Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hypoteseprøving - Diffusjon og osmose

Hypoteseprøving - Diffusjon og osmose

Labrapport om osmose.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.02.2005

Innledning:

diffusjon skyldes molekylers termiske bevegelse. Stoffer diffunderer fra et sted med høy konsentrasjon til et sted med lavere konsentrasjon.

-konsentrasjonsforskjeller utjevnes

Osmose er en del av diffusjonsprosessen der noen av molekylene blir hindret av en membran (for eksempel en semipermeabel membran).

 

Faktaopplysninger:

jod + stivelse = blå farge                                   

vann og jod = små molekyler

stivelse = store molekyler

dialyseslange = semipermeabel membran (halvgjennomtrengelig).

semipermeabel membran= slipper bare gjennom små molekyler.

 

Utførelse:

Læreren blandet vann og jod i en glassbolle, så helte han stivelse i en semipermeabel membran og la den oppi jod-vann løsningen (se tegning). Deretter ventet vi og så hva som skjedde etter en dag, to dager og tre uker.

 

Hypotese:

Jeg tror joden vil gå inn i dialyseslangen fordi det er lavere konsentrasjon av oppløste stoffer inne i dialyseslangen enn utenfor. Da er vannet skilt fra joden og dermed redusert forskjellen i konsentrasjonen. Jeg tror da at vannet/jod løsningen i glassbollen blir til rent vann. Og jod og stivelse vil bli igjen i dialyseslangen.

 

Utstyr:  

-jodløsning

-stivelse

-vann

-semipermeabel membran

-glassbolle

 

Etterprøving:

Som vi vet er osmose en veldig treg måte og skille stoffer på. Dette ser vi tydelig på dette forsøket. Etter en dag er det nesten ikke noen forandringer, men etter to dager kan man begynne å se at jod-løsningen begynner og trekke inn i dialyseslangen og vannet begynner og bli renere. Etter 3 uker kan du endelig se forandringene vi håpet på. Man ser at vannet rundt dialyseslangen er rent, mens dialyseslangen er blå/lilla og består av stivelse og jod.

- En hypotese kan aldri bevises, men kan i dette tilfellet bekreftes (pga. det vi fant ut i etterprøvingen).

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil