Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hva er kunst?

Hva er kunst?

Om kunst... Hva er det?

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.04.2005
Tema
Kunst

Har du noen gang hørt de kunstinteresserte si: ”For et flott maleri!” Så står de helt sikkert å lurer på hva det skal forestille. Maleriet består kanskje av en hvit strek på en svart bakgrunn, eller det er kanskje bare fullt av streker eller farger som flyter over i hverandre. ”Det ligger helt sikkert en dyp mening i dette”, sier forståsegpåerne. Sikkert mange timers, for å ikke si dagers arbeid. Jeg bruker nok mye lenger tid bare på å finne ut hva billedkunstneren vil si med bildet. Oftest tror jeg ikke kunstneren vil si noe spesielt med kunsten sin. Kanskje de prøver å få utløp for barne ”strekene” sine. Til og med min søster på 11 år kunne malt noe slikt, og til og med enda bedre. Men de fleste ville bare kalle det for rabbel, eller en helt alminnelig barnetegning. Har du en lillebror eller lillesøster på en ca. 5 år? Lurer på om jeg ikke skal få i stand en kunstutstilling for denne aldersgruppen?, jeg kan jo henge opp noen bilder av ”profesjonelle” kunstnere også. Lurer på om folk kunne sagt hva som var laget av hvilken gruppe.

 

En kunstner kunne bare malt ned noen streker, sagt at han tenkte på noe virkelig dypt og tragisk da han malte det og kalt det kunst. Han kunne da solgt det for mange, mange tusen!

 

Hvordan kan dette betraktes som kunst? Maleriet skal liksom kunne vekke følelsene i folk, at de skal finne sine egne tanker i det. Men har du noen gang sett en som står og gråter over et maleri, skratt ler eller til og med kanskje en som blir provosert og skikkelig forbannet? Det har i alle fall ikke jeg. Etter mine meninger er kunst et konkret bilde der du kan se hva det skal være. Der kunstneren i lag med penselen har malt de minste og fineste detaljer. Et konkret bilde kan også ha følelser. Det at kunstneren klarer å male liv i bildet. For eksempel en natur med dyr og bevegelser. Eller mennesker med virkelige uttrykk. Der du kan lese deres følelser. Det er hva jeg kaller kunst. Jeg ville sagt at følelsene lå bak det konkrete og ikke i. Men det jeg synes er sprøtt er at mange av de kjente kunstnerne ikke har blitt kjent før de var døde. Er det da vi først oppdager den avdødes talenter for å male. Er det da vi begynner å virkelig kjenne personen, og vite hva han/hun drev med og likte?, etter hans/hennes død?

 

Det er mye rart som blir kalt for kunst. På tv for eksempel så jeg noe som bare la en hvit duk på bordet og strødde steiner over. De kalte det for kunst. Jeg ville kalt det rot og sagt det var skittent. Så har vi jo disse ”rustne menn”, som vi kaller dem. De står til pynt i ”gamle stavanger”, og ellers rundt om i byen. Før stod de på sola stranden. Litt av en pynt. Ikke særlig vakkert spør du meg. Jeg har også sett at de har limt sammen noen kasser, malt dem i forskjellige farger, teipet tråder på dem og lagt dem rundt en industribygning. Noe de kaller kunst. Det er veldig mye rart som folk finner på og klarer å fremstille det som kunst. Jeg har sett isuthogging og statuer av stein, dekorerte duker i detaljer, figurer, urner o.s.v. Det kaller jeg kunst. Det er mye forskjellig som blir kalt kunst, av mange forskjellige folk, men hvis du tenker over alt dette, så får det en til å lure… Hva er kunst?

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil