Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Adolf Hitler

Adolf Hitler

Om Hitlers liv og hvordan han kom til makten.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.04.2005

Hitler ble født 1989 i byen Braunau som ligger i Østerrike. Faren (Alois) var funksjonær i tollvesenet, og Hitler fikk en temmelig streng oppvekst!

 

Da han var ung drømte han om å bli kunstner, men var dessverre ikke veldig begavet. Dette var noe faren ikke ville høre NOE snakk om, og derfor følte Hitler seg lettet over hans død i 1903. Adolf Hitler forsøkte flere ganger å komme inn på forskjellige kunst skoler, men fikk ofte avslag. Bare fire år etter farens død, døde også moren. Det eneste Hitler hadde igjen etter henne var en liten pensjon som knapt holdt til mat.

 

Østerrike - Ungarn bestod av mange folkeslag, og under sitt opphold i Wien lærte Hitler seg å hate jødene. Han mente de hadde skylda for all elendighet. Da 1. verdenskrig brøt ut i 1914 meldte han seg frivillig inn i den tyske hæren. Tysklands nederlag kom som et stort sjokk på ham, og han følte seg lurt og forrådet. I han sine øyne var synderne, jødene og kommunistene.

 

Etter krigen fikk Tyskland en demokratisk grunnlov, og den nye republikken het Weinmarr republikken. Det var ikke mange som likte dette. Det fleste ønsket en ny regjering hvor Tyskland kunne bli mektige igjen, og bedre ble det ikke etter Versailles traktaten. Hvorfor skulle Tyskland få svi?

 

I 1919 ble Adolf med i det nasjonale - arbeiderparti, som senere ble kalt Nazi - partiet. Partiet hadde få medlemmer. Men da folket hørte Adolf Hitler tale om at han skulle heise dem opp igjen, meldte flere og flere seg inn. Han hadde den utrolige evnen til å fange folk under talene sine, nesten som om de var blitt hypnotisert.

 

I 1923 prøvde Hitler å ta makten med et kuppforsøk, men det ble en stor fiasko. Årene etter ble heller ikke så gode for Hitler og Nazi- partiet. Økonomien hadde bedret seg og folket behøvde ingen ny regjering. Men da verdensøkonomien kollapset rundt 1930 slo Hitler og Co tilbake. Det som var tyskernes mareritt, viste seg å være Hitlers redning. Det var nå folket trengte noen å støtte seg. Ja, det var nå de trengte noen som kunne dra dem ut av denne dr----n. I 1930 ble Hitler utnevnt til statsminister, og bare en måned etter brant Riksdagsbygningen ned. Nazistene skyldte på kommunistene!

 

Jakten på de uskyldige hadde startet, og kaoset bygde seg opp i hele Tyskland. Hitler hadde bare på noen måneder klart å sette alle andre partier ut av spill ved å bruke skitne grep. Noen få måneder senere ble han landets diktator. Med det fulgte store endringer og tragedier. Alle andre partier ble forbudt, og talefrihet og pressefrihet var det ikke tale om! Folket mistet borgerettighetene sine, og elever ble lært opp på skolen til å tro på alt Hitler hadde å tilby. Hitler klarte rett og slett å nazifisere hele tyskland fra topp til tå.

 

Ikke alt Adolf gjorde var galt. Han satte tusenvis av folk i arbeid ved å sette i gang en militær opprustning, og i tillegg bygde ”han” ut veier. Dette gjorde at arbeidsløsheten sank, og folk fikk det bedre. Alt som står skrevet tidligere er ingenting i forhold til hvordan nazistene behandlet jøder. Nazistene boikottet jødiske forretninger, og jødene mistet retten til å være tyske statsborgere. De ble ofte sendt på konsentrasjonsleiere, og drept. Nazistene så på jødene som mindre verdt, og sist men ikke minst: de var forrædere!!!!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil