Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Piraja

Piraja

Prosjekt om piraja og deres levemåte.

Karakter: 5+

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.06.2005
Tema
Fisk


Hensynsløse mordere

Sekundet pirajaen klekker fra deres mikroskopiske egg, er de bevæpnet og farlig. Nyfødte pirajaer starter fort og forsyne seg av alt naturen har å by på, f. eks frukt, frø og vannplanter. Når de blir 3,81 tommer lang starter de å spise finnene og kjøttet til fisk som kommer for nært. Når de blir større starter de og svømme rundt i grupper(skoler) med ca.20 fisk i hver ”skole”, de varierer i jaktstrategier for å kunne drepe og spise bytte sitt. Oops, de dreper ikke bytte sitt først, de starter å spise bytte i live- det er det som gjør dem så glupsk. Voksne piraja er også kjent for og spise sine egne unger. SNAKK OM BRUTALITET!!!

 

Når en ”skole” med pirajaer spiser ser det ut som vannet koker av rødt blod. De angriper med slik glupskhet at noen har sett dem spise en annen fisk så fort at det bare er skallen igjen som gaper etter luft. Pirajaene biter ofte hverandre når de angriper ett bytte og er beryktet for deres kannibalisme. Voksne pirajaer spiser så å si alt f.eks. andre fisker, fugler og noen har til og med sett at de har tatt større bytter, som jaguarer og capybaras. De har til og med tatt biter av mennesker. Hvis ett dyr som er svakt, sykt eller skadet kommer til vannet for og drikke er pirajaene der på flekken, og dyret er borte på få minutter. Så sykt som det kanskje høres har pirajaen nyttig funksjon i Amasonas jungelen, akkurat som alle andre skapninger i villmarken. De er viktig en del av balansen nede i Amasonas jungelen.


 

Førsteklasses tenner

Pirajaer er verdensberømt for deres skylskarpe tenner. Noen mennesker i Sør-Amerika fanger pirajaen og bruker tennene til verktøy og våpen. Hvis en fisker fanger en piraja må han være forsiktig, for den kan bite tåen av ham for det om den ligger på land.

 

I 1914 introduserte president Theodor Roosevelt boka: Through the Brazilian Wilderness, som gjorde at pirajaene igjen ble berømt som skumle kjøttetere og en blodtørstig del av amasonas jungelen.

 

Det er ca. 20 forskjellige sorter piraja, også kjent som: caribe. Pirajaer lever ikke i alle vann i Sør-Amerika, og akkurat som haier i sjøen, og gå ut i vannet rett foran dem er ikke en garanti om at du kommer til å bli angrepet. Faktisk er det sjelden mennesker blir angrepet av piraja, noen innfødte indianere som ofte bader i pirajavann kan bli angrepet. ”Caribe” (en pirajasort) er en delikatesse blant lokalbefolkningen. Fiskere får ofte caribe i nettene sine uten og bli skadet.

 

Jakter blir bytte

Så glupsk og skremmende som pirajaen er, er de ikke uskadelig. Som ung er pirajaen en smakfull del av mange andres dyr diett. Som glupske voksne spiser pirajaene unge fugler som skal lære og fly, eller unge kaimaner(en liten type alligator) som er for små til og forsvare seg. Når elven i Amazonas tørker ut strander pirajaene i isolerte laguner, hvor de pines og dør av mangel på oksygen. De voksne fuglene vil da spise det som en gang spiste deres unger. Kaimanene vil spise det som siste deres unger. Det er livets sirkel.

 

Pirajaer som kjæledyr?

Tro det hvis du vil, men det er faktisk folk som har piraja som ”kjæledyr”. Pirajaer er ikke gode kjæledyr i den tradisjonelle sammenhengen fordi du ikke kan holde eller stryke de, og de er ikke kjærlig. Noen piraja eiere kan lære fiskene å gjøre triks, men de må fortsatt være veldig forsiktig pga fiskens skarpe tenner og aggressive natur. Hvis man gir pirajaene mye mat er det minst sjanse for og bli bitt.

 

Mennesker som har lyst på pirajaer som kjæledyr blir kanskje mer tiltrukket til den uhyggelige ryktet og aggressive manerer til disse verdens klasse kjøtteterne, kanskje noen har de pga underholdningsverdien. Det er ok. Det er av menneskelig natur og bli fascinert av grusomme skapninger. Men piraja er også en veldig vakker fisk. Den mest aggressive av alle piraja sortene er: Serrasalmus naterreri, den har en skinnende rød mage som gjør den veldig populær blant akvariumene. Så lenge noen vil ta en skapning ut fra villmarken og bringe den inn i fangenskap må de ta ansvaret med og behandle den med respekt og ta godt vare på den.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil