Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vakre ting, en gåte

Vakre ting, en gåte

Fikk en oppgave: "Skriv en tekst om et av de store spørsmålene, hvorfor er vi her, hvem er jeg, hva er vakkert og hva er stygt?". Jeg skrev om hva som er vakkert, og hva som er stygt.

Karakter: 6

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.04.2005
Tema
Mote

”Hva er vakkert, og hva er stygt?”. Slik lyder et av ”de store spørsmålene” vi mennesker stiller oss selv. Dette er filosofiske spørsmål, spørsmål tenkere i alle tider har grublet over. Hva som er vakkert, og hva som er stygt forandrer seg med tiden. Dette er et av de store spørsmålene som faktisk kan besvares, til en viss grad.

 

Hva som er vakkert og hva som er stygt forandrer seg i takt med samfunnet. Vi forandrer smak både når det gjelder utseende på ting og andre mennesker. Dette er det fenomenet vi kaller mote. Moten forandrer seg utrolig fort. Både i store og små ting. Det som var nyeste buksen for en måned siden kan være helt ”ut” nå, og det som for tretti år siden var et kjempeflott hus i helt rett stil, er virkelig et gammeldags hus nå. Alt forandrer seg, hele tiden.

 

For noen århundrer var det meningen at damene skulle ha kjoler så store at de ikke kom ut dørene, mens herrene skulle ha flotte hatter med fjær. Dette var sett på som vakkert. I dag er det utslitte bukser med hull og miniskjørt som rekker halvveis over rumpen som gjelder. Også kroppsidealene skifter med tiden. Hva som er ”idealkvinnen” og ”idealmannen” kommer an på veldig mye. I dag er idealkvinnen ifølge samfunnet en kvinne som ser ut som hun har anoreksi, som har en mann til å ta seg av barna og med en blomstrende karriere. Idealmannen i dag er en mann med en garderobe som er dyrere enn huset, han er millionær så han slipper å jobbe, og han tilbringer halve dagen på treningsstudio. I krl-boka vår “midt i vår verden” står det om et interresant arkeologisk funn i Afrika. Det er en leirefigur som man mener skal forestille kjærlighetsgudinnen, som sannsynligvis var idealkvinnen. Hun er stikk motsatt av hvordan dagens idealkvinne skal se ut. Den viktigste forskjellen er at hun er veldig stor, hun ser rett og slett overvektig ut. Dette er kanskje fordi det var vanskelig å finne mat, så det var viktig med en sunn og god hustru. Som en regel kan man i alle fall ha at det ideelle er stikk motsatt av hvordan gjennomsnittsmenneskene ser ut. Hvis ”alle” mennene er tykke og sitter i sofaen og ser på verden uten å jobbe, mens ”alle” kvinnene er radmagre uten kjøtt på kroppen mens de sliter med både jobb og barnepass, så kan du banne på at idealkvinnen bruker størrelse xxl i klærne og skal sitte hjemme og gjøre husarbeid mens idealmannen skal ha vaskebrettmage og være i full jobb samtidig som han passer barna. Men hvis da tidene forandrer seg og folk ligner mer og mer på idealene sine, så forandrer idealene seg og blir igjen motsatt av hva folk flest er. Dette kommer blant annet av at mennesker vil ha noe å strebe etter.

 

Også bygninger har forandret seg. Vakre bygninger før i tiden var store bygninger i sten med flotte utsmykninger med store rom med statuer og veggmaleri, og store tårn med gargoyler rundt. I dag er en vakker bygning noe stilrent. Bygninger som bygges i dag er gjerne uten farge, med mest mulig polert stål på utsiden og store enveis-vinduer. Men i motsetning til med annen mote synes man gjerne at gamle bygninger er vakre de også. For eksempel vil de fleste si at steinkatedralen Notre Dame er en meget vakker bygning. Faktisk er slike bygninger ofte ansett som mye vakrere enn nymotens bygninger. Men da må de være riktig storslåtte.

 

Når det gjelder hva som er vakkert og hva som er stygt, så er det så mye mer enn hvordan klærne og husene våre ser ut. Vakre ting kan være noe åndelig. Og det er denne delen av det spørsmålet som er så vanskelig å svare på. Også dette forandrer seg. Hva som er åndelig vakkert forandrer seg, og varierer fra kultur til kultur, og fra religion til religion. Og ikke minst varierer det fra individ til individ. Jeg kan mene at en ting er vakkert for sjelen, mens du som leser kan mene det er avskyelig.

 

For eksempel kan handlinger være vakre. Men hva vil det si å gjøre noe vakkert? Hva er en vakker handling? Det er ofte religiøse ledere som bestemmer dette. For religion er gjerne det mest sentrale i menneskers sjel, det som har mest med sjelen å gjøre. For det var tross alt religionen som oppfant sjelen. En vakker handling kan være alt fra å ofre mat til guder til å drepe mennesker med en annen religion. For eksempel ble det rundt 1100-tallet regnet som en meget vakker handling å drepe en sarasener (muslimske mennesker i det hellige land på korstogenes tid), det var en gudsederkvegende handling. Og i Asia for enda lengre tid siden var den mest ærefulle døden å begå selvmord, eller harakiri. Dette gjorde man på en spesiell måte ved å stikke sverdet gjennom magen ut ryggen og dra det oppover mot lungene. Mens i dag så vil jeg si at ikke særlig mange mener det er så vakkert å drepe en araber, uansett grunn, og det å ta selvmord er langt fra den beste måten å dø på. I alle fall ikke i vårt samfunn, i den vestlige verden. Men det finnes andre samfunn enn vårt. En stamme i Afrika regner det som det vakreste i verden å bade i blod, men bare hvis man har spist et spesielt måltid først.

 

Kjærlighet har også vært et omdiskutert tema når det gjelder vakre eller stygge ting. I dag kan ingen tenke på kjærlighet som noe stygt, kjærligheten er det vakreste som fins. Men bare hvis det er normal kjærlighet. Og hva er så normal kjærlighet? I dag er normal kjærlighet kjærlighet mellom to ca. like gamle mennesker av forskjellig kjønn. Det er vakkert. Normal kjærlighet er vakker. Det er også “godkjent” med homofili, altså mellom to mennesker av samme kjønn. Men hvis en 80 år gammel mann gifter seg med en 20 år gammel kvinne, da vil de fleste tenke seg om. For dette er ikke normalt. Enda verre er det om en 20 år gammel kvinne og en 10 år gammel gutt har et forhold. For det er ikke bare unormalt og avskyelig, det er også ulovlig.

 

Det er mange typer kjærlighet, og mange av dem er tabu i dag. Men tidligere i tiden? Hvordan var det da? Kjærlighet og hva som er akseptert har forandret seg mye. I middelalderen så var det ikke noe som het kjærlighet. Det var noe ungdommen fant på. Man giftet seg for å få avkom som kunne føre slekten videre og av politiske grunner. For eksempel kunne en konge gifte bort sin søster til en annen konge for å sørge for fred. Eller en kjøpmann kunne gifte bort datteren sin til en annen kjøpmann eller kjøpmannsønn, for å få større innflytelse og rikdom. Da var ikke kjærlighet noe vakkert, men noe stygt. Hvis vi går enda lengre tilbake i tid, tilbake til tiden før kristus, så finner vi ut mye rart. For eksempel så var homofili vakkert. Det var vanlig for unge så vel som gamle menn å ha sex med hverandre, men også da giftet man seg med kvinner for å føre slekten videre. Den vakreste formen for kjærlighet var kjærlighet mellom en gammel mann og en ung gutt. Se for dere noe slikt i dag! Gamle menn som liker unge gutter blir satt i fengsel i dag.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil