Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Særemne om bokserien "Bergfoss" av Synnøve Eriksen

Særemne om bokserien "Bergfoss" av Synnøve Eriksen

Særemne i norsk om bokserien "Bergfoss" av Synnøve Eriksen.

Karakter: 5- (3. klasse, vgs)

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.04.2005
Tema
Bergfoss

Innholdsfortegnelse:

Innledning

Problemstilling

Synnøve Eriksen

Bokreferat av boka Første Møte

Bokreferat av boka Taushetens Tale

Bokreferat av boka

Analyse av boka Første Møte

Svar på problemstillingen

Mitt utbytte av arbeidet med særemnet

Kilder

 

 

Innledning:

Jeg har valgt å lese bokserien Bergfoss av Synnøve Eriksen i forbindelse med mitt særemne i Norsk. Jeg valgte denne forfatteren fordi jeg syns hun skriver på en engasjerende og lettlest måte. Hun tar også opp temaer som er veldig hverdagslige og aktuelle i dagens samfunn. Jeg kan ofte kjenne meg selv igjen i situasjonene hun skriver om. Bergfoss bøkene er veldig aktuelle lesing for ungdom son liker lett underholdning og finner gleden i å lese bøker om hverdagslige hendelser, og problemer som oppstår i et ”vanlig” menneskes liv. Synnøve Eriksen er en forholdsvis fersk forfatter, og den første boka i Bergfoss, Første Møte, var hennes debutroman.

 

 

Problemstilling:

Problemstillingen jeg har valgt etter å lese Bergfossbøkene er:

Hvordan utvikler Vilde Borges liv seg fra å være en usikker jente i begynnelsen av tenårene, som ikke har noen kontakt med farens familie, til å bli en selvsikker og rik dame som akkurat har arvet en mektig og stor hotellkjede i Østerrike etter farfaren, som hun styrer på en radikal og nytenkende måte med glans?

 

Dette er et tema som jeg syns er velidig interessant siden jeg selv akkurat har vært gjennom tenårene, og sett hvor fort livet kan forandre seg. Dette er også et tema som er viktig gjennom hele serien. Forfatteren følger flere ungdommer gjennom den vanskelige og rebellende ungdomstiden. Grunnen til at jeg valgte å skrive om Vilde Borge er fordi hun er en av de mange hovedpersonene, og var den av ungdommene som forandret seg mest og opplevde flest bisarre ting gjennom bøkene.

 

 

Synnøve Eriksen

Synnøve Eriksen er en forholdsvis fersk forfatter, og det var derfor umulig å finne stoff om henne på internett. Jeg måtte derfor ta eget initiativ og skrive en mail til henne, hvor hun svarte med å skrive litt om seg selv. Dette er ikke så grundig informasjon, men det eneste jeg har og kunne få tak i.

 

Synnøve Eriksen ble født i Herøy kommune utenfor Sunnmøre i 1963. Familien flyttet derfra da hun bare var ti år gamme log vendte nesen nordover mot Lødingen i Nordland. Her tilbrakte de seks år sammen før de flyttet til Oslo, hvor hun har bodd siden.

 

Hun er skilt og har to barn, en gutt på atten og ei jente på femten, og en katt. Hun er veldig glad i katter og mener at den er den mest vellykkede av alle guds skapninger. Hun er også veldig opptatt av miljøvern, og har derfor ikke bil, er dypt engasjert i dyrs rettigheter og at alle skapninger skal behandles med respekt. Ellers trives hun best ute i naturen, i marka eller på fjellet. Hun liker å reise, og Østerrike er den klare favoritten. Her føler hun seg hjemme.

 

Den første boka i Bergfoss-serien, Første Møte, var hennes debutbok, og hun har vært heldig og fått mye fin og positiv respons fra leserne, noe hun setter svært stor pris på. Bergfoss er en underholdningsserie, og den var den første serien som skildret vår tid.

 

 

Bokreferat

Første møte, den første boka i bokserien Bergfoss av Synnøve Eriksen som kom ut i 2002.

 

Bergfoss er et lite idyllisk sted i nærheten av Trondheim, et moderne samfunn med både alpinanlegg og kjøpesenter. Men under den rolige overflaten er det fullt av følelser som skaper dramatikk: forelskelse, svik, håp og tro. Handlingen knytter seg til nåtiden, og dagens samfunn

 

I Første møte får vi treffe mange spennende personligheter, men handlingen dreier seg mest om den attraktive og nylig innflyttede alenemoren og presten Anette Borge, og hennes femten år gamle datter Vilde. Vildes far var en verdenskjent alpinstjerne fra Østerrike som døde i en tragisk slalåmulykke før datteren ble født. Farens foreldre ville ikke vedkjenne seg svigerdatteren og det lille barnebarnet. Siden har Anette og Vilde vært nødt til å klare seg på egenhånd og mestre ulike problemer som oppstår.

 

Ikke alle i Bergfoss er like begeistret for den nye presten, og en stor konflikt bygges opp. Det er vanskelig for noen av befolkningen å godta at en ugift alenemor med nye tanker skal ta over etter den tradisjonelle og konservative gamlepresten. Det hjelper ikke stort at Anette forelsker seg i stedets don juan og svært ettertraktede ungkar Ulf Veide.

 

Ulf Veide kom til Bergfoss som liten gutt og har siden vært alle kvinnenes drøm. Nå har han tatt over Bergfoss auto, etter sine fosterforeldres bortgang, og er aleneforsørger for den femten år gamle nevøen sin, Peter. Etter første glimt av Anette, er han fullstendig bergtatt.

 

Bergfoss er en vakker og verneverdig plass omkretset av store fjell og norsk natur. Mange turister besøker stedet og Beate Strand driver det store feriesenteret med alpinanlegg sammen med sin alkoholiserte og brutale mann. Sammen har de sønnene Roy og Jo. Roy er like fæl og brutal som faren, men Jo er en rolig femtenåring med ambisjoner om å bli bilmekaniker. Han tilbringer mesteparten av tiden oppe i huset bak Bergfoss Auto sammen med bestevennen Peter. Jo lider av farens alkoholmisbruk og foreldrenes krangling, men finner et nytt lyspunkt i den jevngamle Kristina Sørli.

 

Sara og Kristina er Vildes to nye bestevenninner. Sammen med familiene deres er de svært sentrale personer i denne bokserien. Sara er et svært lovende alpintalent og blir hodestups forelsket i Peter Veide som driver med den samme idretten. Hun bor sammen med sin overvektige og hjemmeværende mor Lise og faren Jørn som er politimann. Lise og Jørn giftet seg da Lise som syttenåring ble gravid med Sara. De har siden levd i et ulykkelig ekteskap som har ført til at Lise stenger seg inne i huset og trøstespiser, mens Jørn holder seg så mye borte fra hjemmet som mulig.

 

Jørn har siden barndommen vært hemmelig forelsket i den attraktive alenemoren Vigdis Sørli, og etter et par møter danner de et hemmelig forhold. Vigdis har bodd i Danmark i mange år og har akkurat kommet tilbake til Bergfoss. Hun har barna Kristina og Kim. Kristina er opprinnelig Ulf Veides datter, men det har Vigdis holdt skjult for dem hele Kristinas femtenårige liv. Hun er fortsatt forelsket i Ulf og bruker alle mulige hjelpemidler for å få tak i han. Ulf, som er fullstendig betatt av Anette, avslår Vigdis noe som fører til at Vigdis i sin største fortvilelse røper at han er Kristinas opprinnelig far.

 

 

Bokreferat

Taushetens tale, bok nummer elleve i bokserien Bergfoss.

 

Siden sist har Anette Borge og Ulf Veide giftet seg og fått sønnen David, Anette var også gravid med et lite jentebarn, men hun mistet barnet etter en periode med mye stress. Nå har hun sagt opp prestestillingen og flyttet fra prestegården sammen med familien. De er nå nødt til å begynne et nytt liv sammen midt oppi all sorgen og forandringen. Vilde har blitt sammen med skolens bråkmaker og snowboardesset Roar Salstad, og Peter har funnet kjærligheten i Sara. De har vært gjennom en tøff periode etter at Sara ble voldtatt av Roy Strand, og senere kjørte ned og drepte han i alpinbakken. Nå ser imidlertid alt ut til å ordne seg for det lykkelige paret.

 

Et annet par som også har funnet lykken er Kristina Sørli og Jo Strand. Som Sara og Peter har de også vært gjennom en tøff periode etter at Kristina ble gravid og tok abort. Til tross for dette er de fortsatt hodestups forelsket i hverandre.

 

Beate Strand har nå kommet seg etter drapet på ektemannen og sønnens tragiske bortgang. Selv om hun levde i et ulykkelig ekteskap oppstod det en ny forelskelse mellom ekteparet etter at Frank ble lagt inn på avrusingsklinikk og kom tilbake som en ny mann.

 

Jørn Jacobsen og Vigdis Sørli har endelig fått hverandre. Etter skilsmissen fra Lise flytter Jørn og Sara inn hos Vigdis og barna. Det nyforelskede paret nyter lørdagskvelden og hverandre da Jørns femten år yngre bror; Jens, plutselig står på døra med sin kone Samira.

 

Jens og Samira giftet seg i all hemmelighet etter mye problemer med Samiras muslimske familie, som brukte alle midler for å holde dem atskilt. En muslimsk jente gifter seg ikke med en nordmann mot familiens vilje ustraffet, og nå er Samiras bror ute etter det unge paret. Det hele ender opp i et stort basketak, som fører til at Samiras bror blir satt i fengsel og det nygifte kan endelig starte sitt nye liv sammen i bergfoss.

 

Bergfoss har også fått flere nye innbyggere. Asbjørn Olsen har flyttet tilbake til barndomsplassen sammen med sin kone Sylvia og tvillingdøtrene Inga og Else. Sylvia har en god grunn til å flytte, en tung hemmelighet hun ikke kan røpe for noen, spesielt ikke for Asbjørn. Da de bodde i Oslo hadde ekteparet problemer, noe som resulterte i at Sylvia var utro med en kollega. Asbjørn er lykkelig uvitende om dette og trives i sitt nye hjem med kone og barn.

 

Selv om Inga og Else er svært like å se til, er de veldig forskjellige innad. I motsetning til sin tvillingsøster er Inga ei rolig og sjenert jente. Hun er hemmelig forelsket i søsterens kjæreste Marius Waage, men går motvillig med på å gjøre det slutt med han for Else. Etter endt oppdrag mister hun den siste bussen hjem og starter på den uendelige spaserturen. I sin største fortvilelse haiker hun med den første bilen hun møter, men bare et par sekunder etter at hun setter seg inn angrer hun bittert.

 

 

Bokreferat

Høstsol over Bergfoss, den siste og tjuende boka i bokserien Bergfoss.

 

I denne siste boka i serien foretar forfatteren en liten oppsummering om hva som har skjedd i hovedpersonenes liv, gjennom de årene vi har hatt gleden av å følge de. De er alle fornøyde og lever harmonisk sammen med sine kjære. Boka blir et avsluttende kapitel i en lang og engasjerende serie.

 

Anette og Ulf Veide er fortsatt lykkelig gift, og nyter dagene sammen med sønnen David, som er den eneste av barna som fortsatt bor hjemme hos foreldrene. Etter flere tøffe perioder i livet har de endelig funnet roen sammen i en herlig tilværelse som småbarnsforeldre.

 

Vilde, Anettes datter, har for lenge siden forlatt redet og lever nå et liv i luksus, som eier av en gigantisk hotellkjede i Østerrike. Vilde har i mange år trodd at moren mistet kontakten med farens familie etter den tragiske ulykken som tok livet hans. Men etter et langt og rørende brev fra farmoren, Maria, har hun innsett at dette ikke er det som faktisk har skjedd. Farfaren hennes var en mektig mann som styrte huset med makt, og nyheten om at han ventet et lite barnebarn ble bannlyst innen husets fire vegger. Maria har lenge levd meg vissheten om at en plass i Norge lever hennes barnebarn som hun aldri har fått sjansen til å bli kjent med. Det er ikke før etter ektemannens død hun setter i gang med å lete etter Vilde. Etter grundige søk finner hun endelig barnebarnet, og det hele ender med at Vilde vender nesen mot alpene og tar over hotellkjeden som farfaren har styrt med glans. Vilde er også lykkelig over å ha funnet tilbake til ungdomskjæresten, Roar. Sammen nyter de kjærligheten og hverandre i en ellers travel hverdag.

 

Peter Veide har til alles glede kommet inn på veterinærhøgskole i Tyskland. Etter mange år sammen med henne han trodde var hans liv kjærlighet, Sara, har han nå funnet lykken sammen med en medstudent. De har akkurat de samme verdiene i livet, og setter de samme tingene høyt. De har ikke vært kjærester lenge før de finner ut at dette må være det optimale forholdet, og bestemmer seg for å bi samboere for å teste ut hverdagen sammen.

 

Sara, er i motsetning til Peter sjokkert over bruddet. Hun er forbannet på han og kan ikke forstå hvorfor han forlot henne etter alle disse årene hvor de delte alt. Hun er den eneste av vennegjengen som fortsatt har base i Norge, men hun er sjelden hjemme på grunn av hennes lovende talent som utøver på det norske landslaget i alpin. Hun tilbringer mesteparten av tiden i slalåmbakken, noe hun trives med og er fantastisk god til. Sara slet lenge etter å ha blitt voldtatt som ung, men dette er noe hun ser ut til å ha kommet over. Nå lever hun et hektisk, men tilsynelatende lykkelig liv mens hun venter på mannen i sitt liv.

 

Kristina og Jo har flyttet til det vakre og romantiske Italia. Kristina studerer for å bli kunstner og talentet hennes er slående. Jo, som lenge hadde bestemt seg for å bli bilmekaniker, tar kurs innen hotell og ledelse, til morens store overraskelse og glede. Beate Eriksen, som lenge trodde feriesenteret kom til å forlate familien, etter hennes eldste sønn Roy ble frarøvet livet i en tragisk ulykke, har endelig slått seg til ro med at Jo, mot alle odds, kommer til å drive feriesenteret i mange år etter hennes død. Nå lever hun lykkelig i det store luksuriøse huset i utkanten av Bergfoss, sammen med politibetjent Bård Johansen. Sammen tilbringer de, etter lange dager på jobb, kvelden og livet sammen.

 

Jørn og Vigdis er fortsatt lykkelig forelsket etter flere år som samboere. Jørn var betatt av en kollega i en liten periode, men nå har de endelig funnet tilbake til det stabile forholdet de hadde.

 

Høstsol over Bergfoss er en lykkelig avslutning på alle konfliktene og situasjonene vi har fått oppleve gjennom Synnøve Eriksen, i disse årene vi har fulgt innbyggeren i den lille bygda Bergfoss. Personer vi har fått møte tidlig i serien, men som etter hvert har forsvunnet, dukker opp i denne siste boka. Vi får vite hvordan livet deres har utartet seg og hva de nå har foran seg i livet. Alle innbyggerne ser nå lyst på livet framover, og gleder seg til å ta fatt på fremtiden.

 

 

Analyse av boka Første Møte

 

Tittel: Første Møte, første boka i serien Bergfoss

Forfatter: Synnøve Eriksen, dette er hennes debutbok.

Utgitt: Bladkompaniet A.S. 2002

 

Handlingsreferat.

Første Møte er den første boka i serien Bergfoss. Vi befinner hos i fjellbygda Bergfoss i 2002 og møter innbyggerne i denne verneverdige bygda for første gang.

 

Anette Berge er noe så uvanlig som prest og ugift mor til tenåringsdatteren Vilde. De to flytter til Bergfoss og må finne nye venner på det nye hjemstedet.

 

Anette forelsker seg i stedets mest ettertraktede ungkar, Ulf Veide, som bor sammen med tenåringsnevøen Peter. Ulf, som lenge har vraket damer fortere enn andre skifter underbukse, blir aldeles bergtatt etter første glimt av Anette.

 

Dessverre er ikke alle like begeistret for Anette som Ulf, og flere misliker den nye prestens måte å styre kirken på. Det bygger opp til en storm som kan ende på alle mulige måter.

 

Tema/budskap.

Teksten handler om det første møte mellom mange ulike personligheter. Dette fører med seg masse ulike konflikter, og livet til innbyggerne i Bergfoss er fylt av kjærlighet, forelskelse, dramatikk, smerte, svik og utroskap. Allikevel klarer de å finne en mening med det de gjør, og tenke klart når de må ta viktige avgjørelser. Jeg tror forfatteren vil fortelle oss at uansett om livet ikke går den veien vi vil, så er det best å smile til det, så får du en vakker dag et klart og skinnende smil tilbake.

 

Miljøskildringer:

Bergfoss er ei lita bygd i Trøndelag plassert i en dalbunn, omringet av høye og rungende fjell. En elv renner gjennom dalen og deler landskapet i to. Det er uberørt og vil natur på alle kanter. Det er et vakkert og fredelig sted med få innbyggere. De fleste innbyggerne tilhører borgerklassen, men det er noen få unntak også der som de fleste andre plasser. Handlingen finner sted i vår tid, og selv om Bergfoss er ei lita bygd, har stedet også markedsført seg med rafting i de ville elvestrykene, elgsafari, riding og villmarkscamp. Bygda er en stor turistattraksjon, noe det store feriesenteret som er fullbooket nesten hele tiden, er et levende bevis på.

 

Eksempel på naturskildringer fra boka:

- ”landskapet hadde gradvis forandret seg fra storby og tett bebygde forsteder, til åkrer, enger og flatbygder før det bar bratt oppover. Nå kunne de også skimte høye fjell med snø på toppene i horisonten.” Forfatteren sammenligner her byen med naturen som møter deg når du kommer til Bergfoss. Dette gjør det lettere å få et bilde av hvordan det ser ut.

 

- ” For der nede i dalbunnen, omgitt av høye fjell og praktfull natur på alle kanter, lå stedet vakkert og fredelig til. En elv rant gjennom dalen og delte landskapet i to.” Dette er en god skildring av miljøet i bygda. Det er fredelig og urørt natur, noe som tilsier at dette er ei rolig bygd med vennlige innbyggere.

 

Personskildringer:

Det er nesten umulig å finne noen hovedpersoner i boka. Alle personene er like viktige og forfatteren går fra den ene personen til den andre hele tiden. Jeg har valgt å skrive litt mer om de to personene jeg syns er mest sentrale gjennom hele serien, Anette og Vilde Borge.

 

Anette Borge:

Anette er noe så uvanlig som prest og ugift mor til tenåringsdatteren Vilde. Vilde ble unnfanget på en ferietur til Tyskland, da Anette kun var atten år gammel. Vildes far døde før den lille jenta ble født, og farens familie har nektet å ha kontakt med barnebarnet og svigerinnen.

 

Vi møter Anette for første gang da hun flytter til Bergfoss for å inntre stillingens som bygdas prest. I boka forandrer Anettes liv seg fra å være alminnelig, kjedelig og tradisjonsrikt, til å bli spennende og travelt. Det er flere i bergfoss som ikke liker den nye presten, og det oppstår derfor flere konflikter. Folk misliker også at Anette har falt for kvinnebedåreren Ulf Veide.

 

Alle disse konfliktene hadde vel ført til at de fleste hadde blitt innesluttet og usikker, men Anette stråler av selvsikkerhet og bryr seg lite om folkesnakket rundt henne. Anette er ei nytenkende og radikal dame. Hun har et godt forhold til datteren, men har hatt litt problemer med å forstå seg på henne nå som hun har kommet i tenårene, og Vilde setter stadig flere gråe hår i hodet på moren. Hun har lenge lengtet etter en å dele livet med, men før den drømmen kan realiseres, må hun gjennom de ulike problemer som dukker opp først.

 

Eksempler fra boka som beskriver Anette:

- ”Hun hadde ennå ikke fylt trettifire, likevel fikk femtenåringen henne til å føle seg gammel.

- ”Hun kunne rette ryggen og smile i situasjoner der alle andre ville lagt seg ned for å gråte.”

- ”Og hun kunne bruke all sin styrke for å trøste andre, og glede seg når hun klarte det.”

 

Vilde Borge:

Vilde er Anettes rebelske tenåringsdatter. Hun er i motsetning til moren, negativ til å flytte. Hun savner bylivet i Oslo, og hater tanken på å bo midt i ødemarken. Egentlig er Vilde ei veldig hyggelig og hjemmekjær jente, men hun har i de siste årene begynt å gjøre oppgjør mot alt moren sier. Vilde har alltid lengtet etter faren hun aldri har møtt, og drømmer ofte om hvordan livet ville vært med to foreldre. Hun havner stadig i trøbbel, og begynner å røyke og drikke etter press fra medelever. Vilde får fort nye venner etter hun kommer til Bergfoss, og trives mer og mer etter som tiden går. Hun finner også kjærligheten i den ennå mer rebelske Roar Strand.

 

- ”Etter hver mil de tilbakela, ble Vilde stillere og muttere, og trakk seg mer og mer inn i seg selv.”

- ”Ved siden av seg hadde hun en tenåringsdatter som ikke ytret ett eneste oppmuntrende ord.

 

Virkemidler:

Synnøve Eriksen bruker får virkemidler for å bygge opp teksten. Boka er relativ enkel å lese, og setningen er bygd opp på en enkel måte, som gjør at dette er ei bok som er lett å lese for alle.

 

Teksten er i hovedsak bygd opp kronologisk, men vi gjennomgår også hendelser som har skjedd tidligere i livet til personene i bygda. Dette gjør at vi får et mer personlig forhold til personene, og et bedre overblikk over livet til de fleste. Det er svært mange personer å holde følge med, og det er derfor lettere å skille personene ifra hverandre når vi vet livshistoriene deres, det blir også mer interessant, og det kan være forklaringen på hvorfor ting er som de er.

 

Det er mye scenisk framstilling i boka, samtaler mellom to eller flere personer. Dette kan være med på å understreke det som er viktig, og det gjør også teksten mer troverdig. Forfatteren går ofte inn i situasjoner, og skildrer det som skjer rundt disse situasjonene på en levende og detaljrik måte, noe som gjør boka engasjerende og spennende.

 

Det er vanskelig å si om det er noen spesielle frampek eller varsler i boka. Handlingene bygger seg opp mot et klimaks, og vi kan kanskje ane hva som vil skje, allikevel runder boka av med en stor overraskelse, som vi absolutt ikke hadde ventet oss. Det er dette som gjør at boka er vanskelig å legge fra seg. Jeg tenkte hele tiden, jeg skal slutte å lese når det som er spennende er over, men plutselig hadde jeg lest ut boka, og det var ennå like spennende.

 

Boka har en litt uvanlig spenningskurve. Forfatteren bygger hele tiden teksten opp til et klimaks, men når vi har nådd dette klimakset er boka slutt, og vi må lese neste bok for å få med oss det som skjer videre. Dette er et smart trekk av forfatteren, for når du først har lest ei bok, kommer du også til å lese de andre bøkene som kommer ut etter hvert.

 

Synsvinkel:

I denne boka er det en allvitende synsvinkel, der forfatteren beveger seg mellom personene, har kontroll med alt og er i stand til å se personene både innenfra og utenfra. Forfatteren slipper oss inn i personenes tanker og følelser, og vi møter deres til tider tøffe hverdag gjennom deres eget perspektiv. Denne synsvinkelen skaper nærhet til alle personene, og ikke bare til en hovedperson.

 

Setningsbruk:

Setningsbruken i boka er først og fremst enkel og lettlest. Forfatteren bygger opp setningene på en spennende og engasjerende måte. Jeg tror jeg ville sagt at setningene har emner som formidler visse sanseinntrykk eller en indre stemning, men det er litt vanskelig å si. Språket flyter godt, og forfatteren bruker få fremmedord, men har et godt varierende språk.

 

Ordvalg:

I denne boka kunne jeg ikke finne eksempler på litterære virkemidler som besjeling, metaforer, symboler og lignende. Det er først og fremst fordi forfatteren beskriver det som skjer på en enkel og lettlest måte. Hun skildrer situasjoner og konflikter som oppstår både levende og detaljrikt, men utelater disse virkemidlene. Det kan minne litt om måten Knut Hamsun skrev på, han brukte heller ikke virkemidler, men han hadde et mye vanskeligere språk og brukte en del bibelallusjoner, noe som jeg ikke kan finne i denne boka.

 

Avslutning:

”Første Møte” er ei bok skrevet om dagens samfunn, og de konfliktene som dukker opp rundt hverdagslige temaer som utroskap, svik, kjærlighet og vennskap. Boka handler om det første møte mellom mange ulike personligheter, og hvilke situasjoner som oppstår i møtet mellom disse personene. Jeg syns dette er ei glimrende bok som kan gi barn og unge leselyst, siden forfatteren tar opp temaer de fleste folk kan kjenne seg igjen i. Forfatteren bygger hele tiden teksten opp mot et klimaks, som gjør at det er umulig å legge fra seg boka før den er ferdig lest. Jeg leste ut denne boka, og de andre bergfossbøkene som hor kommet ut senere, på et par timer.

 

 

Svar på problemstillingen:

Hvordan utvikler Vilde Borges liv seg fra å være en usikker jente i begynnelsen av tenårene, som ikke har noen kontakt med farens familie, til å bli en selvsikker og rik dame som akkurat har arvet en mektig og stor hotellkjede i Østerrike etter farfaren, som hun styrer med glans på en radikal og nytenkende måte?

 

Vi møter Vilde Borge for første gang som femtenåring, i den første boka i Bergfoss-serien, Første Møte. Hun og moren har akkurat flyttet til fjellbygda fra det livlige Oslo. Dette er ikke Vilde spesielt glad for, hun har ingen interesse av å bo midt i ødemarken. Anette Borge, Vildes mor, fødte jenta som attenåring, etter et forhold med den Østerrikske alpinstjernen Andreas Lanner. Forholdet tok brått slutt da Andreas mistet livet i en tragisk slalåmulykke. Andreas’ familie ville ikke vite av det nyfødte barnebarnet, og siden har Vilde og Anette bodd alene i en liten leilighet midt i Oslo, hvor Anette, som er prest, jobbet for Bymisjonen. Anette har alltid fortalt at hun mistet kontakten med Andreas’ familie etter hans død, Vilde slår seg til ro med dette, men hun lever med en lengsel etter å få vite mer om sine røtter. Mor og datter har alltid hatt et nært og godt forhold, men nå som Vilde har blitt tenåring har Anette ofte vanskeligheter med å forstå seg på datteren. Motvillig har Vilde godtatt å bli med på flyttelasset til Bergfoss, hvor moren har fått en ny prestestilling, men med en tverr og sur holdning.

 

Det tar ikke lang tid før Vilde begynner å føle seg hjemme mellom alle fjellene i Bergfoss. Selv om hun savner vennene i Oslo, har hun nå funnet tonen med de jevngamle jentene Sara Jacobsen og Kristina Sørli. Sara og Kristina har alltid vært bestevenninner, og de tok gledelig imot Vilde da hun kom flyttende fra storbyen. De tre jentene henger sammen som erteris og deler interessen for gutter. De har alle sammen et godt øye til hver sin gutt. Sara har lenge vært forelsket i storsjarmøren og alle jentenes drøm, Peter Veide. Kristina har akkurat funnet tonen med Peters bestekamerat, den litt usikre og sjenerte Jo Strand. Vilde har funnet en gutt som ikke akkurat er alle foreldres drøm, den brautende og rebellende uroskråka Roar Salstad. Roar var lenge frekk og uhøflig mot den nye klassevenninnen, men har i det siste innsett at hun faktisk er ganske søt. Vilde og Roar går på dans sammen, som ender i Vildes første ordentlige kyss. Etter dette er det nyforelskede paret uatskillige. Sammen deler de lidenskapen for å stå på snowboard, og de er begge lovende talenter, spesielt Roar som drømmer om å flytte til USA for å leve av sporten en dag.

 

Selv om Roar har roet seg betraktelig etter at han ble sammen med Vilde, har han ofte rotet jenta opp i trøbbel. De ble begge fulle etter en fest i nabokommunen Fjelldal, og Vilde har dessuten begynt å røyke etter påvirking fra Roar. Både Sara og Kristina har også blitt sammen med sine utkårede, Peter og Jo, og de har nå blitt en vennegjeng på seks som ofte henger sammen i helgene. De har alle, unntatt Jo, som har en far som er alkoholiker, begynt å nyte alkohol. De små uskyldige festene de gikk på for noen måneder siden har forsvunnet, og har blitt til bråkete ungdomsfester med fulle ungdommer som finner på masse tull, og roter seg opp i store problemer.

 

Vilde har nå begynt på den videregående skolen og studerer for å bli kokk, noe hun alltid har drømt om. Når hun har litt fritid fra studiene og kjæresten jobber hun, Sara og Kristina som stuepiker på det store feriesenteret som Jos foreldre driver. Livet hennes har forandret seg totalt siden hun kom til Bergfoss som femtenåring. Moren har funnet kjærligheten sammen med Peters far Ulf Veide, og de har nettopp tatt steget inn i ekteskapet. På kjøpet har hun fått to stesøsken, som også er en del av vennegjengen. Ulf var i mange år uvitende om at han hadde et barn til, men har nå fått vite at han er faren til Kristina. Så nå lever de sammen som en stor og lykkelig familie i den store prestegården. Detter er en stor forandring for Vilde som har bodd alene med moren i alle år, men hun trives med å ha masse folk rundt seg.

 

Etter noen måneder som storfamilie i prestegården, blir familien nødt til å flytte til Ulfs gamle hus bak bilverkstedet han driver. Prestegården brant ned etter tragiske hendelser, og selv om alle savner det vakre, gamle huset finner de seg fort til rette i det nye hjemmet. Vilde, Peter og Kristina har også fått en liten lillebror, David. Vilde, som alltid har vært enebarn, nyter tiden sammen med den nye broren, og det er aldri et nei fra hennes munn når hun blir spurt om å være barnevakt.

 

Vildes forhold til Roar hadde mange opp- og nedturer før de endelig fant ut at det var best de var ifra hverandre, siden Roar flyttet til USA for å leve som snowboard proff. Selv om Vilde syns det var riktig avgjørelse, savner hun Roar. Hun føler seg knyttet til han på en måte, men påstår standhaftig at det er på grunn av at han var hennes første kjærlighet Vennene er ikke overbevist om at hun snakker sant, men slår seg mer til ro når Vilde begynner å gå ut med andre gutter. Allikevel er det noe som mangler i disse flyktige forholdene, og de varer aldri lenge. Midt oppi dette mottar Vilde en dag et gledelig brev.

 

Maria Lanner, Vildes farmor, har lenge levd med en visshet om at hun hadde et lite barnebarn i Norge. Det hun ikke har visst, er at den voldelige og brutale ektemannen Rudolf, har gitt klar beskjed til Vildes mor om at hun og barnet ikke er velkomne i familien. Maria har alltid hatt en lengsel etter å treffe barnebarnet, og da ektemannen brått faller bort finner hun et brev Anette sendte til Lanner familien etter Vildes Fødsel. Her skriver Anette at hun håper de vil ha kontakt med det lille barnebarnet selv om Andreas så brått har forlatt de. Sammen med brevet ligger et bilde av ei lita smilende jenta på noen få måneder. Marias øyne fylles med tårer og hun bestemmer seg for å finne barnebarnet, som nå har blitt en voksen jente på nitten år.

 

Den dagen Vilde mottar et brev fra farmoren i Østerrike blir livet hennes brått snudd på hodet. Dette har hun lengtet etter i hele sitt liv, men nå når det først skjer er det også veldig skummelt. Hun forteller Anette med gledestårer i øynene den gode nyheten, som er fortryllende glad på datterens vegne. Et par dager senere mottar Vilde en telefon fra en gråtkvalt gammel dame som vil gjøre alt som står i hennes makt for at hun endelig skal få møte barnebarnet. De bestemmer at Vilde skal komme til Østerrike i sommerferien for å bo sammen med henne.

 

Når sommeren kommer sitter Vilde spent på flyturen ned til Østerrike. Hun skal endelig få møte familien hun har lengtet etter å bli kjent med i alle år. Hun er nervøs foran møtet, men alt løsner opp i det hun ser farmoren komme mot henne, de faller mot hverandre i en omfavnelse full av gledestårer og smil. Vilde og Maria har en fantastisk sommer sammen, det er ikke mulig å ta igjen alt det fortapte etter alle disse årene, men de bestemmer seg for å begynne på en helt frisk ny start for dem begge. Maria, som har arvet en stor og vellykket hotellkjede etter ektemannen, som hun egentlig hadde tenkt å selge, bestemmer nå at alt dette skal tilhøre Vilde. Vilde har i løpet av et par måneder gått fra å være en fattig blivende kokk, som akkurat skulle ha tatt fatt på lærlingstiden sin, til å bli en rik eier av Østerrikes største hotellkjede, og dette allerede som nittenåring.

 

Vilde bestemmer seg for å fullføre lærlingstiden i Østerrike i farmorens restaurant, mens hun setter seg inn i konsernet. Hun finner fort ut at hun blir nødt til å legge fra seg drømmen om å bli kokk, for å begynne å jobbe for hotellkjeden hun nå er eier av på fulltid. Etter en tid merker hun at hun liker dette arbeidet, og hun stortrives i det nye landet. Det eneste som nå mangler, er en hun kan dele livet med.

 

Roar har alltid vært en del av Vildes tanker og drømmer, men hun er fast bestemt på at det aldri kan bli de to igjen. Derfor går hun inn i et forhold med en annen rik og jevngammel hotelleier fra nabolandet Lichenstein. Hun er lenge overbevist om at hun nå har funnet den rette, men etter et år i forholdet merker hun at noe er galt. Hun kan ikke få tankene bort fra Roar, som fortsatt bor i USA. Han er i drømmene hennes hver natt, og hun lengter ofte etter han. Dette vil hun ikke innrømme ovenfor vennenesine, men de merker fort at det er noe galt, og en sommer Vilde kommer til Norge møter hun Roar for første gang på to år.

 

De ser på hverandre med intense blikk, og det føles akkurat som om alle puslespillbrikkene faller på plass for dem begge. Den sommeren tilbringer de masse tid sammen, og finner ut at de ikke kan leve uten hverandre. Roar bestemmer seg for å ta med seg snowboardet sitt til Østerrike, sånn at de kan prøve ut hverdagen sammen.

 

Vi forlater Vilde i Østerrike som tjueåring. Hun lever et liv i luksus som eier av Østerrikes største hotellkjede. Hun ble fort kastet ut i voksenlivet, og har forandret seg fra å være en usikker og tverr femtenåring til å bli en ansvarsbevist og moden tjueåring. Selv om hverdagen ikke alltid er like enkel, har hun mye å glede seg over. Både hun og Roar er travle på hver sin kant, men så lenge kjærligheten består, vil alltid alt ordne seg til deres beste. De ser lyst på livet og framtiden sammen i det vakre landet omringet av de høye og utfordrende alpene som en gang drepte Vildes far.

 

 

Mitt utbytte av å arbeide med særemnet:

Det er litt vanskelig å referere over hvilket utbytte jeg har hatt av å jobbe med særemnet. Det første som slår meg er stress og fortvilelse, fortvilelse av å ikke nå tidsfristen, og av mangel på stoff. Jeg har stresset utrolig mye med å bli ferdig med særemnet, og det har alltid vært i tankene mine i de siste månedene. Jeg var også veldig usikker på hvordan det skulle bygges opp. Skulle jeg bruke underoverskrifter, eller skulle jeg la være. Selv om læreren har misliker underoverskrifter i andre tekster, følte jeg det var nyttig å ha dette med i særemnet, det gjør det mye mer oversiktlig å lese. Det er jo ikke enkelt å sette seg ned å lese mer enn ti sider om det samme, det kan derfor virke uleselig å få en tykk bunke med bare skrift, uten overskrifter om hva som kan vente deg nedover i teksten.

 

Allikevel har særemnet også gitt meg positive erfaringer. Selv om det akkurat nå virker unyttig, er jeg sikker på at jeg kommer til å få nytte av det senere, for eksempel til eksamen, eller hvis eg får lignende oppgaver senere i livet. Jeg har også fått god skriveerfaring, og har erfart at jeg må beregne tiden min bedre.

 

 

Kilder:

På grunn av mangel på informasjon på internett, har jeg ikke brukt så mange kilder i arbeidet med særemnet. Jeg har brukt mine egne tanker og ideer, og den eneste nyttige informasjonen jeg fikk utenfra var mailen fra forfatteren Synnøve Eriksen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil