Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Når katten er borte danser musene på bordet

Når katten er borte danser musene på bordet

Om venner, kjærester og å miste en du er glad i.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.04.2005


Det var en fredags morgen i mai, sola skinte og varmet opp duggdråper på trærne der ute. Blomstrene våknet og blomstret opp til en ny dag. Ivrig fuglesang fløy inn et åpent vindu og vekte ei jente på 16 der inne.

Lite vits med vekkeklokker når man har naturens egne vekkeklokker, tenkte Mari og lo litt av seg selv. Det var jammen en poetisk ide til norsktentamen i dag. Naturens egne vekkeklokker, fuglene.

 

Hun kledde på seg og gikk ned på kjøkkenet for å spise frokost. Der stod stefaren hennes og lagde eggerøre.

– bare sett deg du, maten er straks klar, sa han og smilte. Man må jo ha en god start på tentamensdagen, vet du. Mari mumlet noe til svar og spiste takknemlig to skiver med eggerøre og spekeskinke og et glass appelsinjuice.

– takk for maten, sa hun og gikk opp på badet og stelte seg. Hun kunne ikke vente til hun var ferdig med prøva så hun kunne komme seg hjem og prøve klær til kvelden. Hun løp over gaten til bestevenninnens hus og sto og trippet i gangen mens Silje gjorde seg klar.


– skynd deg litt da, vi må jo ikke komme for seint, sa Mari og de brast ut i latter.

– vi er ennå et kvarter for tidlig ute, jeg tror vi begge gleder oss til i kveld, sa Silje. De tente hver sin røyk mens de gikk sakte bortover skoleveien og prata om festen i kveld.

– skal vi ha skjørt, kjole eller bukse, kommer Kent og Alexander, har du skaffa oss drikke, er du sikker på at foreldrene dine skal bort? Spørsmålene haglet. Det var slitsomt å være vertinner, så mye som måtte ordnes og være i stand, men de hadde hverandre å støtte seg på.

– er det Anders som har handla drikke som vanlig? Spurte Silje og tenkte at de eldre guttene var bra og ha.

– ja, han sa han kjenner en ålreit fyr som hadde handla masse bra saker når han var i utlandet. Sprit og vin, Anders kjøpte flere liter, sa Mari.

– men bra sprit, var ikke det ganske dyrt? Jeg veit ikke om jeg har råd til det.

– jo da, det var mye billigere enn polet, kanskje det var hjemmebrent. Jentene tenkte ikke noe mer over den saken.

 

Man skulle kanskje ikke tro at sånne sunne flotte jenter verken røykte eller drakk. Begge var over gjennomsnittet flinke på skolen, men i det siste hadde det gått litt skeis. Jentene var pene å se på, Mari hadde langt blondt hår, blå øyne, hun var høy og slank. Silje var noe lavere, litt tynnere, hadde ravnsort halvlangt hår og mørkebrune øyne. Jentene var de mest populære og kunne velge og vrake mellom guttene. Men de foretrakk gutter som var eldre som kunne kjøpe sprit og sigarett og som hadde bil, eller hvert fall lappen. I tilegg var utseende et pluss. Sånn var det med den saken.

 

Mari trodde det kunne bli ganske seriøst denne gangen, med sitt nye funn. Anders som var 20 og hadde fin bil. Han røyket, drakk og hadde en veldig kul jobb hvor han fikk tonnevis med driks. Han var nemlig bartender og DJ på de hotteste utestedene. I tilegg var han kjempe kjekk, med litt langt brunt litt krøllete hår i en kul frisyre, hasselbrune øyne som kunne uttrykke alt mulig og det skjønneste hvite smilet. Ikke nok med det, han hadde babymyk hud og fin kropp. Mari var stormforelsket!

 

– fy søren, så fort det gikk! Utbrøt Mari da hun og Silje var på vei hjem fra skolen. De ble ferdig med 7 minutters mellomrom og en time etter de fire første som gikk. De delte en røyk fordi det var den siste som var igjen.

– denne gangen gikk det så lett og skrive, vi satt mye lengre enn vanlig til og med, sa Mari.

– vi som nesten alltid er de første ferdig. Kristoffer sa forresten nettopp at han kommer i pausen med røyk til oss, sa Silje. Kristoffer er typen hennes og lillebroren til Anders, bare et år yngre og han likner ikke det spor på broren sin. Han har helt lyst hår, blå øyne og et sjenert smil, veldig søt gutt. Brødrene var kanskje ikke like, men de var veldig gode venner og derfor passet det så bra at Silje hadde fått et godt øye til Kristoffer mens Anders hadde falt i smak hos Mari.

– passer bra at han kommer da, hva skreiv du om? Spurte Mari. Det var bra at vi hadde bilder, jeg skreiv om det bilde med den klokka vet du, jeg ble vekt av fuglekvitter i morrest.

– hva har det med klokka å gjøre? Spurte Silje. Jeg skreiv en stil om festen i kveld, den ble skikkelig bra og ingen ble dårlige, på festen altså.

– Jeg våkna før vekkeklokka ringte av fuglekvitter, svarte Mari. Fuglene er naturens egne vekkeklokker.

 

Jentene gikk hjem til Mari og prøvde klær til festen som skulle komme. Mari bestemte seg for et rosa og dongeri skjørt, rosa topp og rosa strømper til. Silje lånte en rød topp til hennes eget sort og rød rutede skjørt. Mens hun løp over til seg selv for å hente det, startet Mari og ordne klart til gjestene skulle komme. Hun gjemte unna ting som kunne knuse og lagde flere plasser rundt bordet. De skulle være i overetasjen hvor Mari har bodd for seg selv etter at søsteren har flyttet ut.

 

Maris mor og stefar skulle til Maris besteforeldre i nabobyen. Der bodde også søsteren. Mora stolte på Mari og trodde ikke hun kom til å finne på noe tull. Hun trodde det bare var Mari, Silje, Anders og Kristoffer som skulle være hos dem i kveld. Guttene trodde hun bare var 18 og 17 år gamle, og det var ikke så ille. Det var greit så lenge gutten gikk hjem til seg på kvelden. Det moren ikke viste, tok hun heller ingen skade av. Guttene sov alltid over hos Mari eller Silje. Mari og Anders på det ene rommet, Silje og Kristoffer på det andre.

– må dere ikke legge dere så seint da, jenter og send guttene hjem først! Ropte moren før hun og stefaren forsvant.

 

Når katten er borte, danser musene på bordet og det var akkurat det de gjorde…

 

Jentene skyndte seg å skifte til festantrekkene sine, de kunne ikke vise seg sånn foran Maris foreldre, man kunne bare tenke seg hvordan de ville reagere. De fikset seg opp litt og i det de var ferdige ringte det på døren og gjestene stormet inn med ølflasker og plastdunker.

 

Anders tok Mari i armene sine, kysset henne og danset rundt. Mari lo og hun og Silje hjalp til å bære kasser med drikke opp. Guttene helte innpå med øl og Silje blanda ut mange glass med sprit og skylte de ned. Musikken dunka i veggene og alle dansa på gulvet. Ironisk nok dro Anders Mari opp på det ene bordet og de dansa sammen.

 

Mari hadde alltid vært forsiktig med å drikke sprit hvis hun ikke var sikker på hva som kunne være oppi den. Den biologiske faren hennes hadde blitt forgiftet med sprit og døde da hun var ei lita jente. Mari kunne ikke drikke så mye uansett for hun måtte få ut alle sammen når festen var over og være bra nok dagen etter til å rydde opp. Men hun drakk øl og koste seg veldig.

 

Plutselig begynte mange av folka å kaste opp og noen datt sammen. Mari hoppa ned fra bordet og fikk de som ikke var dårlige til å hjelpe de andre ut og på badet.

– Silje, Silje! Kristoffer, hvor er Silje!? Ropte hun og ristet i Kristoffer som bare satt i sofaen og hang med hodet. Mari kunne ikke finne Silje, visstnok var hun full og døsig så hun stoppet og sto litt stille. Så skrudde hun av musikken og ropte flere ganger etter Silje, men hun fikk ikke noe svar. Da løp hun inn på alle rommene og fant henne på sitt eget rom. Hun lå på gulvet som om hun sov. Mari ristet i henne, men hun våknet ikke.

– men herregud, hun puster ikke! Mari begynte å gråte. Anders, Anders! Ropte hun og han sjanglet inn på rommet.

– var det vanlig drikke du kjøpte, var det noe oppi spriten? Spurte hun.

– ikke no’, vanlig sprit, snøvlet han.

– hun puster jo ikke! Ropte hun. Så fikk hun tak i mobilen og ringte etter ambulanse. Hun sa hun trodde det var forgiftning.

 

Syke- og politibiler dukket opp. De tok med seg de som hadde drukket sprit. De som hadde drukket øl ruslet av gårde, noen ble satt i fyllarresten. Men Mari fikk bli med Silje i ambulansen. Mari brydde seg verken om Anders eller noen andre, bare Silje.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil