Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Nicolaus Widerberg

Nicolaus Widerberg

Oppgave om samtidskunstneren Nicolaus Widerberg.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.03.2005
Tema
Kunst


OPPVEKST

Nicolaus Widerberg ble født i Oslo i 1960. Han er sønn av den kjente maleren Frans Widerberg. De to har som far og sønn jobbet mye sammen med kunst.

 

Nico Widerberg har alltid vært i kontakt med kunst. Det var da han gikk på Steinerskolen han fant ut hva han likte best å drive med innen kunst; skulpturer. Han har en stor utdannelse, både ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi, der han drev med tegning, grafikk og skulptur. Han har også studert kunst i Italia og Frankriket.

<bilde>

 

<bilde>
TORSO

Figuren Torso går nesten alltid igjen i Nico Widerberg sine verker, enten det er skulpturer eller malerier. Torso betyr kropp, og Nico bruker ofte en kropp uten armer, bein eller hode, enten stående, liggenede eller sittende. Andre ganger bruker han bare et hode uten kropp.


 

Torso vises som en tidløs og langstrakt figur, og inspirasjonen har Widerberg fått fra den sveitsiske billedhoggeren Alberto Giacometti og hans langstrakte, tynne figurer.

 

Fargene som blir brukt i maleriene hans er som oftes de sterke primærfargene, veldig ofte gult. Matrialet han bruker til skulpturene er stein, glass og bronsje. Glass er ikke så veldig vanlig, men det er utrolig pent, spesielt når han bruker glass med en sterk blåfarge.

 

Nico Widerberg er flink til å lage ”liv” i skulpturene sine. Det gjør han ved å lage glatte flater noen steder, og andre steder på skulpturen lager han grove flater som viser tydelige tegn etter hammer og annet verktøy som er brukt.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

 

OPPDRAG OG UTSTILLINGER

<bilde>
Nico Widerberg har hatt mange separatutstillingene på de 20 årene som kunstner, faktisk hele 30 stykker. Han har også hatt mange oppgaver for det offentlige, der han har laget monumenter og utsmykninger, både på Regjeringsbygget, Gardemoen, Statoil og Aker Maritime ASA, på Aker Brygge og i Asker sentrum. Han har også hatt flere oppdrag i de engelske byene Newcastle og Sunderland. Widerberg har tilsammen hatt over 50 utsmykningsoppdrag.

 

Nico Widerberg har også hatt utrolig mange utstillinger i utlandet. England, Østerrike, Kina, Sverige, Finland, Danmark og USA er noen av dem. Han har deltatt i et 40-talls mange kollektive utstillinger.

 

Widerberg har vunnet konkurransen om monumental steinskulptur med «Høyvekta i Moss», som står i sentrum av Moss. Skulpturen er i stein, nærmere bestemt iddefjordgranitt og larvikitt. Den er åtte meter lang og 3-4 meter høy.

 

STIL

Widerberg sin kunst er hverken gammeldags eller moderne, men han jobber annerledes enn de fleste andre samtidskunstnere gjør. Han jobber med matrialer som ikke brukes så mye lenger. Da han gikk på kunstskoler lagde de fleste en veldig moderne form for kunst, for eksempel døde rotter på glass. Widerberg var da litt annerledes og mer gammeldags med sine Torso-figurer, men han jobber allike vel på en mer moderne måte enn eldre billedhoggere som for eksempel Viegeland.

<bilde>

<bilde>

 

 

 

 

 

<bilde>
MOZELL-FLASKEN

Det var Nico Widerberg som designet den nyeste Mozell-flasken, som kom på markedet i 2003. Den er laget i sandblåst glass, som er ett av de martialene som Widerberg jobber mye med. Widerberg ble spurt om han ville få denne oppgaven med å designe flasken, og han svarte ja uten en tanke på å si nei. Han hadde aldri før hatt en designerjobb, men klarte jobben bra og vant faktisk en pris for design.

 

 

MITT UTVALGTE KUNSTVERK

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil