Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > 17. mai-tale (Hundreårsmarkeringen)

17. mai-tale (Hundreårsmarkeringen)

Dette er en 17. mai-tale som holdes 17. mai på en ungdomskole i Østlandet. Håper den er til hjelp for andre som må holde tale!

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.05.2005
Tema
17. mai

Gratulerer med dagen alle sammen!

 

I dag er det 17.mai, vår nasjonale festdag, og vi feirer det som skjedde i Norge for 191 år siden, nærmere bestemt i 1814. Det var da vi fikk vår egen grunnlov på Eidsvoll. Vi fikk ikke vår fullstendige frihet, fordi vi inngikk union med Sverige med felles konge som var svensk, men vi fikk vårt eget storting og fikk endelig retten til å styre landet vårt selv. Gleden blant det norske folket var ubeskrivelig.

 

I år er det i tillegg til 17.mai-feiring, mange jubileer og markeringer. Som dere alle vet, er det den 7. juni i år 100 år siden unionsoppløsningen. Det var da vi rev oss løs fra Sverige og ble ett fritt og selvstendig land. Norge og Sverige hadde vært i union siden 1814, og før dette var Norge under Danmark. På slutten av unionstiden hersket det sterke nasjonalistiske krefter. Det var bl.a. stor misnøye med at vi ikke hadde vår egen konge, og at utenrikstjenesten hadde sitt hovedsete i Sverige og ikke i Norge. Vi var jo tross alt en stor skipsnasjon med omfattende handel med utlandet, noe ikke Sverige kunne måle seg med. Dette utviklet seg til en meget vanskelig konflikt, og det var nær på at det utbrøt krig mellom landene. Stortinget vedtok en lov om eget norsk konsultatvesen. Denne loven nektet den svenske kongen å godkjenne. Den norske regjeringen la derfor ned sitt arbeide i protest. Kongen klarte ikke å danne ny regjering og nektet derfor embetsmennene å si opp sine stillinger. Stortinget erklærte da at foreningen med Sverige under en konge var oppløst som følge av at kongen hadde opphørt å fungere som norsk konge. Etter vanskelige forhandlinger ble Norge og Sverige enige om a skille lag, og Norge ble endelig en selvstendig stat med vår egen konge; Håkon 7.

 

Vår egen kommune Oppegård ble også selvstendig da den skilte seg fra Nesodden Kommune for 90 år siden. Siden den gang har kommunen forandret seg en del. For eksempel hadde kommunen vår 1700 innbyggere, mens vi i dag er så mange som 23586!  I kommunen vår, som ligger så behagelig sentralt, har vi lett tilgang til alt fra lysløype, alpinanlegg, idrettsareanaer, frilufts- og båtliv, golfbaner, rent badevann, kulturaktiviteter – m.a.o. tilbud som burde dekke enhvers ønsker og behov!

 

Om noen uker reiser vi på 10.trinn nedover til Berlin for først og fremst å besøke de tidligere tyske konsentrasjonsleirene. De to verdenskrigene etterlot seg mange eksempler på nød og elendighet. Dette fikk også mange i Norge erfare selv om vi har vært selvstendig de siste 100 årene. Vi lever i et fritt land hvor vi har frie valg, talefrihet og likestilling. Dette må vi sette pris på og være stolte av, for alle har ikke disse privilegiene. Flere rundt om i verden lever i frykt for krig, overgrep, sult og mangel på de mest grunnleggende. Alle har ikke en hverdag hvor de har muligheten til å gå på skole eller få den maten de trenger for å overleve.

 

17. mai er en nasjonal festdag, og er og først fremst barnas dag. Vi går i tog og spiser oss mette på is og god mat. Vi er sammen med venner og familie som vi kanskje ikke treffer så ofte. Dette er dagen for å tenke på landet vårt! Vi må ikke glemme den dyrebare friheten som våre forfedre har kjempet for.

 

Så kjære medmennesker, elever og lærere, venner og familie. Sett pris på hvor godt vi har det her i kommunen og ellers i landet. Vi må ta vare på hverandre og landet vårt. Kjære alle sammen, gratulerer med dagen!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil