07.53 nådde den først angrepsstyrken basen. Mer spesifikt bestod den av 100 bombefly, 43 jagere og 40 torpedofly. Amerikanerne ble fullstendig tatt på senga. Slagskipene og flyplassen var det den først bølgen angrep. Dan andre bombet andre skip og bygninger. Hele angrepet varte til ca klokken 09.45.

 

Som tidligere nevnt mistet amerikanerne 188 fly, 5 skip og 16 skip var skadd. Japanerne derimot mistet ”kun” 27 fly og 5 dvergubåter.

 

Hovedmålene for denne operasjonen var de tre amerikanske hangarskipene Lexington, Enterprise og Saragota. De ble ikke senket for de lå ikke i havn. De største drivstoff lagrene overlevde heldigvis også.

 

Det største tapet på en gang var da en 750 kg tung bombe traff slagskipet USS Arizona, det gjorde at ammunisjonslagrene sprengte. På grunn av den bomben ble 1104 drept. Der Arizona sank er det nå et flytende minnesmerke.

 

Nyheten om angrepet ble sendt på eteren (en slags radio) rett etterpå. Mange populære søndag-ettermiddags-underhodnings-programmer ble avlyst. Det ble sendt en ”sjokkbølge” gjennom hele landet, når nyheten kom ut. Det førte til at ekstreme mengder vervet seg til kampen mot japanerne. Angrepet gjorde også at så å si alle amerikanerne var enige med presidenten da han gjorde slutt på isolasjonen fra omverdenen. Og erklærte krig med Japan.

 

 

D-dagen

Tidspunkt: 6. Juni 1944 klokken 06.30

Sted: Normandie, Frankrike

 

Da begynte den store landgangsoperasjonen i Normandie. Det er denne operasjon som gjorde at de alliertes side vant hele 2. verdenskrig.

 

De allierte hadde funnet Hitlers svake punkt i ”Festung Europa”, men de var langt fra sikre på suksess. General Eisenhower hadde allerede skrevet pressemeldingen hvor han tok ansvaret for fiaskoen. 200 000 soldater startet den allierte landgangen. En tredjedel omkom, resten befridde Vest-Europa. Før D-dagen hadde de allierte allerede bombet 101 jernbanemål, og redusert tyskernes jernbane-kapasitet med 55 prosent.

 

For å lykkes med operasjonen trengte de allierte havner og drivstoff. I England prefabrikerte de 2 havner, som de slepte over den engelske kanal. Ferdig montert dekket havnene 4 kvadratkilometer, og de hadde 6 kilometer med landingsbrygger. Pluss nesten 10 kilometer med flytebrygger, for lossing av mat!!! De allierte la to fem mil lange bensinledninger i stål under havet i den engelske kanal. Rullene med bensinledninger ble tauet av slepebåter. Hver rull var 27 meter lang og 15 meter i diameter.

 

Av alle troppene som ble ilandsatt på D-dagen, utgjorde de allierte ingeniørtroppene ca. 25 prosent. Disse skulle sikre området og sikre den videre igangsettingen av tropper og utstyr. De skulle bygge våpendepoter, rydde terrenget og bygge veier for infanteritroppene.

 

Mens landgangsoperasjonen foregikk sov Hitler, også kjent som ”alle tiders største feltherre”. Han trodde at hele operasjonen var en spøk, og skulle brukes til å trekke tyskernes tropper vekk fra den egentlige operasjonen. Den trodde han skulle foregå i Calais, Frankrike. Når Hitler våknet igjen var han mer sikker enn noen sinne på at de allierte bare prøvde å lure han. Der tok han nok feil.

 

Allikevel når de amerikanske styrkene tok inn i Normandie stod de tyske styrken og ventet på dem. En annen tysk offiser var overbevisst over at det hele var en spøk og at de burde dra til Normandie i stedet for til Calais. Denne tanken hadde Hitler hatt på begynnelsen, så han hørte på denne offiseren og dro til Normandie.

 

”Vårt beste våpen er den tyske ledelse!” Det sa Eisenhower til infanteriet. Dette sa han fordi de tyske lederne opptrådte i strid med alle krigskunstens regler. Hitler og hans underdanige generaler ofret 116 000 tyske soldater. Hitler forlangte dette: ”Her finnes ingen rettrett!!! Her gjelder det å holde på hver eneste kvadratmeter eller dø!!”

 

De allierte vant dette slaget, og sammen med det regnes det at de vant hele 2. verdenskrig.

 

Denne landgangsoperasjonen var med på å svekke Hitler. Den svekkelsen var en stor grunn til at han tok selvmord.

 

Når denne seieren gikk ut på eteren var det jubel da fleste plasser. Folk fikk nytt håp og fra nå av gikk krigen for det meste oppover for de allierte.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil