Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Intervju med Ole Pettersen

Intervju med Ole Pettersen

Intervju med en studiekamerat av Henrik Wergeland.

Karakter: 5

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.05.2005


Henrik Wergeland var som vi alle vet en kjent dikter, han involverte seg også ofte i politikk. Men Henrik Wergeland fant også på mye sprell og tull. Jeg møtte Ole Pettersen. En Henrik studerte teologi sammen med, på en kunst kafe i Oslo. Her forteller han alt om Henriks viltre ungdomstid. Om ville fester, demonstrasjoner og forelskelser.

 

Henrik var ikke kjent for å sitte hjemme, på en kveld det var fest. Jeg spurte Ole om Henriks ville festliv.

 

- Hvor ofte var Henrik på fest?

- Han var så nysgjerrig, og ville være med på alt som skjedde. Så han gikk aldri glipp av en eneste fest, Sier Ole og ler.

- Hva var det Henrik gjorde under festene som gjorde at han ble lagt merke til?

Ole tenker seg godt om, og sier at Henrik alltid ville ha oppmerksomheten. Så han gjorde mange dumme ting, han kunne holde på som en turbin som lager strøm.

- Kan du gi oss et eksempel?

- Ja, han ville alltid ha damenes oppmerksomhet. Og ble han missunnelig på andre gutter så ble det ofte grove slagsmål, som Henrik ofte vant. Henrik var jo stor og vell bygd, men han drakk altfor mye. Sier Ole mens han rister på hodet.


- Mener du at Henrik hadde et alkoholproblem?

- Nei, men han hadde kort lunte. Så hvis han i tillegg drakk alkohol så kunne det fort koke over. Jeg prøvde ofte å stanse ham, men det nyttet aldri. Hvis Henrik var forbanna, så var han som en levende mur.

 

Når en del nordmenn prøvde å feire 17. mai, Norges Grunnlovsdag. Når vi lå i union med Sverige. Likte ikke den svenske kongen Karl Johan det, og når en stor folkemengde med en beruset Henrik Wergeland i spissen. Feiret 17. mai i 1829 og ropte hurra, og sang sanger om Norge. I Oslos gater. Sendte han et kavaleri som skulle stanse opptøyene. Da Henrik lo av kavaleriet kokte det over for Karl Johan. Dette var torgslaget, og under torgslaget var også Ole Pettersen med og demonstrerte. Jeg spurte han om Henriks oppførsel under torgslaget. Henrik kom jo også i retten for dette.

 

- Folket likte Henrik, på grunn av hans modighet. Hvorfor var Henrik beruset under demonstrasjonene ?

- Jeg tror det var fordi at alkoholen, la vekk all frykt i Henrik og ga han ekstra selvtillit, Sier Ole

- Hva sa Henrik når kavaleriet kom, under torglsaget?

- Ole sa at Henrik lo og gjorde narr av dem, Ole skjønte at det måtte gå galt. Men som sagt, ingen kunne stoppe Henrik. Det var jo han som var lederen.

- Henrik Wergeland benektet at han var full under torglsaget. Stemmer det?

- Nei, han var full. Men han skilte mellom galt og rett. Det var bare kjeften hans som var for stor, Sier Ole og ler. Han sier at Henrik også ofte ertet folk som var uenige med ham.

- Så du vil si at Henrik Wergeland, var klar i hodet når han var beruset?

- Ja, Henrik var alltid klar over det han mente. Det var jo ikke mange som satte seg opp mot Karl Johan, men det gjorde Henrik. Han var en skikkelig opprører, sier Ole med et bredt smil.

 

Henrik var glad i kvinner, han forelsket seg stadig. Han var romantisk og lagde for eksempel stella diktene. Jeg spurte Ole om Henriks forhold til damer.

 

- Var det mange damer flokket rundt Henrik, på fester?

- Ja, det var en del. Han hadde draget, han var alle kvinners venn. Men når han brukte alkohol og ble høylydt så kunne han ha en tendens til å skremme vekk damene. Men det ble sjeldent noe seriøst mellom Henrik og damene på fest, Sier Ole.

 

- Møtte Henrik damer utenom fester?

- Ja, det tror jeg han gjorde. Men dette er litt rart, han var svært sjenert ovenfor kvinner han hadde truffet før. Så det ble for det meste avstandsforelsker, sjeldent noe stevnemøter på Henrik.

- Henrik var som kjent gift med Amalie Sofie Bekkevold, men hvorfor ble Henrik aldri far?

- Nei, med alle de kvinnene han hadde var dette et under. Men det å skaffe barn var vel kanskje ikke det viktigste i Henriks liv, dessuten døde han jo i 1845. Bare 36 år gammel, så han fikk jo ikke all verdens tid, sier Ole.

- Hva tenkte du da Henrik Wergeland gikk bort?

- Nei, det var veldig leit og miste en så god venn, han spredte alltid glede og oppmuntret folk. Det er rart hvordan Henrik klarte å bli så kjent, og så godt husket på de 36 årene han levde. Henrik vill alltid være i mitt hjerte, sier Ole og ser litt lei seg ut.

 

Så jeg takket Ole Pettersen for intervjuet, han sa at dette var godt å få sagt og at det bare var å spørre igjen en annen gang. Ole sa også at folk ikke må huske Henrik Wergeland for de dumme tingene han gjorde. Husk han for diktene og for hva han har betydd for det norske folket.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil