Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > LAN - Local Area Network

LAN - Local Area Network

Dataoppgave om nettverk.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Tema
Data


Vi bruker forkortelsen "LAN" om et lokalt nettverk. LAN står for "local area network" Vi definerer LAN som en sammenkobling av datamaskiner, skrivere, og annet utstyr. Sammenkoblingen er som regel koblet i et mindre område som i et bygg eller hus. Det kan også forklares ved at LAN er et datakommunikasjonssystem som knytter flere arbeidsstasjoner (pc’er) sammen, slik at alle arbeidsstasjonene kan kommunisere med hverandre, og lar brukerne av arbeidsstasjonene dele lagringsenheter, utskriftsenheter, programvare og data. Et enkelt LAN består blant annet av en viktig komponent som heter server. Server’n har som oppgave å styre hele nettverket, og gir tilgang til brukerne. Arbeidsstasjonene kan brukes til å utveksle informasjon med hverandre. Skriveren har også en utmerket jobb som felles skriver. Det kan være meget hensiktsmessig å dele en skriver på flere arbeidsstasjoner, slik at man ikke trenger en skriver til hver eneste arbeidsstasjon, og fordi det kan skape økonomiske problemer. I de siste årene har installasjoner av LAN økt betydelig. Grunnen til dette ligger i at arbeidet med informasjon på datamaskiner har økt eksplosivt. LAN har derfor en viktig rolle for å hjelpe til med bedre kommunikasjon. Med det menes det at LAN gir en mer effektiv utnyttelse av datautstyret, og et bedre informasjonssystem.


 

KABLINGER

 

Som sagt består LAN av arbeidsstasjoner, server, skrivere, osv. Kablingene er det som tilknytter disse komponentene sammen. Vi kan bruke ordet topologi om hvordan et LAN fysisk ser ut. Kablingene kan ha forskjellige utseende, og de vanligste måtene å koble et LAN på kaller vi: bussnettverk, ringnettverk, og stjernenettverk.

 

I et såkalt bussnettverk (som vist på figur 2) kobler vi alle arbeidsstasjoner, servere, skrivere, osv. inn på en felles delt kabel. Den mest brukte av alle LAN kaller vi Ethernet, og er også av typen bussnettverk. Det negative med denne typen nettverk er at når det er koblet flere arbeidsstasjoner til en kabel , kan det bare foregå en informasjons utveksling til samme tid. Dersom to eller flere arbeidsstasjoner sender ut noe på nettet samtidig, oppstår det, det vi kaller kollisjon. Vis kollisjon oppstår blir alle sendingene ødelagt.

 

I et ringnettverk kobler vi som ordet forteller, alle komponenter sammen med hverandre i en ring. (som vist på figur 3) Token ring er et LAN som bruker typen ringnettverk. Dette nettverket er ikke så mye brukt, men er i motsetning til Ethernet, et nett som er bedre ordnet. I Token ring foregår det slik at hver og en for anledning til å sende informasjon inn på ringen, og det oppstår da ikke kollisjoner.

 

I et stjernenettverket(som vist på figur 4) blir komponentene koblet til en sentral enhet. Det mest alminnelige med et slikt LAN er at koblingene er koblet sammen med en hub. Vi kan egentlig si at dette nettet har omtrent de samme egenskapene til et bussnettverk, selv om hub’ en gjør så nettverket blir av typen stjernenettverk. Sentral enheten i dette nettverket styrer alt av trafikk.

 

Hvorfor LAN?

 

Fleste parten av de som installerer LAN "i dag" ser bare på de fordelene det gir dem og ikke det negative i det. Det har sikkert mye med at "nå for tiden" installerer nesten "alle" bedrifter, skoler, etc, LAN, og da tenker ikke "de andre" at det kan være noen ulemper ved det. Ved å installere LAN bruker man mye penger, man må også regne med kostnader til vedlikehold, reparasjoner og opplæring. Etter å ha installert LAN kan det være man blir avhengig av nettverket, dette kan derfor være negativt vis det skulle oppstå driftsstans.

 

Det er også meget viktig å ta hensyn til sikkerheten i et LAN. Her kan det nemlig skje mye galt. Det farligste med et LAN er vis nettverket er koblet sammen med resten av kloden, (Internett) som kan føre til farlige virus. Det som også gjør det negativt sikkerhetsmessig er at andre kan få tilgang til dine programmer og filer med bare et passord. Det kan også ha andre ulemper som at brukerne av LAN’ et må dele på for eksempel skriver. Med dette kan det oppstå at skriveren bruker lengre tid, fordi andre brukere bruker skriveren.

 

Det finnes også en rekke fordeler med å installere LAN, som også er helt umulige med en enkel datamaskin. En viktig fordel er at brukerne kan dele på programvare og annet utstyr som for eksempel skrivere, Cd-brennere, CD-ROM, og faksmaskiner. E-post er en meget fin for å sende meldinger, filer, dokumenter etc. internt. Dette er en meget stor fordel, fordi man sparer meget med tid, og meget effektivt til samarbeid.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil