Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Brystkreft

Brystkreft

Opplysende artikkel om brystkreft.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.04.2005
Tema
Kreft

Brystkreft er en kreft type som man får i brystkjertelen. Den kvinnelige brystkjertelen er et av de organene som oftest angripers av kreft. Det har økt jevnt med antallet. Det var 2113 kvinner og 13 menn som hadde fått det nylig i 1991.

 

Brystkreft kan forhindres

En av 5 kvinner som dør av kreft i den vestlige verden blir rammet av brystkreft. Det gjelder mest kvinner som har passert overgangsalderen.

 

Hvis vi hadde hatt hjelp av en månedlig undersøkelse av brystet kan man oppdage nye klumper, eller forandringer i brystkjertelen eller brystvorten. Man kan også få utført en mammografi- røntgen undersøkelse av brystene på sykehuset. Men burde kjenne på brystene, og se størrelse, legge merke til utseende, og fasongen på brystet ved hjelp av et speil.

 

1. følelse: vær oppmerksom dersom du får prikker følelser eller smerter i et bryst.

 

2. utseende: det ene brystet kan forandre størrelse og høyde fohold til det andre brystet. Se etter fordypning eller bølger i huden.

 

3. væskeutskilling: klem forsiktig på brystvortene. Meld fra til lege dersom det kommer væske, eller fett fra en av brystvortene.

 

4. Hudoverflaten: se etter rødlig områder som ikke får tilbake sin normale farge, eller appelsinhud, hvilket kan bety at det er klump der.

 

5.Oppdagelse av klumper:  Ligg på ryggen med den ene armen langs siden. Undersøke utsiden av brystet ved å rotere med flat hånd med klokken. Løft opp armen når du skal undersøke innsiden av brystet, føl langs kragebenet, og i armhulen. Det er lettere å oppdage klumper når man strammer huden.

 

Undersøkelse: har du mistanke om forandring er det viktig å gå til en erfaren lege som kan ta en undersøkelse med røntgen. Og man kan ta trippeldiagnostisering og stikkprøver i form av celleprøve med tynn nål, eller vevsprøve med litt tykkere nål. Disse tre undersøkelsene gir som oftest svar på om du har kreft eller forstadiet av kreft.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil