Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vennskap

Vennskap

Vennskap - hva er det? Hvor viktig er det?

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.05.2000
Tema
Vennskap

"vennskap -en el. -et || kameratskap, velvilje, hengivenhet, forståelse"
(Rettskrivningsordbok med synonymer, Tano forlag)

 

Kan man ut i fra dette trekke en konklusjon om hva vennskap er? Nei, det er vel heller betenkelig. For meg fremstår vennskap som noe av det viktigste i livet. Andre vil muligens rangere status, penger og andre materielle verdier fremfor vennskap. Det å ha noen som bryr seg, noen å le sammen med, noen å ha det moro med, noen å føle en felles interesse med, å føle tilhørighet, er vel kanskje det man mest forbinder med venn- skap. Det gjør i alle fall jeg. Det kameratslige båndet man finner i vennskap, blir ikke skapt med en gang. Mange faktorer må smeltes sammen for å få vennskap. Ærlighet, respekt og lojalitet er noen av ingrediensene.

 

En venn kan være så mye, alt ettersom man ser det. Personlig vil jeg dele dem inn i tre hovedgrupper: *nære/personlige venner: I gruppa kommer ofte bestekamerater og søsken/familie. Det er til slike venner man forteller om personlige saker og bekymringer. Den slags venn- skap skal man lete lenge etter, for det fås ikke kjøpt i butikken! *venn/kamerat: disse er det til gjengjeld flere av. Under denne gruppa kommer personer man kjenner, men som man ikke omgås mye på fritida. Mange ganger har man opplevd noe felles og husker denne episoden lenge etterpå. *kjente: dette er personer man omgås daglig eller møter jevnlig. Kjennetegnes ved at man sier "Hei!", men sjelden noe mer. Jo eldre man blir, jo større blir denne gruppa.

 

Hva får to personer til å bli venner? Først og fremst vil jeg påstå at det mest es- sensielle i et vennskap er en felles interesse. Uten en slik del i vennskapet, kan det bli vanskelig. Man må jo ha noe å prate om... Personlighetene bør også være tilnærmet lik for å skånes for overflødige krangler. Dessuten; jo mer man har til felles, jo mer er man enige om... Vennskap finnes mellom mange mennesker og grupper. Fra barndommen av er det mest vanlig med gutt-gutt og jente-jente vennskap. I barnehagen og barneskolen legges ofte selve grunnlaget for lange vennskap senere i livet. Enkelte forblir venner livet ut, andre ikke... En annen variant er gutt-jente eller jente-gutt vennskap, som kommer mer til i senere alder, spesielt i ungdomstida utvikler det seg vennskap mellom gutt og jenter. Da kommer også forelskelser og kjærlighet mer og mer alvorlig inn i bildet. I gjenger samles også mennesker med samme interesser - det være seg moped, data, musikk og mye annet - hvor man diskuterer/ytrer forskjellige meninger. Disse holder ofte sammen, og det er ikke alltid lett for utenforstående å komme inn i miljøet og bli godtatt.

 

Som en konklusjon: Vennskap er mer enn bare mennesker som er sammen - mye mer! Som en smørbrødliste over hva livet kan inneholde, bør i hvert fall vennskap komme blant "Top 5", om ikke på første...

 

- Kim Rudi Dreyer 3/1-99

 

Kunnskapene er tatt fra min egen erfaring og samtaler med venner, familie og mennesker jeg har møtt gjennom mitt femten-årige liv. Av hensyn til disse er ikke navn blitt nevnt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil