Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > En forbannelse uten slutt

En forbannelse uten slutt

En stil om doping innen idretten.

Karakter: 5

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.04.2005
Tema
Doping


Stadig flere blir tatt for brudd på dopingbestemmelsene. Utallige idretter blir ruinert av doping. I disse idrettene har dopingens herjinger lagt kraftige merker etter seg. Kulestøt og vektløfting er gode eksempler. Sistnevnte risikerer også å bli strøket fra listen over og OL-øvelser. Hvordan kan det ha kommet så langt?

 

For å svare på det spørsmålet må vi ta en titt i historiebøkene. De fleste i dag tror at doping er noe som har oppstått i de siste årene. ”Et resultat av det 21-århundre”, blir det ofte betegnet som. Men faktum er at doping har vært tilstede hele tiden. Ingen klarer å forestille seg at dopingen har forekommet helt tilbake på 1800-tallet. Alle reagerte med sjokk og vanntro da Carl Louis – sannsynligvis verdens beste sprinter gjennom tidene – innrømmet at han stort sett var dopet i sine glansår.

 

Folk har rett og slett vært naive når det kommer til doping. Ingen nordmann på denne planeten kan forestille seg at noen av de norske idrettsutøverne er dopet. Men så ble Stian Grimseth avslørt, (og selv om han påsto at han ikke var klar over at han dopet seg, så venter fortsatt verden på en dopingdømt idrettsutøver som tilstår). ” Det kan ikke være sant!” tenkte vi. Men det var det. Og det er ikke Bre i Norge at det er sånn. Ingen spanjol hadde formodning om at Johann Muhlegg var en juksemakker, ingen i Storbritannia hadde anelse om at Rio Ferdinand var et ”dopvræk”, og ikke en eneste amerikaner hadde mistanke om at Kelly White dopet seg. Her kan vi nevne utallige eksempler, men jeg lar være. Poenget mitt er at vi er altfor godtroende når det kommer til våre egne. Kanskje er det på tide å åpne opp øya?


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil