Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Til dere alle sammen

Til dere alle sammen

Om OL som helhet.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Tema
OL


Vel, vel… Nå er OL ferdig og jeg prøver å gjøre meg opp en mening her jeg sitter altfor sent på en mandagskveld. OL er altså ferdig, vi har fått våre 25 medaljer (10 gull, 10 sølv og 5 bronse), våre kjære utøvere har kommet vel tilbake og kommentator boksen i Shigo Kogen (slalåm arenaen) vaiet i jordskjelvet. Hva kan man vel si om dette? Som god nordmann kan jeg jo ikke si at det var bedre enn Lillehammer-lekene i ’94, det var det ikke heller. Det var veldig under Lillehammer-lekene. Samaranch var diplomatisk i sin avslutningstale og sa at det var de best arrangerte lekene i dette århundret. Og dere må være alle enige i at det ikke kommer opp mot hans uttalelse i avslutningstalen i Lillehammer at det var de beste lekene i vår tid. Nå kan jo i vår tid være så mangt, men jeg tror han mente lenger enn til årtusenskiftet.

 

Lillehammer-lekene vant en plass i alles hjerter. Enten det var Espen Bredesen som hoppet og strakk seg så lang var i Lysgårdsbakkene eller om det var Thomas Alsgaards 3-mils seier. Lillehammer var på en måte perfekt og det var ingenting som kunne ødelegge det.

 

Det var masse som skulle stemme før Nagano OL. Mer enn det skulle før Lillehammer. Vi måtte forberede oss på at vi ikke skulle få så mange medaljer som i Lillehammer. Vi måtte venne oss til mange nye, teite, japanske stedsnavn (nevner i fleng: Shigo Kogen, M-Wave og Hakuba.). Og de stakkars Tv-reporterne måtte lære seg å uttale Nagano. Skulle det være Na-a-a-a-a-gano, Na-g-g-a-a-a-a-n-o-o eller Nag-a-n-o-o. Spørsmålene sto i kø og de få svarene falt ikke lett igjennom på den andre siden av Tv-skjermen. Men vi ventet alle tålmodig. Så startet da dette som ikke skulle være som Lillehammer, men ikke fullt så dårlig at det blir skandale. Og sent på natt til søndag den 15. februar tente den tynne, litt spinkle kombinertløperen Kenjii Ogiwara den Olympiske Ild. Endelig var Lekene i gang.

 

Det hele startet forferdelig. Ille forhold og alt var mildt sagt ufyselig. Medaljer tok vi ikke heller. Bjørn Dæhlie havnet langt ned på resultat listene og det samme gjorde det norske folk. For det var Bjørn Dæhlie alle stolte på. Og plutselig trodde vi alle at OL skulle bli en skandale der ingen tok medaljer og Norge ville havne sist i alle sportsgrener. Det var visst ikke plutselig typisk norsk å være god som sportsviteren Gro Harlem Brundtland sa det så godt under OL på Lillehammer.

 

Så kom det plutselig da. Bjørn Dæhlie gikk endelig fort på ski og Thomas Alsgaard fulgte etter, nesten like fort. I den nye sporten snøbrett hoppet Stine Bruun Kjeldsås og Daniel Franck seg til medaljer, mens Oppsal-gutten Espen Bredesen igjen havnet midt på kulen og langt nede på resultatlistene. Etter min mening har dette OL vært et godt OL, rent bortsett fra sendetidene selvfølgelig. Sendetidene var forferdelige. VELDIG forferdelige. Hvordan kunne den Norske Olympiske Komite godta noe slikt? Ikke vet jeg, men noe galt har foregått.

 

Men uansett hvor godt vi gjorde det nå ligger OL på Lillehammer trygt i minnet. Der vi var veldig gode på alt. Der vi vant i alt unntatt bob og lignende der fete pølsetyskere dominerer, bokstavelig talt. Lillehammer ja. Utrolig hvor deilig navnet Lillehammer faller på tungen. Og tar jeg ikke feil vil vi nok igjen høre en viss Samaranch tråkke ut på snøen utenfor IOK (Internasjonale Olympiske Komite) hovedkvarteret i Genève og si de fine, akk litt gebrokne engelske ordene: "Dø dezischån iz LILLY-HAMMAH." Så vil alle de Lillehammerske urinnvånere hoppe opp og ned av glede og tjene enda flere penger på de turistene som kommer og ser på dem.

 

Det er mange av dem som kritiserer sport generelt. Det er de som ikke kan fordra sport. De mener at OL er en sykdom, en djevel, som burde utryddes fra jordens overflate. En av dem er Per Inge Torkildsen. Han er lur. Sier mange. Jeg påstår det motsatte. Han er dum. Sier jeg. Nå er jeg av den oppfatningen at sport faktisk er bra. Han sier det motsatte. Han er dum. Men det er ikke Per Inge Torkildsens syn på sport jeg skal proklamere her, nei det er faktisk mitt. Men grunnen til at jeg trekker fram Per Inge Torkildsen er at han faktisk er lur på ett punkt. Nemlig at IOC-pampene er noen helt normale gamle menn som bare har litt for mye penger og makt mellom hendene. Har det noen gang slått dere at det ikke finns en eneste kvinne i hovedstyret? Det er heller ikke noen under alderen 50 der. Tviler på at det finns noen under 60! Hvorfor er det slik? Og har det noe med OL å gjøre? Til det første spørsmålet må jeg si at slik er det bare, men til det andre så sier jeg at: Ja, det har noe med OL å gjøre. Det har alt med OL å gjøre faktisk. Det er ikke bare de gamle mennene som sitter å styrer selve OL greia, økonomisk og slikt, men det er også de som sitter å bestemmer hvilke nye idrettsgrener som skal være med og hvor OL skal holdes hen neste gang. Skremmende er det. Jeg sier det gjerne igjen og igjen. Skremmende skremmende. Et slikt ord kan ikke sies for ofte! Det er skremmende. Ja. Hvorfor skal de gamle menn med pondus og sigarettånde velge ut hvilke grener som skal være med og hvilke som ikke skal være med!? Skremmende. Men hva kan vi små Tv-tittere gjøre med det? Ingenting… Som vanlig. Vi har ingen makt, unntatt når vi går og stemmer da. Men maktbalanse og demokrati er ikke noe vi interesserer oss for. Her er det OL som rår. Og uansett hva de gretne, gamle gubber i Genève sier så skal vi nok få vilja vår ja.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil