Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen

"Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen

Analyse av Ingvar Ambjørnsens "Brødre i blodet". Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2005
Tema
Elling


Ingvar Ambjørnsen ble født i Larvik i 1956. Moren hans var hjemmeværende, mens faren jobbet som postmester. Ingvar har vært oppslukt av bøker siden han var gammel nok til å lese. Han bestemte seg som 14-åring for at han skulle bli forfatter, og slik ble det. Han flyttet hjemmefra da han var 18 og fikk jobb på Lier sykehus.

 

<bilde>

Utdannelse har det blitt lite av, og livet hans har som følge av dette, vært svært urolig og rastløst. Derfor har han måtte ty til små fillejobber der det var bruk for han.

 

Mange vil si at Ambjørnsen er en av Norges mest populære og beste forfattere, særlig på grunn av hans serier om ”Pelle og Proffen” og ”Elling”, men også for de rundt 30 andre bøkene han har skrevet.

 

Ambjørnsen skriver om natta. Det er da han føler at han får mest ro og kan tenke klart. Opp gjennom årene har han flyttet mye. Han har vært bosatt på mange forskjellige steder, men har siden 1980 bodd i Tyskland med sin kone.


 

For uten ”Brødre i blodet” har Ambjørnsen skrevet et titalls andre vellykkede bøker. “Brødre i blodet” og de andre bøkene hans om ”Elling” har blitt til to nydelige filmer som lenge lå på kinotoppen i Norge. Den ene, ”Elling”, ble til og med nominert til Oscar i 2001. En siste film, basert på romanen ”Elsk meg i morgen”, er også under produksjon.

 

<bilde>

 

Han har fått forskjellige priser for bøkene sine, f. eks. Brageprisen, Bokhandlerprisen og Oslo bys kulturpris.

 

Som ungdom i dag, kjenner vi kanskje Ingvar Ambjørnsen best som forfatter av ”Pelle og Proffen”-bøkene, samt mannen bak bøkene om ”Elling”.

 

Boka ”Brødre i blodet” handler om Kjell Bjarne og Elling som etter en lang og slitsom tid på Brøynes rekreasjonssenter får sin egen trygdeleilighet på selveste Majorstuen i Oslo. Her deler de både soverom, økonomi og ikke minst en rekke av fobier, først og fremst angsten for mennesker, spesielt det kvinnelige kjønn.

 

Hensikten er at de skal prøve å tilpasse seg samfunnet etter alle kunstens regler, med hjelp fra Frank Åsly fra sosialkontoret i Oslo kommune. Det tar tid før de klarer å vende seg til et normalt hverdagsliv, men etter intens telefontrening, et par turer til butikken og noen besøk på stamkneipen deres, går det bedre og bedre etter hvert.

 

Reidun Nordsletten kommer ganske fort inn i livene deres, og etter mange middagsbesøk og skifting av pakninger blir det bare mer og mer kjærlighet mellom henne og Kjell Bjarne. Samtidig drar Elling på diktmøte. Med avisen under armen og solbriller foran øynene rusler han av sted i en grå, gammel frakk. På møtet blir han kjent med en underlig gammel poet, Alfons Jørgensen, og det viser seg at de to har en del feller interesser.

 

Den nye vennegjengen på fire møtes en dag i bakgården til Alfons, og det blir besluttet at en hyttetur hadde vært på sin plass. På hytta må Kjell Bjarne ta det vanskeligste valget han antakeligvis har tatt i hele sitt liv: Om han skal sove på rom med den gode, gamle romkameraten sin fra Brøynes og Kirkeveien, eller sin nye elskede, Reidun Nordsletten!

 

Gjennom boka har Elling og Kjell Bjarne altså fått oppleve den største forandringen gjennom hele livet deres. Fra to isolerte personligheter på Brøynes har de utviklet seg til to fullt oppegående mennesker i et moderne samfunn, fullt opptatt med flesk og duppe, hytte-sex og surkålpoesi!

 

I denne boka er det Elling som ”snakker”. Ganske store deler av teksten i boka er Ellings tanker, funderinger og meninger. Det er også en del dialoger. Det hele fortelles på en meget poetisk og morsom måte, noe som gjør boka interessant å lese. Handlingen foregår kronologisk, altså i rekkefølge.

 

Elling er i starten en forsiktig person, vandt til at det var mor som tok seg av telefonering og andre praktiske ting. Hans store lidenskap er Gro Harlem Brundtland. Etter hvert innser han at det er poet han er, og dermed kommer surkålpoesi inn i bildet. Han liker best å sitte hjemme i leiligheten med en god bok og tankene sine. Ettersom han har levd et stille og fredelig liv hjemme hos mor, etterfulgt av noen deprimerende år på Brøynes, er det en stor overgang for han å flytte til Oslo sammen med Kjell Bjarne. Han henger seg lett opp i detaljer og har en del prinsipper som de rundt han bare må forholde seg til. Gjennom boka utvikler han seg enormt fra å være en usosial, undrende og poetisk person som så vidt klarer å handle et par pakker surkål på Prix, til å være den som står mellom Kjell Bjarne og Reidun, som låner bort underbuksa si og som rett og slett ordner opp når noen trenger det.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil