Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rovdyr og sinte bønder

Rovdyr og sinte bønder

Nasjonal prøve i norsk.

Skrevet i 1. klasse, vgs.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.04.2005
Tema
Rovdyr


Rovdyr er 4 stykker arter på Norge, ulven, jerven, bjørnen og gaupen. Rovdyr spiser andre dyr, de spiser sau og elg for eksempel. Rovdyr som er same i nord spiser reinsdyr. Bondefolk liker ikke at rovdyr kommer i nærheten av sau. Da blir sau borte og bonde blir sint på for eksempel ulv. Da går bonde til bygning med mange folk i midt i hovedstad og sier at vi vil ikke ha rovdyr i landet. Da blir det krangel på TV og mange kjente folk støtter ulv og noen støtter ikke ulv. Noen blir skikkelig sinte og tar våpen og jakte rovdyr til de detter. Dette er ikke lov. Politi begynner etterpå å jakte på mennesker som jakter på rovdyr som jakter på sau og elg og sånn.

 

Må bevare rovdyr fordi hvis ikke, så blir alle døde og ingen kan jakte på sau og elg og reinsdyr! Og hvis det skjer så blir det altfor mange og det blir at gresspisende dyr tar over landet. Dette heter økosystem, og hvis en del blir borte så blir alt ikke bra. Akkurat som hvis det blir for mange av rovdyr, så blir ikke det bra heller. Må kontrollere. Det er akkurat som med utlendinger i Norge, må kontrollere hvor mange det er, eller så blir de veldig mange og de kommer til å ta over landet. Det er ikke bra for nordmenn. Noen rovdyr er hos hus og hjem, katt og hund er egentlig rovdyr. Du ser det når for eksempel katt spiser fisk, det er naturlig at den syns den er god. Nå er ikke situasjonen fra for ulven. Det er bare 1 par igjen som kan lage barn i Norge, og den må lage barn før den blir skutt, ellers er det slutt på ulven i Norge og litt av økosystemet blir borte. Hvis de lager barn så blir det flere, og det er bra, bare det ikke blir for mange av dem.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil