Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Stormbreaker" av Anthony Horowitz

"Stormbreaker" av Anthony Horowitz

Omtale av boka "Stormbreaker" av Anthony Horowitz.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.05.2005


Utgitt: i år 2000

Originaltittel: Stormbreaker

Oversetter: Leif Helgeland

Serie: Alex Rider bøkene

 

Litt om hovedpersonen: Alex Rider er en gutt på 14 år som bor hos sin onkel, Ian Rider. Men ganske så tidlig i boka får han vite at onkelen, Ian Rider er død. Verden blir nå snudd helt på hodet for Alex Rider. Alex er en nyskjerrig gutt som vil komme litt dypere inn i saken…

 

Andre Personer: Mrs. Rider, Herod Sayle, Mr. Glis, Yassen Gregorovich, Crawley, Mrs. Jones, Alan Blunt,…

 

Handlingen: Alex Rider er som sagt en 14 år gammel gutt som bor hos sin onkel, Ian Rider i England, nærmere bestemt London. Han får vite at onkelen hans er død. Han døde i en bilulykke p.g.a. manglende bruk av sikkerhetsbelte. Alex syns dette høres rart ut fordi Ian har alltid vært veldig forsiktig og ”ops” på det punktet. Alex bestemmer seg for å se nærmere på dette, så han drar til bilopphuggeriet og leter etter onkelens bil. Han finner bilen, og det uten en eneste bulk. Men det er derimot en masse skudd hull i setet og i veggen bak setene, noe som tyder på at her har det ikke foregått noen krasj. Dette ser mer ut som et mord. Men hvem ville drepe bankansatte Ian Rider?


 

I begravelsen ser Alex to menn med hver sin maskinpistol under jakka. Dette legger Alex godt merke til. Han får senere beskjed om å komme innom banken der onkelen jobbet for å ta en prat med bankdirektøren. Han drar dit og oppdager at onkelen ikke jobbet i noen bank.. Alan Blunt som liksom skulle være bankdirektøren mener det er Yassen Gregorovich som har drept Ian, men dette forteller han ikke til Alex. Alex får ikke lov å se på onkelens gamle kontor, men klatrer ut gjennom vinduet og bort til onkelens gamle kontor mens Blunt er borte i 5min. Blunt finner ut av dette og oppdager Alex’ store mot. Alex tvangsrekrutteres av det britiske MI6, fordi de skal ha noen til å sjekke opp multimilliardæren Herod Sayle fordi de tror han pønsker på noe. De syns det virker merkelig at Sayle skal gi ut datamaskiner til alle landets skoleelever, noe han visstnok har lovet statsministeren. De tvinger han ved å true med å avsløre hushjelpens (til Alex) falske pass. Alex må derfor godta dette.

 

I løpet av noen få dager forvandles han fra å være en skolegutt til å være en superspion. Han må trene sammen med falskjermjegernes elitetropper. Han får også vite av en bibliotekar på et bibliotek at onkelen var svært interessert i virus. Så onkelen har altså kunnet litt på data ivartfall.  

 

Alex får vite at de mistenker Yassen for mordet på Ian Ridet. Alex blir sendt ut på sitt første oppdrag, med flere spesial våpen. Han finner et kart onkelen hadde tegnet som viser noen gruveganger. Disse gruvegangene viser ser å være svært interessante. Alex er ute på sitt første oppdrag, og er borte i mange dramatiske situasjoner hvor han ofte er nær døden.

 

Men etter hvert kommer han seg inn i gruvene onkelen hadde tegnet på et kart, og der får han noen problemer. Flere av gangene som er merket av hvor han skal gå er overfylt med vann. Men onkelen hadde prøvd et samme som Alex skal nå før, så Alex finner en Tørrdrakt til å dykke med i det grumsete og iskalde vannet. Han greier dette akkurat, med minimalt av pust igjen, og oppdager at han er nær produksjonshallen der datamaskinene som Sayle har lovet bort blir lagd. Statsministeren er tidligere skolen ”kamerat” med Sayle. I barndommen var Sayle et mobbeoffer for den nåværende statsministeren. Sayle vil ta hevn. Kl. 12 skal statsministeren trykke på en knapp, så alle dataene får åpnet nettverket.

 

Alex finner ut at Sayle fyller hver data med en viss mengde giftig gass. Så når statsministeren trykker på knappen vil giften strømme ut å drepe eleven som sitter der. Dette må Alex få stoppet. Han må få tak noe å tilkalle Blunt med så han kan fortelle om giften i maskinene, men han blir kidnappet av Mr. Glis i forsøket. Han blir satt fri av Nadia Vole, men alt er egentlig bare et lurespill. Hun er ikke på hans side alikevel. Han blir lurt oppi et basseng med glassvegger rundt så det er umulig å komme seg ut. Der er det også et portugisisk krigsskip (en giga manet som er livsfarlig), men han sprenger en av veggene ved hjelp av et av super våpnene. Nadia Vole får maneten på seg å dør.

 

Alex må komme seg inn i transportflyet som skal levere ut alle dataene. Det greier han også ved bruk av et spesialvåpen. Han er nær døden i forsøket p.g.a. folk som prøver å drepe han ved hjelp av maskinpistoler. Han kommer seg inn i flyet, og truer Piloten som er Mr. Glis med pistol for at han skal sette kursen mot London. Alex har nå liten tid fordi statsministeren skal om bare noen minutter trykke på knappen som liksom skal starte opp nettverket på alle maskinene, men som egentlig bare sender ut giften. Alex må hoppe fra flyet i fallskjerm, og oppdager at Mr. Glis svinger brått om og kommer rett mot Alex. Alex får styrtet flyet ved hjelp at en gassbombe som setter Mr. Glis ut av live. Alex lander på Vitenskaps museets tak. Eller det vil si, han går i gjennom taket. Han skyter ned for å få statsministeren til å stoppe, og treffer statsministeren i hånden, og han treffer også og datamusa så de ikke får trykket. Sayle blir også skutt i det han forsøker å hoppe fram å trykke på musa. Han forsvinner plutselig noen minutter senere.

 

Alex har greid oppdraget, og han skal bare nå dra hjem. Han bestemmer seg for å ta taxi. Han oppdager at sjåføren er Sayle. Sayle låser dørene og truer Alex på livet. Alex må bli med Sayle til toppen av en stor bygning der Alex skal dø. Dette vet ikke Alex noe om, men han må jo bli med. Sayle står og sikter mot Alex…

 

Det lyder et smell. Dette skjer uten at Alex merker smerte, men Sayle derimot faller død om. Yassen skjøt han fra et helikopter. Han lander og han og Alex slår av en prat. Alex får ikke no konkret svar på om Yassen har drept onkelen hans, men Yassen har tydeligvis begått flere drap. Alex drar tilbake på skolen, og boka går mot slutten…

 

Hvordan type bok: Det er en spennende bok med mye drama. Spennende fortalt er den også.

 

Boka passer for: Jeg vil si boka basser for barn i en alder av 10- 14 år. Passer nok best for gutter, men ikke nødvendigvis. Best du syns drama og spenning er tingen.

Språket: jeg vil si det er middels vanskelig språk. Ikke for vanskelig og ikke for lett.

 

Positivt ved boka: Dette var en bok jeg likte å lese. Det var en bok det var rimelig lett å sette seg inn i. Jeg føler at jeg ikke får med meg teksten i en bok hvis jeg ikke får satt meg ordentlig inn i fortellingen. Jeg må liksom føle at jeg er tilstede der jeg og.

 

Negativt ved boka: I perioder kunne boka bli en smule kjedelig.

 

Konklusjon: Først vil jeg si at jeg angrer ikke for at jeg tok denne boka. Det er en bok det er lett å sette seg ned å komme inn i. En spennende bok man burde lese. Boka starter lett og er veldig spennende mot slutten. Verdt å prøve.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil