Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Korsettets historie

Korsettets historie

Handler om korsettets historie gjennom tidene.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.05.2005
Tema
Mote

Korsett er vel kanskje ett av de plaggene de fleste har lite erfaring med, selv om alle vet hvordan det ser ut. De senere årene har det riktignok begynt å komme på mote igjen. Heldigvis er de ikke like ille som de var før, hvor man ikke fikk puste og ødela ribbein og mer til.

 

Det finnes utallige varianter av korsetter. Men de fleste har en del likhetstrekk. Det er snøring bak, de stopper rett over hoftebena og noen har små hemper på forsiden slik at de ikke trenger å snøres opp for å tas av. Men der stopper likhetstrekkene.

 

Nøyaktig når kvinner begynte å bruke korsett er ukjent, men de eldste korsettene man har funnet skriver seg til middelalderen. Men noen mener at de er blitt brukt i flere 1000 år før den tid. I de første korsettene ble det brukt hvalben til å stive det av. Men etter hvert ble det brukt mer og mer står. I dag brukes det spiler av både står og plast. Det vanligste er stål. Når det gjelder stoffet så var det mest vanlig å lage dem av silke eller bomull. Men de kan egentlig lages av alle slags stoffer.

 

Det var fra 1820 til 1910 korsettet hadde sin glanstid. Da var det for det meste adelskvinner som brukte korsett, men kvinner som var litt lavere stilt fulgte snart etter adelen. Men de brukte ikke de samme korsettene, både på grunn av pris og fordi de var veldig upraktiske for f.eks bondekvinner som måtte arbeide i klærne.

 

Iført ett viktoriansk korsett ble nemlig kvinnen sett på som en pyntegjenstand. Man kunne se på henne og hun kunne snakke. Hun kunne ikke delta i noe som helt form for arbeid og det ble vanskeligere for henne å gå og sitte. Men adelen hadde selvfølgelig nok penger til tjenestefolk. Så hos høyere stilt kvinner gikk skjønnheten framfor alt.

 

For å få den rette fasongen begynte man å bære korsettet tidlig, barn helt ned i 3-4 års alderen ble snøret inn, selvfølgelig i beste mening.

 

Etter som årene gikk, og barnet ble til kvinne, ble korsettet naturligvis byttet ut. Men konsekvensene var fatale. Kroppens indre organer og muskeloppbygning utviklet seg ikke slik den skulle, og det ble vanskelig for henne å stå eller sitte i lengre tid uten å bli støttet opp av ett stivt korsett. Og for de som har prøvd et korsett så har de sikkert erfart at det er umulig å trekke pusten dypt iført et korsett. Man kan jo bare tenke seg hvilke skader ett slikt plagg kan utrette med mave, lunger, tarmer osv.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil