Andy Warhol og popkunsten

Oppgave om Andy Warhols liv og kunstverk.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.04.19
Tema
Kunst

Forord

Jeg vil ta for meg Andy Warhols liv og kunstverk popkunsten og postmodernismen. Jeg har lenge sett på bildene av Marilyn Monroe som noe av det mest inntresante innenfor kunst. Jeg lurer på om mannen bak bildene er like interessante som kunstverkene. Mine kunnskaper om ham er mangelfull og vil med prosjektet oppnå å få lære om en liten del av kunsten utrolige store og fascinerende verden.

 

Hans historie må ikke gå tapt og må derfor studeres og gjenfortelles. Jeg begynner nå på den oppgave som må gjennomføres og tror det faktum at jeg er inntresert i hans historie om kunstverk vil være en drivkraft. Jeg håper at min søken etter stoff og kunnskap skal kunne dra meg gjennom tiden med jobbing og slit med ett smil om munnen.

 

Sitater av Andy Warhol:

 

”They say that time changes things,
but you actually have to change them yourself.”

 

”Pop artists did images that anyone walking down
Broadway could recognise in a split second.”

 

”The less something has to say, the more perfect it is.
The thing to think of is nothing…
Nothing is exciting, nothing is sexy, nothing is not embarrassing...
nothing is perfect ”

 

Modernismen

For å fortelle om popkunsten, vil jeg begynne med å fortelle om perioden før. Jeg snakker om modernismen. Denne perioden heter det samme innenfor litteratur som innenfor kunst. Og det alle har til felles i denne perioden er at de har stor tro på fremtiden. De mente at alle skulle få det bedre ved å utnytte menneskenes store fremskritt innen vitenskap og teknologi til vårt eget beste. Denne perioden strakte seg fra 1915, helt fram til 1940.

 

Det oppstod mange nye kunstretninger på kort tid i Modernismen. Ett eksempel er surrealisme. Et eksempel på en surrealistisk kunstner fra denne perioden er Salvador Dali.

 

”Sex is the biggest nothing of all time.” -- Andy Warhol

 

"Just look at the surface of my paintings and films and me,
 and there I am. There's nothing behind it."
-- Andy Warhol

 

”Somebody should be able to do all my paintings for me.
The reason I'm painting this way is that
I want to be a machine.”
-- Andy Warhol

<bilde>

 

 

Warhols historie (1928-87)

Andy ble født i Pittsburg i Tsjekkoslovakia me innvandrer foreldre. I 1954 reiste han skolen med et diplom fra videregående. Mellom 1945 og 1949 studerte han foto design, kunst historie, sossosiologi og psykologi ved Carneige Instetutt for teknologi i Pittsburg. Der møtte han Philip Pearlstei.

 

Philip flyttet med Andy til New York i 1949. Philip jobbet for Vogue og Harpers Bazaar og laget vindusutstillinger for Bonwit. Hans første reklame var for Miller Skofabrikk i 1950 og dette ble hans lille gjennombrudd.

 

I 1952 hadde han sin første enmanns utstilling i Hugo galleri. Utstillingen var Andy`s første milepæl.

 

Han begynte nå å designe, han farget sitt hår svart og flyttet inn i ett hus ved Lexington Avenue med hans mor og flere katter.

 

I 1956 hadde han en individuell utstilling av sine tegninger for Boy Book i Bodley galleri, og hans Golden Shoes ble utstilt i Madison Avenue. Han reiste rundt i Asia og Europa i en periode for inspirasjon og nye ideer. I 1960 lagte han sine første bilde basert på tegneseriestriper og firma navn.

 

I 1962 produserte han Cambel`s suppebokser og bilde av Marlin Monroe som kanskje er hans mest kjente kunstverk.. han ble inkludert i utstillingen Nye realister ved Sidney Janis galleri i New York. Han startet sin serie av katastrofe bilder: Bilkrasj, flykrasj, selvmord, tunfiskkatastrofe og elektrisk stol.

 

I perioden 1962 til 64 produserte han over 2,000 bilder i sin ”fabrikk”.

 

1963 begynte han på noe nytt, nemlig å lage film, filmene Sleep (6 timer lang) og Empire (8 timer lang) de fikk noe blandede kritikker og mottakelse.

 

1963 begynte han på noe nytt, nemlig å lage film, filmene Sleep (6 timer lang) og Empire (8 timer lang) de fikk noe blandede kritikker og mottakelse.

 

1964 ble hans Blomster bilder utstilt ved Galerie Sonnabend, Paris. Han ble tvunget av politiske grunner til å male over sitt Thirteen Most Wanted Men som han hadde festet til New York State Pavilion`s vegg. Han hadde laget maleriet til World's Fair I New York. I 1967 begynte Warhol å eksperimentere med musikk, og han produserte rocke bandet "Velvet Underground`s" første plate. I perioden 1966 til 68 laget Andy flere filmer med gruppen. Hans Cow Wallpaper og Silver Pillows ble utstilt ved Leo Castelli Gallery.

 

Juli 1968 ble Andy skutt ned og livstruende såret, gjerningskvinnen var Valerie Solanis, det eneste medlemmet av S.C.U.M. (The Society for Cutting Up Men). Han første novelle ble utgitt i 1968 ved navn ”a”, den inneholdt telefon samtaler tatt opp i hans fabrikk. Han laget sin første film til kino samme år, filmen ved navn laget han sammen med Paul Morissey. Andy følget opp med Trash i 1970.

 

Warhol hadde mange jern i ilden og i 1969 kom magasinet "Interview" ut, utgiveren hadde fått hjelp av Warhol som hadde hjulpet til med finansiering.

 

Første eksemplar av boken The Philosophy of Andy Warhol (From A to B and Back Again) ble utgitt i 1975 som Andy hadde jobbet mye på og består av mange av hans tidligere kunstverk.

 

I 1980 ble Andy produksjons manager for kabel stasjonen "Andy Warhol's TV". Samme år ble boken The Warhol '60s publisert.

 

I 1986 laget han portretter av Lenin og selvportrettene.

 

Ett fantastisk liv fikk en brå slutt i 1987, Andy Warhol døde etter operasjon.

 

Den dag i dag er kunstverkene like fantastiske, det blir også fortsatt solgt bilder av ham for uttalige tusen kroner rundt om i verden. Andy levde ett liv med mange opplevelser og tok alltid sjanser, han prøvde de t ukjente foran det kjente. Man kan si at postmodernismen levde gjennom ham ettersom maleriene er overfladiske men allikevel fascinerende og spennende.

 

<bilde>
Warhols Marilyn Monroe

Det finnes rundt 100 forskjellige Monroer rundt om i verdene, det spesielle er at alle har forskjellige farger, fra fargerike til mørke og dystre. Jeg selv tror Warhol laget bildene for å gjenspeile litt av tilstanden til Monroe opplevde gjennom hennes alt for korte liv. Hun ble som barn misbrukt og hennes foreldrene viste lite omsorg. Hun ble senere verdens kanskje største sexsymbol, hennes død er diskutert ettersom det blir påstått at hun hadde ett forhold til president J.F.Kennedy. Bildene er kanskje de mest kjente silketrykk bilde i verden.

 

Dollartegnene

Ett annet kjent motiv er Warhol`s dollar tegn. Ideen fikk han av en kamerat som foreslo at han kunne lage bilder av dollar tegnet. Noen år etter begynte han å lage disse bildene. Bildene var ikke så store, men med de friske og eksperimentelle fargene ble bildene fort anerkjente og mye solgt. Nå kan ett av disse bildene koste rundt 100 000 NOK. Dess sterkere farger som blir brukt i bildene dess mer er de verdt.

 

<bilde>

 

Blomsterbildene

Mange mener blomsterbildene til Warhol var med på å starte hippie bevegelsen flower power. Warhol selv utrykket at det skulle vise de forskjellige sidene ved denne bevegelsen. Den var ikke bare en fin organisasjon som ville ha fred og ukomplisert sex.

<bilde>

 

Popkunsten (Ca. 1950-1970)

Som du ser ”startet” denne epoken på 50-tallet. Til sammen varte den i ca 20 år. Pop-kunst er navnet på den kunstretningen som oppstod i USA i 1950- og 60-årene. Slik man hadde begynt å kalle populær musikk for pop-musikk, begynte man nå å kalle populær kunst for pop-kunst.

 

Hvorfor ble den kalt popkunst?

Grunnen til at kunsten ble kalt populær, var at den brukte billedspråket til den moderne reklame- og massekulturen. Det vil si at kunstnerne begynte å lage kunst av det som var populært i tiden.

 

Dette kunne være alt fra tegneserier og fotografier av pop-idoler, til colabokser og hamburgere. Gjenstandene ble dermed tatt ut av den sammenhengen man vanligvis fant dem i, og gjengitt i utradisjonelle former.

 

Den engelske kunstneren Richard Hamilton brukte utklipp fra aviser og ukeblader i sine bilder, mens amerikaneren Roy Lichtenstein tok i bruk tegneseriens formspråk i sine gigantiske oljemalerier.

 

Konklusjon

Pop-kunstnerne brukte altså mange av de samme teknikkene som ble brukt i film, reklame, aviser og magasiner.

 

Postmodernismen 1970-…

Perioden fra 1970 og fram til i dag har blitt kalt postmodernismen. Ordet "post" betyr "etter". Det vil si at postmodernismen omfatter den perioden som kommer etter modernismen. Postmodernismen var en trend innefor både arkitektur, kunst, design og filosofi. På 70-talet var det flere arkitekter som begynte å kritisere modernismen. De stilte spørsmål som, hvorfor en blokk så ut som en fabrikk eller hvorfor et vanlig hus såg ut som sammensatte klosser?

 

Hvorfor var det ingen som spurte etter det som var fint? Hvorfor kan en ikke blande gamle stilarter med nye ideer og eksperimentere? Modernistiske arkitekter la vekt på at arkitekturen skulle være internasjonal. Derimot av de postmodernistiske arkitektene, hevda at en bygning skulle være preget av byggetradisjonen på staden. Ett eksempel på dette er Vikingskipet på Hamar, dette har en unik arkitektur som man kan se igjen gjennom andre bygg i området.

 

Silketrykk

Silketrykk, har i utgangspunktet startet som en sjablonteknikk. Å lage sjabloner for å lage mange avtrykk, har vært brukt av kinesere, japanere og egyptere for flere tusen år siden. Så da Gutenberg på 1400-tallet får æren for å ha revolusjonert verden med sin oppfinnelse av boktrykkerkunsten. Før i tiden hadde man også laget mange like eksemplarer av samme ting.

 

Om lag 60 år senere var det noen som fant ut av at disse gjennomgående linjene kunne de kvitte seg med. Ved å klistre på tynne trådnett som var satt fast på innsiden av en ramme ble man kvitt de irriterende gjennomgående linjene. Som trådnett ble det brukt damehår, på grunn av lengden og dyrehår av samme grunn. På grunn av at hårene var så tynne, så ble merkene etter dem ikke særlige synlige på de ferdige trykkresultatene.

 

Mange får oppfattelsen av at det er silke som det blir trykket på, når de hører ordet "SILKETRYKK". Man kan selvfølgelig også trykke på silke men grunnen til at det fikk det navnet var rett og slett at de brukte silkegaze til trykkingen.

 

Silkegazen kunne i gamle dager finnes hos mølleren som brukte den til å sikte melet med. Det var japanerne som fant ut av at deres silke, var slite- og strekksterk nok til å benyttes til trykking. I 1880 årene brukte japanerne silketrykkteknikken til stor industriell produksjon av tapeter.

 

I dag er der ikke mye som blir trykket ved hjelp av silke. I stedet for silken blir det nå brukt plastikk som er sterkere og billigere.

 

Silketrykksvev blir målt og markert ved antall tråder per centimeter og amerikanske inches. Fin -eller grovheten til vevet, har betydning for hva det skal brukes til. Warhol benyttet seg av denne teknikken, ved hjelp av teknikken får man en fin dekkene overflate som kan brukes til for eksempel bildetrykk.

 

Konklusjon

Andy Warhol er etter min mening den komplette kunstner. Hans mange talenter førte ham langt og gjorde at han ble en verdenskjent kunstner. Min fasinasjon har kun blitt større, og må si at hans verk er noe som jeg tror kommer til å bli tatt vare på i mange århundrer fremover. Bildene er vakre, tidløse, mystiske og hverdagslige ting blir fremstilt på en ny og kul måte.

 

Man kunne i flere tiår stå på sidelinjen å se Warhol gjøre alt han tok i til gull. At en man som kom fra enkle kår i Tsjekkoslovakia kunne komme til USA og gjøre slik suksess er for meg helt ubegripelig. Man må bare gi ham den ære han fortjener. Jeg har selv fått ett Warhols liv og kan fastslå at han er kanskje den postmodernistiske og popkunstneriske kunstneren som kommer til å bli huskes lengst.

 

<bilde>

 

 

Kilder

http://www.warhol.org/
http://www.artchive.com/artchive/W/warhol.html
http://www.warholfoundation.org/

 

Bøker

Andy Warhol (Modern Masters Series, Vol. 4)
Andy Warhol Diaries
Andy Warhol Prints : A Catalogue Raisonne 1962-1987
The Philosophy of Andy Warhol : From a to B and Back Again
After the Party: Andy Warhol: Works...’

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst