Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jorden rundt på 80 dager.

Jorden rundt på 80 dager.

Av Jules Verne

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål


Hovedpersonen Fileas Fogg

 

Fileas Fogg er en riktig gentlemann som levde et rolig og stille liv i London. Han eide et hus og var medlem i en klubb. Det var det folk visste sikkert om han. Det vil si, han var svært hemmelighetsfull og ingen visste hvordan han hadde komt inn i klubben, som var en meget eksklusiv klubb, eller hvor han hadde fått alle pengene sine i fra. Uansett hva som skjedde var Fileas Fogg alltid rolig og forhastet seg aldri. Han hadde en tjener hjemme hos seg, og det var visst en meget lett jobb. Fileas Fogg var for det meste i klubben så tjeneren var alene mesteparten av tiden. Men når Fileas Fogg var til stede skulle alt skje med den størst nøyaktighet.

 

Tjener Jean Smart

 

Jean Smart kom til Fileas Fogg for å skaffe seg arbeid som tjener. Han hadde mange tidligere herrer, men mesteparten hadde alkohol- eller dameproblemer. Så han ønsket å arbeide for en stille og rolig herre, og han håpet at denne herren var Fileas Fogg. Jean Smart tredde inn i tjeneste da den tidligere tjeneren James Forster kom med barbervann som var 14 grader varmt i stedet for 16. Senere ville det også vise seg at han kunne gi både problemer og være hjelpsom på turen.

 

Oppdagelsesbetjent Fiks

 

Fiks er en inspektør som følger etter Fileas Fogg fordi mange tror at det er Fogg som har ranet en bank like før de reiste. Fiks blir med oss på hele reisen og benytter seg mange ganger av Jean Smart.

 

1.Kapittel

 

I dette kapittelet blir vi kjent med Fileas Fogg og hans vaner. Vi får også høre om hvorfor James Forster får sparken og hvordan han introduserer sin nye tjener, Jean Smart, inn i den nye jobben.

 

2.Kapittel

 

Jean Smart hadde fått strenge instrukser av Fileas Fogg, men det var slik han ville ha det også fant han ut. Han gledet seg til å starte i den nye jobben og pugget klestabellen.

 

3.Kapittel

 

Her møter vi Fileas Fogg i klubben sin og her påstår han at han kan reise jorda rundt på 80 dager. Ingen vil tro på han og de setter opp et veddemål der Fogg satser 20’000 pund mot 4’000 pund. Han vil reise allerede neste dag og veddemålet blir satt opp.

 

4.Kapittel

 

Fogg kommer hjem og forteller Smart om veddemålet. Jean som hadde ventet et stille og rolig liv nå ble forbauset, men allikevel gjorde han seg klar til å reise.

 

5.Kapittel

 

Folk begynner å snakke om at det kanskje er Fogg som har begått bankranet i London noen dager før og som nå vil stikke av. Fiks blir satt til å følge etter Fogg.

 

6.Kapittel

 

Fiks venter på Fogg i Suez for å få vite hvor han skal. Kanskje arrestordren kommer tidsnok til at han kan pågripe Fogg. Hvis ikke må han følge etter Fogg.

 

7.Kapittel

 

Fogg går i land for å få det offisielt at han har vert i Suez.

 

8.Kapittel

 

Smart kommer i snakk med Fiks og Fiks får vite at de reiste veldig raskt fra London uten å planlegge særlig mye. De reiser videre fra Suez.

 

9.Kapittel

 

Fogg reiste over det røde hav og det indiske hav uten problemer. Smart møter Fiks på båten igjen og de kommer i snakk igjen. Skipet ankommer Bombay 15 timer før den planlagte tiden.

 

10.Kapittel

 

Fiks snakker med konsulen i Bombay for å høre om han eller politimesteren kan utstede en arrestordre på Fogg. Slik kunne Fiks få oppholdt Fogg mens han ventet på arrestordren fra London. Konsulen gav beskjed om at dette var ikke lov og han kunne ikke hjelpe Fiks. Smart fikk gå fritt litt i byen og han fulgte etter et tog av folk. Dette toget førte inn i en pagode som var et helligt sted for inderene. Alle tok av seg på bena, men det glemte Smart. Han måtte springe vekk fra rasende prester og fikk så vidt kommet seg med toget til Calcutta.

 

11.Kapittel

 

Etter en stund på toget stoppet det og alle gikk ut. Jernbanen var ikke ferdig og de måtte finne en annen måte å komme seg helt fram på. Fogg kjøpte en elefant som de drog videre på.

 

12.Kapittel

 

Fogg og de andre møtte på et tog av folk som skulle henrette en kvinne. Hun var ikke innfødd slik som de andre, men europeisk. Fogg og de andre bestemerseg for å redde kvinnen.

 

13.Kapittel

 

De planlegger å redde kvinnen, men det går ikke helt som planlagt. Det blir til slutt Smart som klarer å få ut kvinnen.

 

14.Kapittel

 

Kvinnen heter Aonda. Smart fikk skrøyt av Fogg, og selv om det ikke var helt overbevisende var det ganske bra til Fogg å være. Tar toget videre til Benares. De bestemmer seg for å ta med Aonda. Kommer til slutt til Calcutta.

 

15.Kapittel

 

Fogg og de andre blir arrestert av en politimann uten å vite hvorfor. Saken kommer opp og Fogg får vite at det er på grunn av den lille feilen som Smart gjorde da han gikk inn i et helligt sted uten å ta av seg skoene. Alle blir løslatt mot kausjon. Fiks ble sint når de betalte kausjon fordi dersom Fogg måtte i fengsel ville nok arrestordren komme.

 

16.Kapittel

 

Fiks snakker med Smart igjen ombord på båten til Hongkong. Han forhører seg om Aonda og får vite at hun antagelig blir igjen hos slekt i Hongkong. Fiks håpet på at Fogg også ville bli igjen her.

 

17.Kapittel

 

Smart begynner å få mistanke til Fiks, men bare såpass at han tror det er klubben til Fogg som har sendt ut en spion og aner ingenting om bankranet. Han begynner å hinte til Fiks og Fiks blir redd for at han virkelig vet noe. Han vurderte om han skulle fortelle Smart om at herren hans var en tyv.

 

18.Kapittel

 

De kommer til Hongkong, men båten som de skulle fulgt videre skulle egentlig ha gått. Men den er forsinket til neste dag. De prøver å ordne hjem til Aonda, men slekten hennes har flyttet til Holland. Fogg tar henne med seg og ber Smart om å bestille en billett til henne også.

 

19.Kapittel

 

Smart finner ut at båten går alt samme kveld. Fiks møter Smart og han tar han med inn i en restaurant. Han spanderer drikke på Smart og til slutt får han lurt Smart til å prøve en opiumspipe og Smart slukner helt. Fiks gleder seg over at Fogg aldri får vite at båten går før tiden.

 

20.Kapittel

 

Fiks møter Fogg og kommer i prat med han. Fogg finner en annen utvei på problemet og leier en seiler til å seile han over til Yokohama. Fiks får være med siden han "liksom" har mistet samme båt som Fogg.

 

21.Kapittel

 

Fogg, Fiks og Aonda møtte på en storm under reisen med denne forholdsvis lille båten og de mistet tid. Fogg som alltid var rolig var ikke det minste urolig. Hvertfall ikke så det kunne vise. Når de var på vei inn til Shanghai kunne de se at dampbåten som skulle til Amerika var på vei ut. De skjøt opp nødraketter og heiste opp nødflagg.

 

22.Kapittel

 

Smart hadde klart å komme seg ombord på båten fra Hongkong, men hadde glemt at hans herre ikke visst at båten gikk så tidlig. Han hadde ingen penger og han spiste godt på båten mens han enda kunne. Da han kom til Yokohama måtte han skaffe seg mat selv. Han overnattet nede ved kaien i et gammelt skur.

 

23.Kapittel

 

Smart finner et sirkus som skal til Amerika. Her får han jobb som akrobat. Eller det vil si at han skulle være nederst i en menneskepyramide. Han skal være med på den sist forestillingen og her møter han tilfeldig vis Fogg og Aonda. Fogg kjøper Smart fri fra kontrakten.

 

24.Kapittel

 

Smart fikk høre om Fiks og han fikk lyst til å gi han juling. Når han møtte Fiks på båten til Amerika senere blei det og juling på Fiks. Etter det bad Fiks om å få snakke med han. Han gikk nå med på det. Fiks hadde innsett at han ikke klarte å holde Fogg igjen så nå ville han hjelpe Fogg med å komme seg til London igjen. Fiks blei enig med Smart i å hjelpe Fogg tilbake til London, men når de var kommet tilbake der ville Fiks ha tak i Fogg.

 

25.Kapittel

 

De kom til San Francisco møtte Fogg "tilfeldigvis" Fiks igjen. Heretter slo de følge. De fant ut at det måtte være valg for det var masse leven i gatene. Det varte ikke lenge før det brøt ut i en slosskamp og Fogg ble her uvenner med en oberst Stamp W. Proctor. De fant senere ut at det bare var valg på en hjelpeprest.

 

26.Kapittel

 

Fogg og de andre reiser videre med Pacific-banen til dn andre kysten av Amerika. Toget stopper i 3 timer på grunn av at en bøffel-flokk krysser jernbanen.

 

27.Kapittel

 

Toget kom seg videre og de hadde god fart. Men lenger fremme ventet det et nytt problem. Ei bro var så ødelagt av frost at det var utrygt å kjøre over. Men konduktøren mente at det ville la seg gjøre å sette farten opp og dermed nesten "hoppe" over fra den ene siden til den andre. Og det gikk bra også. Bruen raste sammen rett etter at toget hadde kjørt over. Litt senere møtte Fogg igjen oberst Proctor. De avtalte å duellere i ei vogn lengre bak i toget. De stilte seg opp og dørene ble lukket. Men de fikk aldri klarsignal fordi toget ble angrepet at indianere. Smart fikk koblet av lokomotivet slik at toget stanset og et fort i nærheten ble klar over hva som hendte. De fikk hjulpet toget. Men Fogg kom for sent til New York for i det same de km kunne de se at skipet til Liverpool var på vei ut fra havnen.

 

28.Kapittel

 

Nest båt gikk ikke før om to dager, men Fogg var rolig som alltid og han hadde en utvei. Han fikk overtalt en skipper til å seile de til Liverpool. Men underveis så oppdaget de at det ikke var nok kull til å kmme frem. Da stengte Fogg kapteinen inne og kjøpte skipet av han. Deretter begynte de å skru fra hverandre båten og fyre med treverket ombord. De klarte og komme seg til Liverpool og skulle ta jernbanen derfra. Men Fiks la hånden på Fogg og arresterte han.

 

29.Kapittel

 

Fogg ble løslatt igjen fordi de hadde funnet og arrestert tyven som hadde ranet banken i London for noen dager siden. De bestillte ekstratog til London, men de kom til London 15 minutter for sent. Fogg gikk hjem og Aonda ble me ham. Han hadde en samtale med Aonda der han spurte om hun ville gifte seg med han. Og hu ville det til tross for at Fogg hadde tapt og nå var en fattig mann. Men så kom Smart på at de hadde reist mot tiden og derfor var det et døgn ekstra. Så Fogg løp ned til klubben og der satt medlemmene å ventet på han. Fogg var igjen blitt en riktig gentlemann og giftet seg med Aonda.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil