Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Konfliktene i Midtøsten

Konfliktene i Midtøsten

Her tar jeg for meg endel spørsmål om konflikten i Midtøsten.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.05.2005


Det er snakket mye om konfliktene i Midtøsten men jeg skal ta for meg spørsmålene:

 

Midtøsten?

Hva krangler de egentlig om?

Hva er ordtaket drep en jøde og frels din sjel?

Hvorfor har det blitt som det har blitt?

Hvem har retten til landet Israel?

Hvordan er det nå?

 

Midtøsten

Midtøsten er mest bebodd av arabere (muslimer) men, så har vi Israel som er jødisk! Her har religionen en stor betydning på hverdagen og bestemmer det meste! Det var her kristendommen og jødedommen ble lagt!

 

Hva krangler de egentlig om?

Konfliktene mellom Palestina og Israel stammer langt tilbake faktisk hele 2000 år f.kr da Israel ble lovet fra bibelen det hellige land kanan som ligger der hvor Israel er i dag! Selve Israel ble grunnlagt 1000 år f.kr. av kong Saul. I begynnelsen tilhørte Israel Romerriket, men jødene prøvde i år 100.e.kr så bestemmer jødene seg for å gjøre opprør mot soldatene dette endte med at den jødiske oppstandelsen ble slått etter 7 år med kamp! Romerne sørget da for at det ble en stor innvandring med ikke jøder for å svekke jødene! Det foregikk etter dette tap masse små kamper med det store sjokket kom i 135.e.kr og ble en stor katastrofe da jødene etter en liten opptur bommet fullstendig og ble nesten utryddet. Mange ble drept og flere hundre tusen ble forfulgt og jaget ut av landet dem! Etter dette tapet prøvde flere å komme seg inn i Israel igjen men nå hadde alle de små landene rundt samlet seg for å ikke slippe inn noen jøder!


 

Drep en jøde og frels din sjel

På 1100-tallet startet den kristne ”verden” en hekse jakt på jøder som var startet av pave Urban II, denne kampanjen led under et slagord som sa Drep en jøde og Frels din sjel! Flere små ”byer” med jøder ble lagt til grunn, flere 1000 jøder ble drept og pint!

 

1900-tallet

I 1917 skrev en mann med navn Balfour et brev til sionist forbund der han lovet jødene et nasjonalt hjem i Palestina. Rundt 1929 kom det første omfattende angrep fra arabere mot jøder i Jerusalem. Dette ble vendepunktet i jødenes syn på Palestina. Det overordnede organet for all jødisk aktivitet i Palestina ble godtatt av alle jødiske organisasjoner. Det førte til større sikkerhet og bedre økonomiske vilkår i Palestina.

 

Araberne gikk i 1936 ut i generalstreik mot jødisk innvandring og bosetning. Da forstod britene at noe måtte skje, så i 1937 offentliggjorde britene de nye planene. Palestina skulle deles i to, jødene skulle da få 20 % mens araberne skulle få det som var igjen, men araberne nektet dette for de ville ha alt!

 

Rett før 2. verdenskrig brøt ut i 1939 så la den britiske regjeringen ”hviteboken” dette er en bok som sier at bare om lag 70 000 jøder skulle få komme in i Israel i løpet av en 5 år periode! Så vi kan derfor si at britene har mye av skylden for at jødene ikke hadde noe sted å hjemme seg da krigen brøt ut. Under andre verdenskrig ble om lag 6 millioner jøder drept og forfølget av Hitlers verk, han satte i gang en forfølgelse mot jødene og disse ble kalt nazister! Under andre verdenskrig var det mange som hadde sympati for jødene og mente at de burde få sitt eget land etter alt de har vært igjennom!

 

27. november 1947 ga England alt ansvar over til FN da de skjønte at de hadde gitt en løfte de ikke kunne holde! FN vedtok at Palestina skulle deles inn i to.

 

14 mai 1948 kom David Bend-Gurion som var Israels første statsminister ut med en uttalelse ”staten Israel er opprettet, møtet er slutt”. FN hadde nå delt Palestina i 1 Jødisk stat og en Arabisk stat, britene måtte da trekke seg ut av Palestina, men alle tokk ikke denne avtalen like godt så Syria, Egypt Jordan bestemte seg for å gå til angrep på den nye staten, deres mål var å vinne tilbake palestinernes land som vi kaller Israel nå til dags! Israel vinner denne kampen og tar over ytterligere 77 % av Palestina og dette fører da til om lag 750 000 palestinske flyktninger!

 

Suez-krigen

Suez kanalen var en veldig viktig transport ”åre” for olje som skulle til ”Vesten”. Men etter at den egyptiske presidenten, Abdel- Nasser bestemte seg for å nasjonalisere Suezkanalen. invaderte England, USA og Israel Egypt for å unngå nasjonalisering. Men de ble tvunget til å trekke seg. Det endte med at Suezkanalen kom under egyptisk kontroll.

 

Halvøya Sinai

i mai 1956 okkuperte Israel Halvøya Sinai i flere måneder, helt til i 1957 da FN bestemte at halvøye skulle bli en buffersone som styres av FN! Denne nye buffersonen skulle styres av FN og ligger mellom Egypt og Israel.

 

6 Dagers krigen

I 1967 Begynte det å spisse seg til i Sinai! Egypt hadde bedt FN om å trekke seg ut derfra noe som de gjorde! Egypt brukte plassen til omtrent 80 000 soldater med utstyr fra Sovjet! Dette gjorde de for å kunne blokkere Suezkanalen for fullt! Israelerne viste at de hadde en for liten hær til å slå de, så de bestemte seg for at hvis de skulle vinne så måtte de slå til fort, brått og uventet. Dette var akkurat hva de gjorde den 5. mai 1967, tidlig på morgenen fløy den israelske flystyrken inn i Egypt og fløy så lavt at de ikke ble sett på radar, dermed overasket de og bombet flyene med den beste presisjon!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil