Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sakprosa: Lillelord

Sakprosa: Lillelord

Sakprosa av Lillelord, skrevet av Johan Borgen. Problemstilling: - Hvordan har omgivelsene preget Lillelord til å få en splittet personlighet?

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.04.2005
Tema
Lillelord


Boken ”Lillelord” av Johan Borgen skildrer identiteten til Lillelord som utspiller seg fra 1912. Den handler om Lillelord, eller Wilfred som han egentlig heter som er en flink og meget begavet gutt med en spaltet personlighet. Wilfred har ingen far og bor alene med moren på beste vestkant i Oslo, men har en rekke onkler og tanter som stadig kommer på besøk. Når vi først møter Lillelord er han 14 år med langt lyst, krøllete hår.

 

I denne teksten skal jeg ta for meg hovedpersonen Lillelord, omgivelsene og menneskene rundt ham og hvordan de har preget hans barndom. Først vil jeg også se på forfatteren av boka, Johan Borgens barndom og annen generell informasjon men først og fremst vil jeg prøve å finne årsaken til Lillelords splittede personlighet. Problemstillingen jeg har valgt er:

 

 -Hvordan har omgivelsene preget Lillelord til å få en splittet personlighet?

 

<bilde>


Forfatteren av boken, Johan Collet Müller Borgen ble født 28. april 1902. Romanen Lillelord, som fikk kritikerprisen, er regnet som Borgens beste roman og ble hans store gjennombrudd som forfatter. Mange av Borgens tekster handler om kjærlighet og barndom, som Lillelord også skildrer. Borgen jobbet en tid i Dagbladet hvor han skrev kåserier under navnet Mumle Gåsegg.

 

Borgen vokste opp i et svært borgelig hjem på Oslos vestkant. Han var minst i søsken flokken og lærte tidlig å lese og skrive. Noen vil si at han ble behandlet som en liten prins, men idyllen ble brutt da han så bak omgivelsene og foreldrenes lykkelige fasade. Han forstod at foreldrene levde i et kjærlighetsløst ekteskap og forholdet til dem ble ikke lenger ukomplisert.

 

”Gjennom hele oppveksten talte man i grunnen lite sant. På den annen side diktet man ikke. Man bare løy” har Johan Borgen engang uttalt.

 

Oppveksten til Johan Borgen er oppsiktsvekkende lik Lillelord sin oppvekst. De vokste opp på beste vestkant og var omringet av en falsk, lykkelig fasade. I Lillelord kommer det også frem, som sitatet over, at Lillelord ikke sier et eneste sant ord, men lyver hele tiden. En annen likhet mellom figuren Lillelord og dens forfatter er at begge har hatt et forhold til en tante. Noen vil beskrive denne boken som en biografi, men jeg ser heller på det som en historie hvor Borgen har tatt utgangspunkt i sine egne opplevelser og erfaringer fra barndommen.

 

Lillelord blir som alle oss andre, påvirket av omverdenen og miljøet han er i. Lillelord er voks opp i en tilsynelatende lykkelig og god familie og skulle ha gode forutsetninger for å lykkes i livet. Dette virker det også som han gjør ved å få gode karakterer, oppføre seg pent og bruke vanskelige ord, i tillegg som han spiller piano. Men noe er ikke helt som det skal ettersom Lillelord begår kriminelle handlinger og vi ser en ny side ved Lillelord, en mørk og skjult side som bare han vet eksisterer. Hvorfor går det galt med Lillelord til tross for den gode starten, og hvorfor føler han et sterkt behov for å lage sin egen verden og sjule sitt egentlige ”jeg” for alle andre?

 

For å få svar på dette må vi se på familieforholdene i barndommen, for det er i disse årene man utvikler sin egen identitet. Faren til lillelord døde da han var fem år gammel og etter det har han bodd alene med moren, bare avbrutt av onkler og tanter. Lillelord har dermed aldri hatt en ordentlig farsfigur til å holde orden og sette grenser. Moren, Susanne Sagen, er naiv og godtroende og lar Lillelord stort sett få viljen sin. Lillelord ser ned på henne pga dette og synes synd på henne fordi hun er så godtroende og uvitende. Siden Lillelord ikke har en far, er hans onkel Martin hans gudfar. Han er stadig innom og er bekymret over Lillelords oppførsel og aner at det ikke er guttens virkelige ”jeg” som synes, men bare det høflige ytre. Det har han mer rett i enn han aner. Siden det er så mange forskjellige tanter og onkler som liker å høre forskjellige ting og en bestemt oppførsel, må Lillelord spille mange forskjellige roller. Susanne og Onkel Martin er to veldig forskjellige personer, hvor Susanne er den naive moren og Martin den verdensvante realisten. Lillelord blir dratt mellom disse to og de andre tantene og onklene som forventer at han skal gjøre forskjellige ting.

 

”(…)der han sto midt på gulvet, nøyaktig der han skulle stå når de kom inn og liksom være den tilfeldig tilstedeværende lille vert når stuepiken om et øyeblikk åpnet døren. Et rituale hver gang”

(side 7)

 

”(…) og spurte innsmigrende, som det var ventet av ham: -å tante klara, få se på brosjen din!

(side 12)

 

Her forventer alle at Lillelord skal stå klar for å ta dem imot når de kommer på besøk. Etter det er det tante Klara som forventer at Lillelord vil se på brosjen hennes. Alle mennesker har en eller annen forventning til hva en person skal gjøre, og hvis den ikke gjør det vi forventer av den, betegner vi personen som rar. Mest gjelder vel dette om de vi kjenner mest, siden vi har sett de reagere på den samme måten flere ganger, og hvis de en dag ikke skulle reagere slik, vil vi sperre øynene opp og tro det er noe rart på gang. Dette forventningspresset har Lillelord blitt utsatt for i høyeste grad ved å skulle være den lille prinsen hele tiden. For å gjøre alle til lags spiller han forskjellige roller til de forskjellige personene. Dette i seg selv kan føre til en splittet personlighet.

 

Lillelord liker også å spille disse rollene. Det gir han en trygghetsfølelse å vite at ingen vet hvem han egentlig er, ingen kjenner han. Wilfred blir en forbryter i ung alder, sammen med noen av barna på østkanten. Wilfred raner en tobakk handler som dør av slaget. Disse utfluktene er hans måte å skape sin egen ubeskyttede og selvstendige verden som er bare hans. Det er bare han som vet hele historien og hvem han egentlig er. Dette gir han en trygghets følelse, som er nødvendig for han ettersom han er mye redd. Han er bla. redd for mørket, utedoen, å svømme og å hoppe på ski. Dette ble han mobbet for av sine to eldre fettere. Jeg tror dette var starten på hans spill, hvor han tvang seg selv til å ikke være redd og spilte uredd så ingen skulle finne ut hvor pysete han egentlig var. Som Wilfred var han ikke redd. Grunnen til at han er så mye redd kan spores tilbake til tapet av en far. I barndommen har det ikke vært en ekte trygghet, men en falsk trygghet til å beskues med beundring. Uten mannelig omgang har han gått glipp av en del av de tøffe sidene ved hverdagen. Moren selv er ikke flink til å svømme og dermed utvikler Lillelord en frykt for det ettersom han ikke har blitt vandt med svømming i barndommen.

                                                                                                                                                    

”Kunne denne voksne kvinnen han var så glad i, være så lett å føre bak lyset? Var det mulig at alle mennesker alltid lot seg innbille det de helst ville vite? Ja, det var mulig. Han hadde opplevd det alltid. Det var hans bedragerske triumf som barn at han hadde oppdaget det tidsnok til aldri å si et helt sant ord, aldri røpe seg.” (side 209)


 

Her ser vi at Lillelord ser på det som en utrolig oppdagelse å aldri si et eneste sant ord. Han ser på sitt spill som en glede og noe spennende. Det er mye det samme ved Lillelord som ved Johan Borgen. Begge har gjennomskuet samfunnet og oppdaget all falskheten. Hvis vi ser på familien til klassekameraten Andreas er det mye falskhet der også. Moren er dødssyk men alle later som de ikke vet det. Falskhet er en del av samfunnet hvor alle ønsker å fremstå best mulig for mennesker de ikke kjenner. Hvem trenger egentlig glassert takstein?

 

Mye av faren ser vi i Lillelord. Vi merker at Lillelord savner en far, selv om han ikke merker det selv. Andreas som bor på østkanten, har en vanlig familie med far og mor. Lillelord tar ofte turen bort for å ta en titt, men mest for å hilse på faren til Andreas.

 

Farens gener har gått videre til Lillelord, med litt av personligheten hans. Faren til Lillelord var også godt likt av alle, men måten forholdet mellom faren og samfunnet blir beskrevet i boken kan det virke som også faren til Lillelord hadde en splittet personlighet. Dette sitatet kunne like gjerne vært om Wilfred

 

”De likte ham så alt for godt, menneskene – og han dem på en måte. Det vil si kanskje han foraktet dem, jeg vet ikke, kanskje han slett ikke brydde seg om dem, ikke om seg selv heller. De ble en del av ham på en måte. På en annen måte absolutt ikke.” (side 220)

 

Som vi har sett i denne teksten er det mange elementer som kan ta skyld i Lillelords splittede oppførsel. Hovedgrunner er mangel på en far som kan sette grenser og være et forbilde. Faren her er byttet ut med et utvalg onkler og tanter som alle prøver å gjøre sitt beste. Lillelord blir dratt mellom alle disse menneskene og forskjellige normer og roller. På grunn av dette var han mye redd som barn og trengte et hjemmested som ingen andre visste om. Dette ble i hans eget hode.

 

Vi kan ikke konkludere med noe endelig svar, bare spekulere i hvorfor noen blir som de blir. Denne boken er et tegn på at forbrytere ikke alltid kommer fra et dårlig hjem, men at det kan skje hvem som helst. Ingen vet hva som skjuler seg i de fine husene, bak de nystrøkne dressene i de fine bilene. Kanskje blir du en kriminell?

 

Kilder:

http://www.ub.uio.no/uhs/ombibl/Sophus/Utstillinger/Borgen/Artikkel.html

http://www.bibliografi.dk/forfatter.asp?nr=204

http://www2.tv2.no/bok/n2i.vis?par=7080

http://www.britannica.com/eb/article?tocId=9080733&query=Rode%20kaviaar&ct=eb

http://images.google.no/imgres?imgurl=http://www.bar.oslo.kommune.no/OBA/johan_borgen/...

 

Av Kjersti Magnussen, 2mka

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil